Ekstra Bladet

FILIPPINER­NE STRØMM

TRODS STOR ARBEJDSLØS­HED: De lokale grønlaende­re er umotivered­e og arbejder for langsomt, lyder en restaurant­chefs forklaring på, at filippiner­e er den største gruppe udlaending­e i Grønland

-

Et stort tema i den grønlandsk­e valgkamp er den høje arbejdsløs­hed, mens der samtidig er masser af ledige jobs.

Dem har filippiner­ne fået øje på, og de udgør i dag den største gruppe udlaending­e i Grønland.

En af dem er restaurant­chefen på Bones i Nuuk, Zara Catalan, der kom til Grønland i 2011.

Egentlig for at optraede som sanger på barer og hoteller.

– Men så fik jeg mulighed for at blive i Grønland og få arbejde som kok på en restaurant. I dag er jeg restaurant­chef for tre restaurant­er i Nuuk, fortaeller hun.

Filippiner­ne udgør cirka 22 procent af de udenlandsk­e statsborge­re i Grønland og er i øvrigt skarpt forfulgt af thailaende­rne, som på andenplads­en runder de 16 procent.

Det viser tal fra Grønlands Statistik. Dermed fylder to tropelande mere i den ’danske’ del af Arktis end tilflytter­ne fra Island, Sverige, Norge og Finland tilsammen.

I 2017 boede der 970 udlaending­e i Grønland, og heraf var de 208 filippiner­e.

Grønlaende­rne søger ikke

Zara Catalan oplever ikke, at flertallet har noget stort problem med de filippinsk­e arbejdere. Til gengaeld opfatter nogle grønlandsk­e politikere dem som et problem og bruger det politisk.

– De får det til at dreje sig om, at vi stjaeler jobbene fra grønlaende­rne. Men sandheden er, at de lokale ikke søger de jobs, som filippiner­ne og thailaende­rne tager i f.eks. restaurati­onsbranche­n, siger Zara Catalan.

Hun understreg­er, at man kun kan hente udlaending­e, hvis jobbet har vaeret slået op, og ingen lokale har søgt det.

Om fordelene ved at asiater siger hun:

– Jeg behøver ikke at bekymre mig over, om en af mine medarbejde­re pludselig tager sin jakke og går midt i den travleste tid. Jeg behøver heller ikke at frygte, at de bliver vaek på grund af tømmermaen­d. Jeg kan stole på ansaette asiater og ved, at de arbejder effektivt.

Ifølge restaurant­chefen burde den grønlandsk­e regering uddanne og motivere de arbejdsløs­e i stedet for at puste liv i en racisme-diskussion.

– Det kraever fleksibili­tet, motivation og et højt fagligt niveau at arbejde på en restaurant. For at arbejde som kok skal du kunne arbejde på flere opskrifter på én gang. Jeg kan lave ti burgere på et kvarter. En lokal skal bruge en time på det samme, forklarer hun.

Zara Catalan understreg­er, at de almindelig­e grønlaende­re er meget gode og venlige mennesker. Samtidig ser hun en positiv udvikling i motivation­en hos den yngre generation.

 ??  ?? I 2017 boede der 970 udlaending­e i Grønland, og heraf var de 208 filippiner­e.
I 2017 boede der 970 udlaending­e i Grønland, og heraf var de 208 filippiner­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark