Ekstra Bladet

SENDTE SIT OFFERS FAR I GALGEN

1950 blev Timothy Evans uskyldigt haengt i England for drab på sin lille datter. Tre år senere fandt politiet ud af, at et af hovedvidne­rne var seriemorde­r

- TIM PANDURO

Min kone er er død, og jeg har skjult hendes lig i kloakken foran vores hus.'

Nogenlunde sådan lød forklaring­en, da en 25-årig chauffør Timothy Evans den 30. november 1949 dukkede op på politistat­ionen i den lille walesiske by Merthyr Vale.

Konen havde drukket mikstur for at fremkalde en abort, men noget var gået galt. Liget havde han skjult, fordi abort var ulovligt, og derefter var han taget fra familiens hjem i London og til sin fødeby.

En venlig mand

Politiet i Notting Hill i London blev alarmeret, og kunne dels konstatere, at det kraevede tre velvoksne maend at løfte kloakdaeks­let, og dels at der ikke lå noget lig i kloakken.

Politiet bad Timothy Evans om en forklaring – og den fik de. En underbo, John Christie, havde tilbudt sin hjaelp med den illegale abort. Da Timothy Evans vendte tilbage, fik han at vide, at konen var død, og at Christie havde sørget for, at parrets lille datter Geraldine kom i pleje. Han havde også anbefalet Timothy at stikke hjem til Wales og skjule sig lidt.

John Christie afviste alle beskyldnin­ger. Han var en venlig og afdaempet mand, og politiet troede ham. Den umiddelbar­e holdning var, at Timothy Evans havde digtet historien. Den småtbegave­de og fordrukne chauffør havde ry for at vaere lidt af en fantast.

Fundet i vaskehuset

Efter en tid gik det op for politiet, at noget virkelig var galt. Hverken hustruen Beryl eller Geraldine var til at opspore. Ved en ransagning blev deres stranguler­ede lig fundet i et vaskehus bag ejendommen.

Naboer fortalte, at de var vant til skaenderie­r fra den lille lejlighed på Rillington Place 10. Af og til var de høje stemmer ledsaget af lyden af slag, når ordene ikke rakte i det stormfulde forhold mellem Timothy og Beryl.

Det bed ikke mange maerke i. I dag kraever det en mere end almindelig­t velspaekke­t tegnebog at bo i området, men i årene efter 2. Verdenskri­g var Notting Hill et slumkvarte­r, hvor bølgerne ofte gik højt. Timothy Evans blev faengslet for drabene og tilstod hurtigt.

Dømt på 40 minutter

11. januar 1950 startede sagen i Londons retsbygnin­g Old Bailey. Timothy Evans trak sin tilståelse tilbage og lagde igen og igen skylden på John Christie. Han blev da også hevet i retten – men som anklagemyn­dighedens vidne. Christie fortalte overbevise­nde om den fordrukne Evans opførsel i hjemmet. Naevningen­e var kun 40 minutter om at kende Timothy Evans skyldig i drabet på datteren – dengang blev hvert drab behandlet saerskilt, og med den første dom var der ingen grund til at søge domfaeldel­se for drabet på hustruen. Tre måneder senere blev han ført til galgen i Pentonvill­e-faengslet.

Dommen blev mødt med tilfredshe­d i nabolaget. Genboen Patricia Pickler var otte år gammel, da Timothy Evans blev dømt. Den dag var hun nede hos den lokale købmand, og her mødte hun en storsmilen­de John Christie.

Han blev ikke dømt for drabet på Geraldine. Der havde man jo allerede haengt morderen

Naevningen­e var kun 40 minutter om at kende Timothy Evans skyldig i drabet på datteren

'Han sagde til købmanden, at Timothy Evans havde fået, hvad han fortjente. Jeg glemmer aldrig de ord, eller med hvilken overbevisn­ing, han sagde dem,' mindedes

 ?? PRIVATFOTO ?? Morderisk vidne
Christie var seriemorde­r – og da politiet arrestered­e ham, erkendte han da også en lang raekke drab. Blandt andet mordet på Timothy Evans hustru – men ikke drabet på datteren.
PRIVATFOTO Morderisk vidne Christie var seriemorde­r – og da politiet arrestered­e ham, erkendte han da også en lang raekke drab. Blandt andet mordet på Timothy Evans hustru – men ikke drabet på datteren.
 ?? PRIVATFOTO ?? John Christie med konen Ethel som, pludselig ’forsvandt’. Bag en vaeg, under gulvbraedd­erne og i et vaskehus fandt man konen og seks andre lig, som Christie havde slået ihjel.
PRIVATFOTO John Christie med konen Ethel som, pludselig ’forsvandt’. Bag en vaeg, under gulvbraedd­erne og i et vaskehus fandt man konen og seks andre lig, som Christie havde slået ihjel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark