Ekstra Bladet

ADVARER MOD AT TATOVERE PÅ MODERMAERK­ER

OVERLAEGE: Farven kan skjule ondartede forandring­er – 2000 danskere får årligt samme kraeft som Brian Sandberg

- FOTO: SKINCANCER.DK METTE PEDERSEN mepe@eb.dk

Følgende fem ting er gode at holde øje med, når modermaerk­erne skal tjekkes for faresignal­er. Tatovering­er, der daekker brune modermaerk­er, som de gjorde på Brian Sandbergs ryg, er ikke nogen god idé.

De kan nemlig ende med at skjule kraeften, forklarer overlaege på Herlev og Gentofte Hospitals hud- og allergiafd­eling Lone Skov.

– Heldigvis sker det ikke så tit. Men det er et problem i forhold til tatovering­er, hvis farven daekker for modermaerk­et. Det bliver svaerere at holde øje med, om modermaerk­et aendrer sig i størrelse eller farve, og så kan der gå laengere tid, før man opdager, hvis det bliver ondartet.

Det skønnes, at omkring 600.000 danskere har mindst en tatovering.

– Min anbefaling er, at folk går helt uden om modermaerk­er, når de skal have lavet en tatovering, siger Lone Skov, men tilføjer også, at man alligevel ikke kan vide sig sikker.

– Børn og unge udvikler nye modermaerk­er, og en stor del af modermaerk­ekraeft kommer, uden der først har vaeret et modermaerk­e. Så hvis der pludselig er et sår eller farveaendr­ing i en tatovering, bør man få det tjekket.

– Kan tatovering­er forårsage kraeft?

– Der er ingen undersøgel­se, som viser, at tatovering­er i sig selv øger risikoen for modermaerk­ekraeft. i sig selv

Tre maend dør om ugen

Hvert år rammes mere end 2000 danskere ifølge Kraeftens Bekaempels­e af modermaerk­ekraeft. 285 danskere dør årligt af sygdommen, og Asymmetri ses tit ved sygdommen. Hvis du tegner en linje gennem et ufarligt modermaerk­e, får du ofte to symmetrisk­e halvdele. det svarer til mere end fem om ugen. Tre af dem er maend, for selv om flere kvinder får modermaerk­ekraeft, er det oftest maend, der går for sent til laege.

Langt de fleste tilfaelde af modermaerk­ekraeft skyldes uv-bestråling. Jo flere gange du bliver solskoldet, og jo mere uv-bestråling du udsaettes for livet igennem, jo større er risikoen for at udvikle kraeft.

– Hver gang, du er i solen, kan huden blive forbraendt, og en stor del udvikler først kraeft, 20-30 år efter at huden er blevet skadet, siger Lone Skov, som dog også understreg­er, at en enkelt solskoldni­ng på ferien bestemt ikke er ensbetyden­de med, at du så får kraeft.

– Huden kan selv reparere mange af de skader, der kommer efter en solforbrae­nding. Men huden husker solskader, og jo flere gange det sker, jo større er risikoen for at få modermaerk­ekraeft. Derfor er det heller aldrig for sent at begynde at passe på i solen. Man kan godt forebygge modermaerk­ekraeft.

– Hvad er vaerst – sol eller solarium?

– Det kan man ikke sige, for begge dele udsaetter os for uv-bestråling. Men folk, der går i solarium, vil gerne vaere mere brune og dyrker måske generelt solen mere end andre. Flere farver i samme modermaerk­e er mistaenkel­igt. Et normalt modermaerk­e er oftest ensartet i farven. Er diameteren større end seks millimeter, skal du vaere saerligt opmaerksom på aendringer i modermaerk­et. Ujaevne eller takkede kanter kan også vaere et faresignal. Et normalt modermaerk­e har oftest en jaevn kant. Forandring­er: Det er unormalt, hvis modermaerk­et pludselig vokser og får nogle af de naevnte aendringer.

Det bliver svaerere at holde øje med, om modermaerk­et aendrer størrelse eller farve

 ?? PRIVATFOTO ?? Som mange andre maend kom Brian Sandberg for sent til laegen. Her ligger han i sygesengen på et tidspunkt under det lange behandling­sforløb.
PRIVATFOTO Som mange andre maend kom Brian Sandberg for sent til laegen. Her ligger han i sygesengen på et tidspunkt under det lange behandling­sforløb.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark