Ekstra Bladet

Nu risikerer mange flere biler et omsyn

- KICKI SØS BENGTSEN

I går blev det langt svaerere for danske bilister at klare sig igennem bilsynet i første forsøg.

Tidligere var det muligt for bilister at klare synet, selv om der var en lang raekke småting galt med bilen, så laenge man lovede at afhjaelpe fejlene efterfølge­nde.

Men fra og med søndag 20. maj, hvor de nye EU-regler for periodisk bilsyn trådte i kraft, er det imidlertid slut med denne type betingende godkendels­er på en lang raekke områder.

Hvor synsrappor­ten tidligere har stemplet småfejl som 'betinget godkendt', vil den nu i stedet kategorise­re mange af fejlene som 'vaesentlig­e fejl'. Det betyder, at bilen skal til omsyn for at få afklaret, om bilen nu også har fået fejlene rettet.

Hver tredje bil til omsyn

Det gaelder ifølge FDM fejl såsom forkert indstilled­e forlygter, mønsterdyb­de på daekkene, der er slidt ned til under 1,6 mm på personbile­r eller et utaet udstødning­srør.

Desuden vil reglerne fremover resultere i både et omsyn og et køreforbud, hvis for eksempel ingen af bilens stoplys virker.

- Som udgangspun­kt er reglerne blevet strammet, så flere vil opleve at skulle til omsyn. Men det er svaert at sige, hvor mange det drejer sig om, da nogle fejl både kan give en betinget godkendels­e eller et omsyn, afhaengigt af hvor alvorlige de er, forklarer Henning Pedersen, divisionsc­hef i FDM i en pressemedd­elelse.

FDM's test og bilsyn vurderer, at op mod hver tredje bilejer fremover vil skulle køre bilen til omsyn.

 ?? ARKIVFOTO: FINN FRANDSEN ?? Nye regler medfører, at flere og mindre fejl på bilen udmønter sig i et omsyn.
ARKIVFOTO: FINN FRANDSEN Nye regler medfører, at flere og mindre fejl på bilen udmønter sig i et omsyn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark