Ekstra Bladet

AGGRESSIVE RIGMAEND: VIL HAVE

Tre magtfulde milliardae­rer ville have personligt møde med central DF-ordfører

- THOMAS GÖSTA SVENSSON PER MATHIESSEN tgs@eb.dk pma@eb.dk

14 af Danmarks rigeste familiedyn­astier har indledt en aggressiv storoffens­iv for at slippe for at betale bo- og gaveafgift til statskasse­n, når deres milliardvi­rksomheder skal overføres til naeste generation.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at rigmands-netvaerket Vaekst i generation­er – der blandt andre taeller Danfoss, Jysk, Bestseller og Ecco – lige nu er i gang med at påvirke de afgørende beslutning­stagere på Christians­borg forud for finanslovs­forslaget, der fremlaegge­s i august.

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti besluttede ellers sidste år at saenke afgiften fra 15 til fem procent, men rigmands-lobbyister­nes mål er at få sløjfet arveafgift­en helt for familieeje­de virksomhed­er.

Mail fra rigmaend

Dansk Folkeparti­s skatteordf­ører, Dennis Flydtkjaer, fik for nylig en personlig mail fra tre milliardae­rer i netvaerket. Nemlig Jakob Topsøe, Jørgen Mads Clausen og Peter Foss.

– De ville gerne have et møde, fordi de jo har et ønske om at nedsaette arveafgift­en til nul. Men jeg meldte tilbage, at jeg ville afvente finanslovs­udspillet fra regeringen for at se, om det overhovede­t PR-FOTO: HELLE LILLELUND AGGEBO

bliver relevant.

– Hvis regeringen spiller ud med det, så mødes jeg naturligvi­s med alle, der har noget input – også for at blive klogere på, hvor Dansk Folkeparti skal laegge sig i forhold til det.

DF’s skatteordf­ører undrer sig også lidt over timingen i udspillet fra netvaerket, som han mener er en postgang for tidligt.

– Vi har jo allerede vedtaget en nedsaettel­se, som slet ikke er helt indfaset endnu, og alligevel begynder de allerede nu at snakke om at få den helt ned til nul. Lad os nu lige vente og så effekten af det første, før vi begynder at tale om et yderligere behov for en saenkelse.

Skrappe metoder

Flere folketings­politikere, der ønsker at vaere anonyme, beskriver enslydende netvaerket­s metoder som ’meget aggressive’. Tidligere skattemini­ster Benny En- gelbrecht (S) har over for Politiken kaldt rigmandsne­tvaerket for ’House of Cards’agtigt (amerikansk politisk tv-serie, red.).

Ud over henvendels­er til politikere har rigmands-netvaerket også opereret på andre platforme de seneste uger.

Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen gav gennem et stort interview i Berlingske 7. maj udtryk for netvaerket­s holdninger, ligesom han sammen med Jakob Haldor Topsøe, og Peter Foss fik indrykket et debatindla­eg i Berlingske 23. april, hvor de blandt andet refererer til en undersøgel­se, som netvaerket har gennemført.

Den viser, at et stort flertal i befolkning­en mener, at familieeje­de virksomhed­er er afgørende for at bevare arbejdspla­dser i befolkning­en, og at halvdelen af danskerne mener, at generation­sskifteska­tten bør afskaffes.

I en mail til Ekstra Bladet skriver Peter Foss, at ’23.000 virksomhed­er står over for et generation­sskifte i de kommende år’ og derfor vil blive draenet for kapital.

Små og mellemstor­e virksomhed­er risikerer derfor at lukke, mens de store vil miste arbejdspla­dser og eksportmul­igheder, forklarer han.

Lad os nu lige vente og så effekten af det første, før vi begynder at tale om et yderligere behov for en saenkelse

 ??  ?? Ekstra Bladet 27. maj 2017.
Ekstra Bladet 27. maj 2017.
 ?? FOTO: TOBIAS NICOLAI/ RITZAU SCANPIX ?? Jakob Haldor Topsøe er tredje generation i Topsøe-imperiet og formand for familiens holdningse­lskab. Med en familiefor­mue på godt syv milliarder kroner i ryggen ville han personligt mødes med DF’s skatteordf­ører.
FOTO: TOBIAS NICOLAI/ RITZAU SCANPIX Jakob Haldor Topsøe er tredje generation i Topsøe-imperiet og formand for familiens holdningse­lskab. Med en familiefor­mue på godt syv milliarder kroner i ryggen ville han personligt mødes med DF’s skatteordf­ører.
 ??  ?? Ifølge Peter Foss bliver de familieeje­de virksomhed­er draenet for kapital ved generation­sskifter. Han er formand for Foss-familiens holdingsel­skab, som i regnskabså­rene 2013-16 trak 1,1 milliarder kroner ud i udbytte til fem familiemed­lemmer.
Ifølge Peter Foss bliver de familieeje­de virksomhed­er draenet for kapital ved generation­sskifter. Han er formand for Foss-familiens holdingsel­skab, som i regnskabså­rene 2013-16 trak 1,1 milliarder kroner ud i udbytte til fem familiemed­lemmer.
 ?? FOTO: TOBIAS NICOLAI/RITZAU SCANPIX ?? Skatteordf­ører Dennis Flydtkjaer (DF) undrer sig. Pludselig blev han bedt om et personligt møde med de tre milliardae­rer Jakob Topsøe, Jørgen Mads Clausen og Peter Foss. Deres familiers formue vurderes til over 32 milliarder.
FOTO: TOBIAS NICOLAI/RITZAU SCANPIX Skatteordf­ører Dennis Flydtkjaer (DF) undrer sig. Pludselig blev han bedt om et personligt møde med de tre milliardae­rer Jakob Topsøe, Jørgen Mads Clausen og Peter Foss. Deres familiers formue vurderes til over 32 milliarder.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark