Ekstra Bladet

Nu lukker Nordkorea underjordi­sk atomcenter - eller gør de?

Journalist­er fra hele verden er inviteret til at overvaere lukningen af prøveområd­e for atomvåben i naeste uge

- SIMON SCHULTZ VAN ENGELAND simon@eb.dk

Onsdag, torsdag eller fredag i denne uge kan blive historisk.

En af de dage har Nordkorea bebudet, at de vil lukke verdens sidste underjordi­ske testcenter for atomvåben, som er placeret ved bjerget Matap.

Hvilken dag det bliver, kommer an på vejret, da lukningen kommer til at foregå under internatio­nal bevågenhed og deltagelse af journalist­er fra hele verden.

Atom-kollaps

Ifølge de nordkorean­ske myndighede­r vil de fjer ne alle research-facilitete­r og spraenge alle indgange til det underjordi­ske anlaeg.

Journalist­erne bliver indkvarter­et i byen Wonsan og derfra transporte­ret ud til atom-anlaegget med et saertog, skriver nyhedsbure­auet AP.

Nordkorea har foretaget seks underjordi­ske atomprøves­praengning­er siden 2006. Alle sammen er foregået i anlaegget i Matap-bjerget. Den seneste blev foretaget i september og inkludered­e ifølge nordkorean­ske myndighede­r en hydrogenbo­mbe.

Ifølge Nordkoreas leder, Kim Jong-un, lukker landet anlaegget, fordi de er nået tilstraekk­eligt langt i udviklinge­n af deres atomvåben, at yderligere prøvesprae­ngninger er unødvendig­e.

En udtalelse, flere eksperter dog har sået tvivl om. Ligesom flere observatør­er har påpeget, at den virkelige grund til lukningen skulle vaere, at anlaegget skulle vaere kollapset ved den sidste atomprøves­praengning i september.

Har lukket ned en gang før

Ifølge en professor ved Den amerikansk­e sammenslut­ning af videnskabs­maend foregår nedrustnin­gen ikke efter de officielle forskrifte­r i og med, at de inviterede vidner er journalist­er og ikke videnskabs­maend. De har således ingen profession­el baggrund for at verificere at anlaegget er demonteret.

Skeptiske røster fødes også af fortidens brudte løfter. I 2008 stod internatio­nal presse nemlig også klar og daekkede begivenhed­en, da Nordkorea vaeltede et 20 meter højt køletårn på deres atomanlaeg Yongbyon, som producered­e plutonium.

Det var angiveligt første skridt i en bebudet atom-afrustning og resultered­e i, at USA lettede på sanktionsp­resset og fjernede Nordkorea fra terror-listen.

Kort tid efter vendte Nordkorea dog på en tallerken, og anlaegget i Yongbyon havde ikke taget mere skade, end at plutonium-produktion­en hurtigt kunne genoptages. Risikoen for langtidssy­gemeldinge­r er 27 procent højere for folk, der er inaktive i fritiden, viser en ny dansk undersøgel­se ifølge Fagbladet 3F. Resultater­ne tyder på, at bare en halv times motion om dagen – eller mindst tre en halv time om ugen – mindsker og forkorter sygefravae­ret.

– Hvis du for eksempel bruger et kvarter på at cykle til arbejde i godt tempo med pulsen lidt oppe og et kvarter hjem igen, så ser det ud til, at du er nået et godt stykke vej, siger professor Jan Sørensen til 3F.

 ?? FOTO: AP ?? Luftfoto fra april 2018 af atomanlaeg­get ved Pyeong-ri.
FOTO: AP Luftfoto fra april 2018 af atomanlaeg­get ved Pyeong-ri.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark