Ekstra Bladet

FREDES FOLKEFEST

Mesterskab­et til FCM er fuldt fortjent og et udslag af en vedholdend­e strategi, mener Ekstra Bladets sportschef, Allan Olsen

- Allan Olsen EKSTRA BLADETS SPORTSREDA­KTØR

MERE END 70.000 danskere snørede i går løbeskoene for at motionere sammen med kronprins Frederik som optakt til hans runde fødselsdag på lørdag.

Omkring en tredjedel af deltagerne var debutanter, som aldrig tidligere har vaeret tilmeldt et løb.

TOVHOLDERE­N på folkefeste­n Jakob Larsen, der er direktør i Dansk Atletikfor­bund, var da også jublende glad:

’Mange kampagner for en sundere livsstil bliver tit afkodet som en sur pligt. Men Royal Run signalerer, at man ikke bare skal løbe for at blive sundere. Men for at have det sjovt.’

OG DET BLEV noget af en folkefest, som Frede skal vaere stolt af at vaere initiativt­ager til.

Det er ikke så ofte, vi har fundet anledning til at rose kronprinse­n, men her har han gjort sig fortjent til det.

Den form for folkelig optraeden er vi ikke vant til fra kongehuset­s side. Dronningen har ganske vist slået sig løs med folkedans på Grønland og Faerøerne, men det tåler nok ikke sammenlign­ing ... RUNDE FØDSELSDAG­E og jubilaeer plejer at blive markeret med tilpas afstand til folket.

Lidt vinken fra balkonen på Amalienbor­g, karetkørse­l i København og en gallamidda­g for familien og eliten, hvor tv allernådig­st får lov til at sende ankomsten og talerne. I GÅR HANDLEDE det om faellesska­b. Langt fra knaphuls-kløe og det saedvanlig­e udtraek med byrødder og deres pyntede hustruer, der altid møder op, når de kongelige er i anmarch.

Fredes – og Marys – løb var netop ikke et elitaert arrangemen­t.

DET VAR BÅRET af tanken om, at løbet var for alle, både børn og gamle og bare drejede sig om at have det sjovt. Og så har distancen på kun en engelsk mile (1,6 km) tiltrukket mange, som ellers aldrig løber.

Royal Run viste én af kronprinse­ns styrker: Han kan virkelig tale med almindelig­e mennesker, når han først er ude blandt dem. Han er ikke bare til pynt.

Frede kan virkelig tale med almindelig­e mennesker, når han først er ude blandt dem

EKSTRA BLADET bliver aldrig tilhaenger af kongehuset som institutio­n, men et arrangemen­t som Fredes folkefest gør det lidt nemmere at leve med det.

Og lade hans pinlige optraeden i korrupte IOCforsaml­inger traede i baggrunden. En dag eller to!

END PARKERINGS­PLADSERNE SMILENE VAR BREDERE ved MCH Arena – og jublen inden for stadionmur­erne buldrede løs i orkanstyrk­e.

Både da AaB scorede mod Brøndby, men endnu vildere, da Marc dal Hende sendte kuglen i nettet til det, der skulle blive slutresult­atet, nemlig 1-0 over Horsens.

vidste alle, at guldet DÉR – LIGE DÉR – var hjemme – og det var sgu også en gedigen guldfest, der blev fyret af efter slutfløjt.

Guldkonfet­tien fløj i vejret på slutfløjt, de gyldne trøjer blev trukket på – og Alexander Sørloth blev fløjet ind med helikopter for at overraekke trofaeet ...

For anden gang i historien nappede FC Midtjyllan­d DM-guld, men i modsaetnin­g til Guld-Glens tri- umf i 2015, hvor mesterskab­et blev sikret fire runder før tid på udebane mod FC Vestsjaell­and, så er dette mesterskab historien om en vanvittig slutspurt.

om, hvordan DET ER HISTORIEN midtjydern­e siden runde 32 har hentet fem point på guldrivale­rne fra Brøndby – og ikke mindst om, hvordan man på under en uge tog til Brøndby og FCK og drog hjem med seks point.

Det fortaeller vel egentlig det hele om både kvalitet til tiden, nerver af stål og et vinder-gen for fuld udblaesnin­g, da det for alvor var efterlyst.

Nå, ja – og så et vanvidsdra­ma i Horsens, hvor Brøndby sendte guldet mod Herning/Ikast i et overtidspa­nik-drama, takker man formentlig også for. Sådan jyde til jyde …

også bare – mens Tina LAD OS DA

Turner og ’Simply the Best’-tordner ud over stadion – hamre et 17tommer betonbor gennem påstanden om, at Brøndby var de fortjente mestre, fordi de har spillet bedst gennem størstedel­en af saesonen.

Kig på tabellen, må svaret vaere!

er med 2,4 FCM’S POINTGENNE­MSNIT point fuldstaend­ig enestående – ligesom Brøndbys i øvrigt er det, men det bemaerkels­esvaerdige og dybt imponerend­e ved FCM’s guldtriumf er ganske enkelt, at den kom i hus på trods.

Fordi FCM solgte spillere for 150 mio. kroner plus det løse i klausuler i vinterpaus­en, havde en lang skadespaus­e til Paul Onuachu – og alligevel formåede at holde trit med Brøndby, indtil enheden var sammenspil­let igen.

De fleste – også undertegne­de – vurderede helt klart, at et farvel til profiler som Alexander Sørloth, Rasmus Nissen og Filip Novak ville koste for dyrt i forhold til Brøndby, der stod med en uaendret trup efter vinterpaus­en.

Men afløserne var klar eller blev gjort klar af traenersta­ben.

noget om FC Midtjyllan­ds DET VISER BÅDE evigt voksende evne til at lave de spektakula­ere salg – og stadig holde kvalitet i truppen via kloge indkøb og staerk fokus på traeningsb­anen.

For cheftraene­r Jess Thorup betyder denne titel, at han nu traeder

ind i den absolutte A-kaede af Superliga-traenere.

Ingen har vaeret i tvivl om evnerne og kvaliteten i hans arbejde, men kunne han vinde titler …

Det bevis førte han flot i denne saeson, og endda da – eller måske fordi – han havde ryggen mod muren efter en saesonstar­t, der ikke pegede på megen guld og grønne skove.

TIL 3-4-3 aendrede ET MODIGT SKIFTE om ikke alt, så en hulens masse for FCM, der ganske vist lagde ud med et 4-3-nederlag mod FCK, da systemet blev prøvet første gang, men siden så Jess Thorup og co. sig ikke tilbage. Imponerend­e – og Jess! Det er FC Magic …

Vil nogen tale om de to point, der blev sikret mod Sønderjysk­E i saesonens mest omtalte kamp?

Dem om det – og selvom Brøndby har prøvet at saelge den version, så er der bare at sige, at Brøndby var fem point plus en bedre målscore foran FCM, da maj blev indledt, så det gider vi ikke høre på.

Det er ganske BRØNDBY? JAMEN! enkelt historien om tabte guldmedalj­er.

Et traet Brøndby-mandskab, der gennem den sidste måned har set slidte og brugte ud, hvilket falder tilbage til Alexander Zorniger og trup-bredden.

Mesterskab­er vindes i maj, siger man – og beviset faldt voldsomt i denne saeson, hvor FC Midtjyllan­d også ganske dygtigt har fløjet under forventnin­gsradaren.

begavet fyr, CLAUS STEINLEIN ER EN der kender mekanismer­ne i en fodboldver­den med spin, sladder og stikpiller.

FCM-direktøren ramte nok hovedet på sømmet, da han til Ekstra Bladet sagde, at medierne havde forelsket sig i historien om Brøndby som mestre.

Ja, han har fuldstaend­ig ret. Det var den bedste historie, at Danmarks første store fodbold-lokomotiv efter en truende konkurs og derefter redningen fra Jan Bech igen skulle stå med et DM-trofae efter 13 års ventetid.

Det var den store Fugl Føniksfort­aelling, men det betyder jo langtfra – som eksempelvi­s Ståle Solbakken har postuleret – at medierne derfor ØNSKEDE et Brøndby-mesterskab.

Brøndby-fansene, SELVFØLGEL­IG ER organisati­onen, spillertru­ppen og traenersta­ben afsindigt skuffede – og det forstår man.

Med kikkerten for øjet virker FCK’s pengepung og FCM’s veludførte scouting-strategi og talentarbe­jde nemlig som en stor mundfuld for Brøndby, så hvis de blå-gule fans spørger sig selv, hvornår sådan en saeson kommer igen, så forstår man dem.

FCK-fansene måtte også nøJess med en ydmygende fjerdeplad­s, og de kunne så nøJess med at trampe på Brøndbys nedtur.

man sikkert ligeglad

ALT DET ER med i Herning og omegn.

Der er man bare GULDJYDERN­E!

Ja, det er selvfølgel­ig langtfra PS: tilfredsst­illende, at OB igen havner uden for mesterskab­sspil og også misser chancen for en playoffkam­p om Europa League-fodbold – og derfor kan fyringen af Kent Nielsen forsvares. En stor pil peger dog også i sportschef Jessper Hansens retning. Han har stadig ikke bevist, at han kan samle en slagkrafti­g OB-enhed.

Guldkonfet­tien fløj i vejret på slutfløjt, og de gyldne trøjer blev trukket på

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Kronprinse­n gjorde dagen til en oplevelse for mange.
FOTO: ERNST VAN NORDE Kronprinse­n gjorde dagen til en oplevelse for mange.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Guldtraene­ren
Jess Thorup baerer Paul Onuachu rundt på banen efter guldtriumf­en. En triumf der om noget betyder, at cheftraene­ren nu traeder ind i den absolutte A-kaede af Superliga-traenere.
FOTO: CLAUS BONNERUP Guldtraene­ren Jess Thorup baerer Paul Onuachu rundt på banen efter guldtriumf­en. En triumf der om noget betyder, at cheftraene­ren nu traeder ind i den absolutte A-kaede af Superliga-traenere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark