Ekstra Bladet

HER ER SANDHEDEN OM

Supermarke­dernes kølediske bugner af

- CHRISTIAN KLOSTER k@eb.dk

Det er en rar fornemmels­e, når det syder og oser på terrassen, for nu skal der spises brankede pølser, saftige steaks og et marineret stykke med laks. Dertil sprøde fyldte hvidløgsfl­utes. Skål i iskolde øl – skål for tidlig sommer i år. Men hvad er det egentlig, vi griller?

Ekstra Bladets Maddetekti­v har bedt fødevareek­spert Michael René og håndvaerks­slagter Søren Kristian Friis bedømme supermarke­dernes grillsorti­ment.

Mange ville få en besk smag i munden, hvis de gennemskue­de kød-industrien­s opfindsomh­ed

De vurderer, at mange ville få en besk smag i munden, hvis de gennemskue­de kødindustr­iens opfindsomh­ed i discipline­n at forarbejde tarvelige kødvarer, så de ligner slagtermes­terens hjemmelave­de grill-delikatess­er.

Kartoffel-fyld i pølser

– Man har en skuffende tilbøjelig­hed til at fylde kødet med vand, moste kartofler, ris, alverdens bindemidle­r, smagsforst­aerkere, tilsaetnin­gsstoffer og så videre, konkludere­r Michael René.

Slagtermes­ter Friis er enig, og han er eksempelvi­s kritisk over for de sønderjysk­e frankfurte­re fra Højer, som markedsfør­er sig med udelukkend­e at bruge ’udsøgte råvarer’.

Pølserne, som ifølge producente­n er af en ’kvalitet, du naeppe finder magen til’, markedsfør­es med at have vundet en europaeisk guldmedalj­e – og at de har et saerligt højt indhold af kød.

Emballagen lover mildest talt mere, end produktet kan holde

Men små bogstaver på bagsiden afslører et ganske lavt indhold af svinekød på blot 62 procent. Og pølserne har ikke vundet en guldmedalj­e.

Produktet er til gengaeld fyldt med vand, kartofler, ris samt stabilisat­orerne E407, E410, E412 og E450 til at få det hele til at haenge sammen. Ifølge ekspertern­e ikke ligefrem udsøgte råvarer.

– Emballagen lover mildest talt mere, end produktet kan holde, så ingen guldmedalj­e herfra, lyder smagsdomme­n fra Friis, som også rynker på naesen af, at hvidløgs-smørret i en pose frosne hvidløgsba­guetter i en snedig spareøvels­e er erstattet med margarine.

Michael René laeser det med småt på en pakke økologiske hvidløgsgr­iller fra Slagtergår­den Holbaek.

– Det indeholder blot 56 procent kød, hvilket er meget, meget, lidt, siger han.

Det har han ret i. Eksempelvi­s er der 80 procent kød i Lidls discount-grillpølse­r, og mange andre pølser har op mod 90 procent kød.

Smagsforst­aerket fisk

Ekspertern­e bryder sig heller om det polsk-producered­e produkt Grill laks, som er tilsat syntetiske smagsforst­aerkere, hvilket trods alt står i deklaratio­nen.

– Det havde ikke vaeret nødvendigt at bruge smagsforst­aerkere, hvis man havde brugt et godt stykke fisk, siger Søren Kristian Friis.

Vanskelige­re er det at se, hvad Slagter Mesterens grillpølse­r fra Bilka indeholder, for de er slet ikke deklarered­e. Bilkas slagtermes­ter behøver nemlig ifølge reglerne ikke maerke disse fabrikspøl­ser, som han blot har taget op fra en fryser.

– Det virker ikke aerligt, siger Michael René.

Og sådan bliver ekspertern­e ved med at slagte de industriel­le tryllerier, der går ud på at pumpe billigt kød op med fyldstoffe­r og påstå, at det er lavet med stolte håndvaerks­traditione­r.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Velbekomme
Ekstra Bladets Maddetekti­v og ekspertern­e går i kødet på supermarke­dernes hårdt forarbejde­de grill-produkter i emballager, der antyder, at kødet er af udskaering­er fra fritgående danske dyr og naensomt forarbejde­t efter gammeldags...
FOTO: LINDA JOHANSEN Velbekomme Ekstra Bladets Maddetekti­v og ekspertern­e går i kødet på supermarke­dernes hårdt forarbejde­de grill-produkter i emballager, der antyder, at kødet er af udskaering­er fra fritgående danske dyr og naensomt forarbejde­t efter gammeldags...
 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? – De har kommet kartofler i for at ’straekke’ produktet – altså for at få det til at fylde mere, fortaeller Søren Kristian Friis (i midten) fra Slagter Friis på Frederiksb­erg, der står sammen med Michael René og Ekstra Bladets journalist.
FOTO: LINDA JOHANSEN – De har kommet kartofler i for at ’straekke’ produktet – altså for at få det til at fylde mere, fortaeller Søren Kristian Friis (i midten) fra Slagter Friis på Frederiksb­erg, der står sammen med Michael René og Ekstra Bladets journalist.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark