Ekstra Bladet

Lyden af voksevaerk

- LAURA A. HELLENSBER­G FOTO: JONAS OLUFSON lah@eb.dk THOMAS TREO tom@eb.dk

Det maerkes ikke på ham, som han slentrer ind i pladestudi­et i sit joggingtøj og med det vilde, krøllede hår hilser på alle med et smil, men den 25-årige Martin Hedegaard fra Ørum har vaeret både presset og taet på stress, mens han producered­e sit første album med sit band, Saveus.

– Der var momenter, hvor jeg sad i studiet hver dag flere måneder uden pauser for at knaekke koden til pladen. Der kunne jeg maerke presset, der satte jeg et pres på mig selv, fortaeller han, da Ekstra Bladet møder ham.

Den første vinder af det danske ’X Factor’ forklarer, at det nye album rummer det mørke, der er før lyset, når noget lykkedes.

Han fortaeller, at mørket for ham var til stede under processen med at skabe en ny plade. Noget som har betydet, at han i dag er godt tilfreds med det resultat, han sidder tilbage med.

– Nogle gange skal man ud til der, hvor det gør ondt, før at man kan maerke, at det er aegte. Det er for en pris, når man laver sådan et album, man bliver klogere på sig selv, men man skal ud og maerke der, hvor det gør lidt ondt, siger han og fortsaette­r.

– Jeg er glad for, at jeg har vaeret nede at vende. Albummet handler om at acceptere, at det har en pris at vaere nede at vende.

Høje forventnin­ger

For Martin Hedegaard har det isaer handlet om de høje forventnin­ger fra hans fans.

– Der er mange forventnin­ger, for der er mange fans. Det er specielt vigtigt at taenke på sine fans – derfor kan der også opstå dystre momenter, men når du ikke kan bunde, laerer du mere om dig selv, siger han.

Han vil ikke sige, at han direkte har oplevet stress i forbindels­e med produktion­en, men det har alligevel vaeret taet på.

– Stress er en meget voldsom diagnose – jeg har aldrig fået det diagnostic­eret, men jeg kan maerke, at jeg har presset mig selv, fortaeller ham.

Åbner Orange Scene

Og pladen er ikke det eneste nye for Martin Hedegaard. I år skal han for første gang åbne Orange Scene på Roskilde Festival.

– Det er en drengedrøm at åbne Orange – vi har stået og set et utal af koncerter på den scene.

– Hvordan har du det med presset over at åbne en så stor festival?

– Jeg har taenkt over presset, men for mig og drengene handler det om at forholde os til pladen, og vi ser altid frem til at spille der. Vi prøver ikke at komplicere det, og vi er spaendte, glade og nervøse på den gode måde. Det skal man naesten også vaere, fortaeller han. Saveus

Neuro (Copenhagen/Universal)

Materialet savner generelt afgørende hooks og melodier, men det er forfrisken­de at opleve Saveus gå frygtløst til opgaven

BBB

Martin Hedegaard har under aliasset Saveus gjort alt for at flygte fra sin fortid som vinder af den første ’X Factor’. Den nu 25-årige sanger vil tages alvorligt, og det gør han sig fortjent til på ambitiøse og stort anlagte ’Neuro’.

I forhold til Hedegaards første singler og ep’en ’Will Somebody Save Us’ fra i fjor er Saveus’ debutalbum et overrasken­de sjaelesøge­nde og tungsindig­t udspil, hvor jyden har adskillige nuancer af sort på sin musikalske palet.

Alene titler som ’Ready to Die’, ’Erase My Mind’ og ’Greatness or Madness’ vidner om, at numrene ikke ligger lige for, når deltagerne til naeste års ’X Factor’ skal finde noget at kaste sig over.

Materialet savner generelt afgørende hooks og melodier, men det er forfrisken­de at opleve Saveus gå frygtløst til opgaven på sange, der ikke lefler for hverken P3, Spotify eller massive smartphone­s. omkvaed

Enorme følelser

til ’Neuro’ domineres af kreative beats og Hedegaards vildt fleksible vokal, og gennem 40 minutter tager Saveus lytteren med på en hektisk tour de force gennem et elektronis­k poplandska­b med pejlemaerk­er som engelske Talk Talk og James Blake samt danske Turboweeke­nd og Alex Vargas.

Sidstnaevn­te har en udbredt tendens til at fylde enorme følelser ned i sange, der ikke helt er store nok til at forløse patossen, og på et intenst og viljestaer­kt album døjer Saveus fundamenta­lt med samme problem.

Den overdrevne melodramat­ik er indbegrebe­t af ’X Factor’, men bortset fra det er knaegten fra Ørum tydeligvis flyttet hjemmefra og blevet en ung mand. Han er heldigvis ikke til at kende.

 ??  ?? En lang proces Martin Hedegaard har vaeret igennem en lang proces for at lave sin nye plade. Pladen har betydet et enormt pres på ham som kunstner.
En lang proces Martin Hedegaard har vaeret igennem en lang proces for at lave sin nye plade. Pladen har betydet et enormt pres på ham som kunstner.
 ??  ?? – Der er mange forventnin­ger, for der er mange fans, siger Martin Hedegaard.
– Der er mange forventnin­ger, for der er mange fans, siger Martin Hedegaard.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark