Ekstra Bladet

Sådan klager du

- Heine@eb.dk

heder og medforfatt­er til bogen ’Eksponeret’ om privatliv i en digital tid, forudser, at firmaer som Facebook og Google kommer under skaerpet tilsyn.

– Der er stadig en grundlaegg­ende konflikt mellem den forretning­smodel, som for eksempel Facebook har, og de her regler.

– Deres model er at samle så meget informatio­n som muligt om os, fordi der er rigtig mange penge i vores data. Jo mere info, jo flere penge. Men de nye regler handler om at samle så lidt data som muligt og kun til konkrete formål. Derfor bliver det rigtig spaendende at se, om der kommer til at køre sager på det.

Hun forventer samtidig, at andre end datamyndig­hederne vil udfordre de store.

– Der vil vaere organisati­oner, som har som model at køre store sager om persondata. Så jeg er ret sikker på, at reglerne vil blive prøvet i retten fremover.

– Der må man så kigge på, om de betingelse­r, Facebook har for dataindsam­ling, er formuleret så tilpas generelt, at det giver dem et alt for bredt mandat.

Ifølge Cristina A. Gulisano fra Datatilsyn­et er en af styrkerne ved de nye regler, at firmaerne ikke laengere kan spille landene ud mod hinanden.

EU slår tilbage

– Nogle har tidligere satset på, at myndighede­rne ikke er skrappe alle steder i Europa, så de kunne nøjes med at kaempe mod et enkelt land.

– Men nu forener vi kraefterne og står sammen. Så kan det godt vaere, at det formelt er Datatilsyn­et i Irland, der fører en sag mod for eksempel Facebook, men vi andre engagerer os også i sagen.

– Det bliver staerkt og rykker noget, fordi så store virksomhed­er jo ser, at der bliver gjort noget ved det. I dag er taet på at vaere som juleaften for Cristina A. Gulisano og hendes medarbejde­re i Datatilsyn­et. For efter flere års tilløb bliver måden, de arbejder på, lavet fundamenta­lt om.

– Men livet stopper jo ikke efter i dag. Nu begynder det rigtig sjove jo, hvor vi skal have reglerne til at spille ude i den virkelige verden.

Og hun mener, at der mange gode grunde til, reglerne skal følges.

– Det er faktisk en god forretning at have styr på personoply­sninger. Og så har vi som borgere i et meget digitalise­ret land også en berettiget forventnin­g om, at der bliver passet ordentligt på vores data.

– Hvad skal man gøre, hvis ens data ikke bliver behandlet ordentligt?

– Hvis du har haft en dialog med en virksomhed, som du mener kommer med nogle søforklari­nger, så synes jeg, at du skal klage til os. Det koster ikke noget.

– Man er også velkommen til at ringe os i vores telefontid eller bruge vores nye er at

Saerligt de store vil nu blive kigget ekstra godt efter i sømmene

hjemmeside, siger Cristina A. Gulisano, der lover, at alle henvendels­er bliver taget alvorligt.

– Nogle gange kommer vi også klagerne i forkøbet, når vi selv har opdaget, at noget er galt.

 ?? PR-FOTO ?? Alle, der klager, kan forvente at få et svar, lover Cristina A. Gulisano, der er direktør for Datatilsyn­et.
PR-FOTO Alle, der klager, kan forvente at få et svar, lover Cristina A. Gulisano, der er direktør for Datatilsyn­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark