Ekstra Bladet

IS-ENKER DØDSDØMMES

De første 40 udenlandsk­e kvinder gift med IS-krigere er nu dømt til døden efter lynhurtige afhøringer i Irak

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

Med sin lille hijab-klaedte datter i armene bad 17-årige Zahraa Abdel Wahab Al Kaja i løbet af ugen for sit liv.

Den unge IS-krigsenke er en af de udenlandsk­e kvinder, som nu i forskellig­e retssale i Iraks hovedstad, Bagdad, risikerer dødsstraf efter at have støttet Islamisk Stat ved at gifte sig med en af terror-organisati­onens krigere.

I de seneste dage er 40 udenlandsk­e IS-krigsenker blevet dømt til døden i Irak, og langt flere af de 1000 faengslede, udenlandsk­e kvinder i fangenskab risikerer i de kommende måneder at blive henrettet ved haengning.

Det oplyser det anerkendte britiske dagblad The Guardian.

Få af kvinderne kan gøre sig håb om at klare frisag, mens en del skal regne med at rådne op i Iraks faengselss­ystem resten af deres liv.

Zahraa vil gerne hjem

De dødsdømte har indtil videre vaeret fra Rusland og en raekke asiatiske lande, mens flere franske kvinder er sluppet med livstidsst­raffe.

Officielle kilder vurderer, at mere end 40.000 udlaending­e fra 110 lande – herunder Danmark – har meldt sig under Islamisk Stats faner i Syrien eller Irak. De fleste efter krigsudbru­ddet i 2014.

Nu falder hammeren så knaldhårdt efter Islamisk Stats kollaps i det martrede Irak.

Hvad der venter 17-årige Zahraa ved hun endnu ikke.

– Isis (Islamisk Stat, red.) har vaeret god for mig. Jeg laerte at daekke mig til. Men selvom mit hjemland,Tadsjikist­an, ikke er noget vaerd, vil jeg gerne hjem, sagde den unge kvinde, før hun blev sendt tilbage til sin celle i en tilstand af forvirring.

Babyer trøstet i retten

Den unge tadsjiks historie er arketypisk. Hun har ifølge The Guardians korrespond­ent forklaret, at hun omkring 2014 flyttede til Mellemøste­n med sine foraeldre. Som 13-årig blev hun gift med en tyrkisk IS-soldat, der radikalise­rede hende. AEgtemande­n og hendes far døde under kampe i Irak.

Ud af de 15 kvinder, der har vaeret i retten i de seneste dage, blev 12 med det samme dødsdømt. En stor del af dem havde små børn med sig, som de hjalp hinanden med at trøste og made.

Det formildede tilsynelad­ende ikke dommerne. De anser åbenlyst de udenlandsk­e IS-enker for at vaere langt mere forbryderi­ske end irakere og syrere, da de med Human Rights Watchobser­vatøren Belkis Willes ord ’har købt en flybillet, krydset en landegraen­se og truffet et aktivt valg’.

Observatør­en siger til The Guardian, at mange irakere er forbitrede over Islamisk Stats nådesløse, morderiske krigsførel­se. De tørster efter en hård kurs i et omfang, der

måske kan forklare, at bevisførel­sen i krigsenke-sagerne savner substans.

Politikere gider ikke hjaelpe

Rets-processen bygger snarere – med en anonym irakisk anklagers ord til de britiske reportere på stedet – ’på instinkt’. Han mener, at han ’med et blik i de anklagedes øjne kan se, hvem der måtte vaere skyldige’.

Flere af de beskikkede forsvarere har desuden ikke haft lejlighed til at tale med deres klienter, og de, der har, får typisk kun lov til at laese korte resuméer af anklagemyn­dighedens materiale.

Det vaekker ikke for alvor bekymring i kvindernes oprindelse­slande.

Flere europaeisk­e toppolitik­ere har som den franske forsvarsmi­nister, Florence Parly, givet udtryk for, at de anklagede må ’tage ansvaret for deres handlinger’, og at de, der ikke nåede at flygte, ikke skal regne med opbakning.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Opgøret
Mange af de dømte enker efter IS-terroriste­r i Irak trygler om at blive sendt tilbage til deres hjemlande. Flere forsvarer sig med, at de blev gift meget unge og aldrig tog del i uhyrlighed­erne. Her en gruppe russiske kvinder, der har fået en...
FOTO: RITZAU SCANPIX Opgøret Mange af de dømte enker efter IS-terroriste­r i Irak trygler om at blive sendt tilbage til deres hjemlande. Flere forsvarer sig med, at de blev gift meget unge og aldrig tog del i uhyrlighed­erne. Her en gruppe russiske kvinder, der har fået en...
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Her er en af de dømte IS-krigsenker, Djamila Boutoutao, i ’buret’ i retten i Bagdad. ’Jeg bliver vanvittig herinde’, sagde den 29-årige russer. Hun slap med en livstidsdo­m, mens 40 andre udenlandsk­e kvinder er dømt til døden.
FOTO: RITZAU SCANPIX Her er en af de dømte IS-krigsenker, Djamila Boutoutao, i ’buret’ i retten i Bagdad. ’Jeg bliver vanvittig herinde’, sagde den 29-årige russer. Hun slap med en livstidsdo­m, mens 40 andre udenlandsk­e kvinder er dømt til døden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark