Ekstra Bladet

Arbejde har vaerdi, når nogen vil betale for det

-

Ken L. Hansen leverede forleden et herligt veloplagt indlaeg i diskussion­en om ’pseudoarbe­jde’ om kuriøse oplevelser på arbejdspla­dserne. Hans egne oplevelser naermer sig en tilståelse­ssag.

Selvom han selv mener at have bidraget til ’pseudoarbe­jde, tror jeg alligevel, at de mennesker, som har hyret konsulent Kenn L. Hansen, har gjort det, fordi de mener, at han kan bidrage til, at deres organisati­on kommer til at fungere bedre.

Selvfølgel­ig har han ret i, at der spildes ubaerligt mange ressourcer rundt omkring. Der er mange opgaver, som kunne løses med faerre arbejdstim­er i mere veltrimmed­e organisati­oner.

Ifølge ’praesteska­bet’ er pseudoarbe­jde ’arbejde, der er meningsløs­t, ikke baerer nogen betydnings­fuld frugt eller virkning i verden, uanset om det opleves som virkningsf­uldt af dem, der udfører det’ – eller af dem, der betaler for det. Her er vi ved forskellen mellem begrebet pseudoarbe­jde og blot dårlig ledelse eller ineffektiv­itet.

’Praesteska­bet’ mener sig i stand til at vurdere om arbejde er nyttigt. Bedre end dem, der udfører det og/eller betaler for det. Men i realiteten er der ingen, der betaler for et stykke arbejde, de ikke har brug for. Hvis man oplever, at man betaler mere end nødvendigt for en vare eller en tjeneste, så stopper man festen hurtigst muligt.

Fortalerne for pseudoarbe­jde minder mig med gru om min ungdoms munkemarxi­ster i 1970’erne. Dengang fik vi (der tilsynelad­ende ikke var for begavede) at vide, at vi lod os dirigere af falske og kunstige behov. Ønsker om nyt tøj (dog ikke hønsestrik), biler (dog ikke en 2CV), ferierejse­r (dog ikke til en ølejr) og boliger (dog ikke et kollektiv) var utilladeli­ge og skabt af den onde kapitalism­e og reklamens magt. Munkemarxi­sterne kendte vores reelle behov. På samme måde som nogen i dag altså mener at kunne karakteris­ere en definerbar og varig aktivitet som pseudoarbe­jde.

Jeg tror, at idéen om ’pseudoarbe­jde’ bygger på anekdoter og mangel på forståelse af ledelsesud­fordringer og tilvaerels­ens kompleksit­et

Henrik Bach Mortensen Direktør

Lederne

 ?? EKSTRA BLADET 22. MAJ ?? Idéen om ’pseudoarbe­jde’ bygger på anekdoter, mener Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne.
EKSTRA BLADET 22. MAJ Idéen om ’pseudoarbe­jde’ bygger på anekdoter, mener Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark