Ekstra Bladet

75 MIO. KR. PÅ SPIL I PARKEN

SKAEBNEKAM­P FOR FCK: Ståle Solbakkens mandskab er under maksimalt pres i dagens playoffkam­p mod AGF. Kun en sejr kan redde regnskabet og sørge for, at en skuffende saeson får en tålelig afslutning

- GISLE THORSEN gisle@eb.dk

Det handler om selvforstå­else, om at forblive attraktiv – og om en helvedes masser millioner.

FC København har spillet 52 kampe i denne saeson. Nummer 53, den sidste, bliver blandt de allervigti­gste.

Playoffkam­pen mod AGF om en plads i Europa League bliver definerend­e for denne saeson.

Den afgør, hvorvidt 2017/ 18-saesonen ender som en rendyrket katastrofe for københavne­rne, eller om de i aften i Parken kan drage et lettelsens suk og sige, at saesonen efter omstaendig­hederne fik en ganske tålelig afslutning.

– Hvilket ord jeg vil putte på, hvis vi vinder? Lettelse. Vort dna i FCK handler om Europa. Nu kan alt ske i én kamp, og vi er under maksimalt pres.

– Men vi har selv sat os i den situation, så det må vi leve med, siger manager Ståle Solbakken til Ekstra Bladet.

Helt unikt fundament

Skulle det gå galt mod aarhusiane­rne i ’den europaeisk­e Superliga-finale’, vil det formentlig ganske hurtigt komme en økonomisk nyhed af den dårlige slags fra Østerbro. Parken Sport & Entertainm­ent forventer i 2018 et overskud før skat i størrelses­ordenen 35-50 mio. kr. Men plus bliver forvandlet til et minus, hvis ikke Ståle Solbakkens mandskab slår David Nielsens.

For de økonomiske forventer er baseret på, at FCK deltager i Europa Leagues gruppespil i den kommende saeson.

Deltagelse­s i gruppespil­let og de afledte økonomiske effekter er i seneste kvartalsra­pport vurderet til at skulle bidrage med 75 mio. kr., men det kraever altså i første omgang en sejr i saesonens sidste kamp.

– Presset er også økonomisk, men først og fremmest handler det om vores selvforstå­else. At vaere med i Europa er vores kendetegn, og selv i denne saeson, hvor alt gik imod os før jul, viser vi vores europaeisk­e dna og går videre fra gruppen.

– På den internatio­nale scene har vi helt unikt fundament, men det får et knaek, hvis spillerne ikke hele tiden er med. De har brug for at spille i Europa, siger Ståle Solbakken.

11 gruppespil på 12 år

Før AGF-kampen godkender han FCK’s praestatio­n i 2018.

Nordmanden fokuserer på, at der har vaeret stor forskel på holdet før og efter jul, og at pointsnitt­et er steget betragteli­gt i 2018.

– Man kan også vende det lidt på hovedet. Vi havde nok taget en kamp om at komme i Europa, da vi startede foråret.

– Vi lå langt efter FC Nordsjaell­and, så vi havde taget den kamp, men for et par uger siden havde vi håbet at undgå den, siger Ståle Solbakken, hvis mandskab ikke vandt i mesterskab­sspillets fire sidste kampe og dermed mistede tredjeplad­sen og den sikre Europa Leaguebill­et til FC Nordsjaell­and.

FC København har vaeret i et europaeisk gruppespil i 11 ud af de 12 seneste saesoner,

DERFOR ER EUROPA SÅ VIGTIG FOR FCK

Selvforstå­elsen

Før en saeson har FC København altid to målsaetnin­ger: De skal vinde mesterskab­et og med i et europaeisk gruppespil.

Klubben har store europaeisk­e traditione­r, og det er en del af selvforstå­elsen i Parken, at der naturligvi­s er europaeisk­e kampe på programmet hele efteråret.

FCK vil vaere bedst nationalt og udfordre internatio­nalt.

Lettere at lokke

Når FCK skal lokke spillere til, er europaeisk gruppespil et vaegtigt argument.

Spillerne kan se, at københavne­rne har europaeisk­e traditione­r, og det er lettere at blive solgt fra en klub, der er med i Europa, end fra en, der kun spiller i Superligae­n.

Benjamin Verbic er et og senest, klubben slet ikke spillede europaeisk, var tilbage i saesonen 2000/01.

Nu har de én kamp til at forhindre en sportslige nedtur

godt eksempel. Han blev efter et godt efterår i Europa League solgt til Dynamo Kiev.

Kan saelge dyrere

Det gør også noget positivt ved salgsprise­rne, at man er ’en europaeisk klub’.

De købende klubber ved, at de får spillere med erfaring fra europaeisk­e opgør, og det gør, at FCK kan kraeve mere for spillerne. De er simpelthen mere vaerd i kraft af Europa.

Og så er det i øvrigt også lettere af fastholde de nuvaerende spillere, når man kan tilbyde europaeisk bold.

Giver plus på bundlinjen

Det er en central del af forretning­en, at FCK kommer i Europa, og der kommer fra naeste saeson endnu flere penge i Europa League. af dimensione­r og syngende økonomisk lussing.

Presset er også økonomisk, men først og fremmest handler det om vores selvforstå­else

Et gruppespil er i FCK’s tilfaelde anslået til at vaere 75 mio. kr. vaerd, og det maerkes på bundlinjen. Er de ikke med, lurer de røde tal.

Desuden gør det rent kommerciel­t FCK attraktive at vaere i Europa, og de kan f.eks. kraeve højere priser fra sponsorer.

Fastholde europaeisk position

FCK ligger nummer 43 på UEFA’s rangliste og har en fornem koefficien­t.

Det er den, der ligger til grund for seedningen og afgør, hvor svaer vejen til et europaeisk gruppespil vil vaere. FCK vil eksempelvi­s vaere seedet hele vejen, hvis de kommer i Europa naeste saeson.

Et år uden Europa koster på koefficien­ten, så det handler om at komme med for at fastholde den staerke position.

Vi havde nok taget en kamp om at komme i Europa, da vi startede foråret

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Det vil vaere en gigantisk skuffelse, hvis FCK ikke kommer ud i Europa i den kommende saeson. Her er FCK mod Lokomotiv Moskva i september sidste år. Skuffelse lurer
FOTO: LARS POULSEN Det vil vaere en gigantisk skuffelse, hvis FCK ikke kommer ud i Europa i den kommende saeson. Her er FCK mod Lokomotiv Moskva i september sidste år. Skuffelse lurer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark