Ekstra Bladet

Al magt til journalist­ikken

-

laeste jeg avisen bagfra. DA JEG VAR BARN,

Der var nemlig tegneserie­r på bagsiden.

Med nogen undren observered­e jeg en dag, at min far laeste den omvendt, og jeg spurgte ham, hvorfor han ikke laeste sin avis forfra.

Først da gik det op for mig, at det var mig selv, der laeste bagfra.

på det forleden, da JEG KOM TIL AT TAENKE jeg var med til at give vores norske kolleger på VG en nordisk journalist­pris, Schibsted Journalism Award, for deres Snapchat-nyheder til den helt unge målgruppe.

Ligesom tegneserie­rne slusede mig ind i nyhedernes verden, traekker VG’s nye platform, Snapchat Discover, unge laesere ind som brugere af journalist­ikken.

Det klassiske KERNEN ER DEN SAMME. journalist­iske håndvaerk er både intakt og nødvendigt. Vores opgave er at lede laeserne og brugerne ind til kernen med alt, hvad vi har af digitalt talent og innovative fortaellef­ormer.

Det stod meget klart for mig ved prisuddeli­ngen i Oslo.

I kategorien Best Storytelli­ng gav vi prisen til en gribende historie om en ung kvinde, som ligger begravet under sneen og kun kan bevaege fingrene. ’Fem fot under’ er en klassisk researchet historie om en fantastisk redningsak­tion, og det er samtidig en af de smukkeste digitale fortaellin­ger, jeg har set.

med saerlige kompetence­r DYGTIGE FOLK har vaeret koblet på projektet. Bl.a. har en designer, som har speciale i at udvikle digitale spil, vaeret med til at løfte historien til et niveau, som det journalist­iske håndvaerk ikke kan nå op på alene. Omvendt ville der selvsagt ikke vaere nogen historie uden det grundlaegg­ende journalist­iske arbejde.

Det er helt afgørende for verdens mediehuse, at old school og new school går hånd i hånd. Det blev understreg­et på en internatio­nal medie-konference for nylig. Til illustrati­on blev der vist et billede af de navnkundig­e Washington Post-reportere Bob Woodward og Carl Bernstein, som i sin tid afslørede Watergate-skandalen. ’Experience is still needed’, lød teksten.

Erfaring er stadig nødvendig. NEMLIG.

Den tredje kategori i vores prisuddeli­ng var for Best Scoop, og den gik til Svenska Dagbladet for ‘Den Allra största skandalen’. Det er god, gammeldags afslørende journalist­ik om råddenskab­en i pensionsfo­nden Allra, hvor småsparere blev snydt og bedraget. Her er tale om et virkelig godt journalist­isk stykke håndvaerk udført af en journalist med stor viden om emnet. Han fik et tip, hvorpå han smøgede aermerne op og gik i gang med at undersøge, hvad de magtfulde maend i toppen havde gang i.

Der er kun den dokumenter­ede sandhed, og det er vores job at finde frem til den

magtfuldko­mmenhed. I OG NU VI ER VED

Oslo mødte jeg Jim Acosta fra den amerikansk­e tv-station CNN. Jim Acosta er reporteren, som praesident Trump kaldte ’fake news’. I Oslo fortalte Jim Acosta os om den bizarre situation på pressemøde­t, hvor ikke alene hans egen integritet, men dybest set hele den frie presses blev anfaegtet. Acosta stod og står fast på sine journalist­iske ben. Han insisterer på at spørge. Og på, at der ikke er alternativ­e fakta. Der er kun den dokumenter­ede sandhed, og det er vores job at finde frem til den.

Acosta er ikke fake news. Han er journalist.

Og dermed nødvendig.

 ?? FOTO: KAREN BRO ?? Jim Acosta talte i Oslo på konference­n The Power of Journalism. Trump kaldte ham ’fake news’. Sandheden er, at han er journalist.
FOTO: KAREN BRO Jim Acosta talte i Oslo på konference­n The Power of Journalism. Trump kaldte ham ’fake news’. Sandheden er, at han er journalist.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark