Ekstra Bladet

En mand, der føler, at han ikke formår at praestere, kan begynde at traekke sig generelt, også fra kys og kram

-

at naesten alle maendene, der fortsatte med traeningen, fik normal erektion efter to år. Derudover mindskes risikoen for hjerte-kar-sygdomme takket vaere traeningen. Det er nemlig de samme mekanismer, der forårsager hjerteprob­lemer, som er skyld i erektil dysfunktio­n.

For at penis skal rejse sig ved seksuelle stimuli, må den fyldes med blod. Hvis blodårerne mister deres elasticite­t og/eller er forkalkede, bliver blodtilstr­ømningen dårligere. Derved bliver erektionen svagere eller udebliver helt.

– Der er 20 gange så meget blod i penis, når man har rejsning, så for at få så meget mere blod ind i penis skal blodårerne vaere elastiske. Når de bliver stive af åreforkalk­ning, sker der noget biokemisk, og den bliver dysfunktio­nel, siger Helle Gerbild.

ANDRE ÅRSAGER TIL

erektil dysfunktio­n er neurologis­ke skader, skade efter operation for prostatakr­aeft, Parkinson og bivirkning­er af medicin og depression. Men for langt de fleste maend – ifølge Helle Gerbild 70 procent – er det forkalknin­g af blodårerne og reduceret elasticite­t, der er årsagen.

De patienter, der har deltaget i undersøgel­sen, har undervejs fået en eller anden form for vejledning. Enten har de fået rådgivning hos en fysioterap­eut, eller også har sundhedspe­rsonale vaeret til stede ved traeningen.

– Der kan nok vaere en fordel ved at få støtte af for eksempel en fysioterap­eut. Det handler blandt andet om at finde aktivitete­r, der er rigtige at begynde med. Dels for, at det skal passe ind i hverdagen og vaere muligt at gennemføre,

– Sørg for at starte på det rigtige niveau. Hvis du er helt stillesidd­ende i dag, så er det nok at begynde med at gå ture, siger Helle Gerbild.

Derudover anbefales det, at man taber sig,

HUN MENER

desuden, at muligheden for en forbedret erektions-evne kan vaere det, der får maend til at gøre noget ved den manglende motion og sunde livsstil generelt.

– Jeg tror, det at få erektionen tilbage eller få en forbedret erektion kan motivere mange, siger hun.

Norske Kristina Areskoug Josefsson er fysioterap­eut og medforfatt­er til undersøgel­sen, og hun er enig med Helle Gerbild. Det handler meget om det psykiske, mener hun.

– Det er meget individuel­t, hvad det betyder at miste erektions-evnen, men for rigtig mange maend haenger erektions-evnen sammen med oplevelsen af mandighed. Så impotens kan give følelser af utilstraek­kelighed – af ikke at slå til – og kan også føre til depression, siger hun.

DET KAN OGSÅ

let føre

til en ond cirkel

i parforhold­et.

– En mand, der føler, at han ikke formår at praestere, kan begynde at traekke sig generelt, også fra kys og kram. Partneren kan så tro, at det er vedkommend­e selv, der er noget galt med, og så bliver situatione­n yderligere forvaerret, siger Kristina Areskoug Josefsson.

Laege, psykiater og sexolog Haakon Aars bekraefter alle de gode effekter, som traening har på erektionse­vnen.

– Traening øger også produktion­en af testostero­n, og det fremmer seksuel lyst, hvilket også fremmer erektions-evnen, så det er en positiv cirkel, siger han.

 ??  ?? UNDERSØGEL­SEN VISTE DESUDEN,
UNDERSØGEL­SEN VISTE DESUDEN,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark