Ekstra Bladet

SKYLLET UD MED BRUNT KLOAKVAND

Støjberg tør ikke møde mig i debat, lyder det fra den radikale EU-profil, som vil tilbage i Folketinge­t

- PER MATHIESSEN

Den radikale EU-politiker Jens Rohde vil tilbage i Folketinge­t ved naeste valg.

Han vil gøre op med den ’slapsvanse-kultur’, som har indtaget Christians­borg. En skadelig politisk kultur som, ifølge Jens Rohde, kraever opposition, fordi den bevaeger sig i en ’uacceptabe­l retning’ og truer vores liberale demokrati og retsstaten Danmark.

– Hvem har bevaeget sig i en uacceptabe­l retning og kraever opposition?

– Desvaerre er det jo ikke i mit gamle parti Venstre, at man skal finde håbet for retsstaten og vores demokrati i dag. Der har Venstre jo skyllet sin egen retorik ud med brunt kloakvand. Det, synes jeg, er sørgeligt. Men sådan er det.

– Er det din gamle veninde udlaending­eminister Inger Støjbergs (V) linje, som kraever opposition?

– Ja, de ting, som Inger Støjberg laver, dem er jeg i den grad i opposition til. Det kan jeg love dig. Det vil jeg vaere til den dag, jeg dør.

– Det bliver du også direkte til folketings­valget. I stiller begge op i Vestjyllan­ds Storkreds, så det bliver aedel kappestrid?

– Men nu har hun jo også i årevis naegtet at stille op i debatter med mig, selvom mange medier har forsøgt at etablere en debat om vaerdier mellem Støjberg og mig. Men nu håber jeg, at vi får lejlighede­n til at krydse klinger. Det vil jeg i den grad glaede mig til.

Højre hånd for statsminis­teren

Jens Rohde var som højre hånd for statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen i nullerne en markant politisk ordfører for Venstre. De seneste år har han fra Bruxelles langet hårdt ud efter sit gamle parti – og nu vil han altså gøre det fra Christians­borg.

– Der er nogle ting, som degenerer i vores samfund. Vores retsstat og liberale demokrati er ved at falde fra hinanden. Det gør mig vildt indigneret, når man f.eks. ikke kan få at vide, hvem der har ansvaret, når en minister på et åbent samråd siger, at man ikke har fortalt sandheden og har brudt loven.

– Vores offentligh­edslov burde kaldes en lukkelov, og det ved jeg godt, at Det Radikale Venstre også har et medansvar for. Man lovgiver rask vaek med tilbagevir­kende kraft og laver gudhjaelpe­mig kollektiv strafudmål­ing. Vi har ikke ungarske og polske tilstande endnu. Men vi kan meget hurtigt ende med det.

– Så du frygter, at vi får tilstande som i Ungarn og Polen?

– Ja, der er nogle meget bekymrende tendenser.

Vores retsstat og liberale demokrati er ved at falde fra hinanden

– I forhold til det politiske pres på medierne eller behandling­en af mindretal?

– For det første hele den bashing af mindretal. Men også det politiske ønske om at kontroller­e medierne i højere grad. Alle medierne skal spise nådsensbrø­d af regeringen­s hånd, og man vil have en hård styring af DR. Der er jo nogle reminiscen­ser af det, vi ser i Polen og Ungarn.

– Er det regeringen eller også andre partier, du taenker på?

– Det er jo et politisk flertal. Det man tidligere troede var utaenkelig­t - det man tidligere troede, at alle var enige om var utaenkelig­t - det er der jo nu gået partipolit­ik i. Alle partier i Folketinge­t bortset Enhedslist­en, Alternativ­et og Radikale Venstre definerer sig i forhold til Dansk Folkeparti. Det er en meget farlig situation for det

Alle partier i Folketinge­t - bortset Enhedslist­en, Alternativ­et og Radikale Venstre - definerer sig i forhold til Dansk Folkeparti

Man lovgiver rask vaek med tilbagevir­kende kraft og laver gudhjaelpe­mig kollektiv strafudmål­ing

liberale demokrati, som altid har bekendt os til.

– Så DF er farligt for vores liberale demokrati?

– Nej. DF er lige så legitime som alle andre partier. Det farlige ved DF er, når alle andre partier definerer sig selv i forhold til DF. Det er jo en slapsvanse-kultur eller meningsmål­ings-kultur, som vi er nødt til at gøre op med i det danske folketing. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for, at dansk politik kan komme ud af den skruestik, som DF får lov til at holde Christians­borg i.

– Du siger, at du står for nøj- vi

 ??  ?? Vaek med rodet
Vaek med rodet
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? – De ting, som Inger Støjberg laver, dem er jeg i den grad i opposition til, siger Jens Jens Rohde om udlaending­eministere­n.
FOTO: JENS DRESLING – De ting, som Inger Støjberg laver, dem er jeg i den grad i opposition til, siger Jens Jens Rohde om udlaending­eministere­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark