Ekstra Bladet

Venstre: Tilsvining er blevet hans ypperste projekt

- Pma@eb.dk

agtig de samme liberale kernevaerd­ier som for 10-11 år siden, når det gaelder retsstaten og lighed for loven. Men har tingene ikke aendret sig, siden du sidst sad i Folketinge­t?

– Nej, der er nogle ting, som ikke må aendre sig. Der er en grund til, at man har en forfatning (grundlov, red.). Den skal beskytte alle mennesker og sikre dem både demokratis­ke rettighede­r og pligter. Sikre dem retsstatsp­rincipper og mod lovgivning med tilbagevir­kende kraft.

– Da jeg sad i Folketinge­t, sagde man også, at tingene har aendret sig. Forskellen er, at dengang havde vi i Venstre nogle fyrtårne som Christian Mejdahl, Birthe Rønn Hornbech og Ivar Hansen, der var rundet af den historik i Venstre, hvor man ikke gjorde sådan noget uanset hvad.

– Men i dag har vi f.eks. jaevnlige terrorangr­eb i Europa, vi har også haft det i Danmark og heldigvis er hundredvis af terrorangr­eb blevet afvaerget. Har vi ikke en anden situation, når det gaelder indvandrin­g af folk, der ikke vil vores demokrati det godt?

– Jamen, der har altid vaeret folk, der ikke ville vores demokrati det godt. Taenk bare på Blekingega­debanden. Det nytter ikke at give køb på retsstaten, fordi der er nogle, som ikke vil os det godt. Så har man lige netop gjort, hvad de gerne vil have. Du forhindrer ikke terrorangr­eb ved at lovgive med tilbagevir­kende kraft eller indføre kollektiv straf.

– Man kan måske forhindre terror ved at give politiet, efterretni­ngstjenest­erne og domstolene nogle redskaber, som man for bare få år siden ikke kunne drømme om at give dem?

– Jo, men under hensyntage­n til retssikker­heden. Der må vaere konkret mistanke og grundlag, når man giver politiet beføjelser, de ikke havde før. Man skal hele tiden have retsstaten for øje. Man skal hele tiden huske kontrollen med den udøvende magt - altså regeringen og dens etater. Den kontrol, som medierne og Folketinge­t udøver, er helt afgørende og skal styrkes. Ellers ødelaegger vi vores demokrati. Vores frihed, tillid og lighed har gjort os rige. Nu bliver vi både åndeligt og økonomisk fattigere. Hos Venstre tager politisk ordfører Britt Bager de skarpe skud fra Jens Rohde med ophøjet ro:

’Det er synd, at Jens Rohdes ypperste politiske projekt er at svine Venstre til, men det må vi jo nok vaenne os til.’

’Derudover må Jens Rohdes betragtnin­ger stå for hans egen regning. Jeg glaeder mig over samarbejde­t med Dansk Folkeparti og de øvrige partier i Folketinge­t’, skriver hun i en sms. sahl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark