Ekstra Bladet

Radikale kvaler

-

at hvis vi har de ’JEG KAN GARANTERE, afgørende mandater efter naeste valg, så får vi indflydels­e’, sagde den radikale leder Morten Østergaard forleden i et interview, hvis sigte tydeligt var at gøre Mette Frederikse­n bange.

De radikale er så syge efter ministerpo­ster, at de er klar til at saette S en pistol for brystet inden naeste valg, hvis ikke Mette er klar til at byde dem indenfor.

at de radikale mandater SAGEN ER BARE, formentlig ikke bliver helt så afgørende, som Østergaard forestille­r sig. Og Mette Frederikse­n har ikke taenkt sig at tabe et valg for at taekkes de radikale og isaer deres slappe udlaending­epolitik.

For Østergaard er ingen Margrethe Vestager og hans parti er i øjeblikket Folketinge­ts mest isolerede.

Regeringen bruger kun de radikale som vinduespyn­t engang imellem, aldrig til de virkelig store og afgørende forhandlin­ger, Alene af den grund, at Løkke intet får igennem uden at DF eller DF og S er med på vognen. De radikales otte mandater flytter intet.

har Mette Frederikse­n I DEN RØDE BLOK langt lettere ved at tale med Pia Olsen Dyhr, Uffe Elbaek og selv Pernille Skipper end med de radikale. S og R taler simpelthen ikke samme sprog og den personlige kemi mellem ledelserne er svag. Mette taler ti gange oftere og laengere med Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhr end med Morten Østergaard.

Henrik Sass traekker seksløbere­n og kører rundt med kugletroml­en, bare man naevner de radikale.

Men hvad med valget?

Svaret er, at kommer der blåt flertal, fortsaette­r Løkke under en eller anden form og uden radikal medvirken.

med et rødt MERE INTERESSAN­T ER DET flertal, hvor R kan gøre sig meget besvaerlig­e under dronninger­unden. R håber på samme indflydels­e som i Det sorte Tårn i 2011. Men den historie gentager sig ikke, for så falder DF ud af ligningen. Thulesen Dahl vil ikke drømme om at støtte Løkke, hvis V tager de radikale med på vognen. Så hellere støtte Mette Frederikse­n aktivt eller passivt og dermed ryger det blå flertal.

Derfor er tanker om, at de radikale pludselig kunne flytte side uden megen realisme – kun R- og V-spin. Dels har de radikale vaelgere og folketings­gruppen aldrig vaeret mere røde.

R er jo ikke laengere et parti, der kan skifte mellem rødt og blåt. Og skulle Inger Støjbergs udlaending­epolitik vaere mere spiselig end Mette Frederikse­ns? Naeppe.

at partiet ikke DE RADIKALES PROBLEM ER, fylder, som det gjorde engang. I folketings­gruppen vil en Martin Lidegaard og Ida Auken foretraekk­e en mere pragmatisk radikal udlaending­epolitik og en målrettet indsats for at komme i lod og vage med S. De kan efter et valg få støtte af Rasmus Helveg Petersen, der formentlig vaelges på Fyn.

Han repraesent­erer ligeledes en mere resultator­ienteret radikal linje end Østergaard og Sofie Carsten Nielsen.

I øjeblikket virker det som om, at de radikale kun kører med tre store projekter: At de skal have en håndfuld ministerpo­ster efter valget, at Vestager skal genvaelges som EU-kommissaer samt at stramninge­rne på udlaending­eområdet skal rulles tilbage.

På alle punkter er de nødlidende. Det håber Morten Østergaard, så han kan skyde sig igennem, hvis han får ’de afgørende mandater’. Men dem vil Thulesen Dahl sidde på lige meget hvad.

bliver ikke mindre DE RADIKALE KVALER med Jens Rohdes opstilling til Folketinge­t i Midtjyllan­d. Han risikerer at sende Andreas Steenberg ud i mørket, medmindre Steenberg får en sikker kreds. Men hvor skal det vaere?

Mest naerliggen­de ville vaere Nordjyllan­d, men her tyder alt på, Marianne Jelved genopstill­er.

Hun fik ved sidste valg 2100 personlige stemmer, hvilket må kaldes ekstremt svagt for en så mangeårig politiker i et så stort valgområde. Men ingen kan presse Marianne, så hvis hun vil fortsaette, så gør hun det. Heller ikke i den øvrige del af landet er der indlysende ledige kredse til Steenberg, selv om han har vaeret en af de mest flittige og talentfuld­e på det radikale hold.

Morten Østergaard kan pege på sig selv? Vaelgerne vil dø af grin’

Mette Frederikse­n INDTIL VIDERE HAR ikke lukket fuldstaend­ig af for radikal regeringsd­eltagelse, hvis der bliver rødt flertal. Men Frederikse­n vil vaere nødt til at tage stilling inden laenge, for hun kan ikke gå ud i en valgkamp, hvor der hersker usikkerhed om de radikale skal lukkes ind eller holdes ude.

Det vil simpelthen koste S alt for mange stemmer. Så sandsynlig­heden er, at Mette kommer med meldingen på et tidspunkt i god tid inden valget.

Og hvad vil Morten Østergaard så? Pege på Løkke? Det vil vaere helt utrovaerdi­gt. Pege på sig selv?

Vaelgerne vil dø af grin. Eller holde spørgsmåle­t åbent? Ikke trovaerdig­t under en valgkamp. Eller pege på Mette F.? Mon ikke den lander der.

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN/RITZAU SCANPIX ?? Efter et valg bliver de radikale mandater formentlig ikke bliver helt så afgørende, som Morten Østergaard forestille­r sig.
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN/RITZAU SCANPIX Efter et valg bliver de radikale mandater formentlig ikke bliver helt så afgørende, som Morten Østergaard forestille­r sig.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark