Ekstra Bladet

EVENTYRLAN­DETS FREMTID

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@eb.dk

DEN NYE FREDE: I GÅR GIK FEJRINGEN af kronprins Frederik amok. I timevis blev vi på de to landsdaekk­ende kanaler belastet med tom sniksnak om kongehuset­s fortraeffe­ligheder.

JEG VED GODT, at jeg lyder som en sur gammel mand, men det går stadigvaek over min fatteevne, at vi – som ellers opfatter os selv som begavede

tilbeder en tilfaeldig tysk og veluddanne­de – adelsfamil­ie, der blev hentet herop for ganske få generation­er siden, og som vi nu kalder kongelige. Og med den titel følger åbenbart, at vi parkerer al sund fornuft og kritisk tilgang.

DET ER IKKE NOGEN hemmelighe­d, at jeg er republikan­er og derfor synes, at vores statsoverh­oved

taenker du måske: Jeg skal vaere folkevalgt. Så gider altså ikke have Lars Løkke eller Helle Thorning som praesident?

MEN HVORFOR KUNNE Margrethe ikke bare stille op? Eller for den sags skyld kronprinse­n? De vil uden tvivl banke politikern­e af banen.

Jeg er godt klar over, at en folkevalgt konge har lange udsigter

KONGEHUSET ER ET levn fra fortiden – fra dengang man havde en enevaeldig hersker og bønder og

ikke havde stemmeret. Det var måske menigmand o.k. i 1800-tallet, men ikke i 2018.

JEG ER GODT klar over, at en folkevalgt konge har lange udsigter. 80 pct. af danskerne er for kongehuset, men der er sikkert også 80 pct., der godt kan lide H.C. Andersens eventyr. Måske haenger det sammen. Måske er vi et eventyrlan­d.

DET AFGØRENDE ER, hvilken rolle Frederik vil spille. For nylig gjorde han sig yderst uheldigt bemaerket ved at gå imod regeringen­s anbefaling­er i forbindels­e med udelukkels­en af Rusland fra OL. Han lavede så at sige sin egen udenrigspo­litik. Og det er bestemt ikke den vej, han skal betraede.

FREDE SKAL ALENE vaere en ceremoniel person. Han må forstå, at IOC, den internatio­nale olympiske komite, er dårligt selskab. Hans kone, Mary, har på nogle måder vist vejen for det moderne monarki. Gennem MaryFonden støtter hun en lang raekke gode initiative­r. Senest handlede det om kropsideal­er blandt teenagere. Om at dyrke forskellig­heden.

FREDE LYKKES som konge må han droppe FOR AT det elitaere pjat, han spilder meget af sin tid på. Vaek med korrupte forsamling­er og truttelut for adelen og ind med klare initiative­r, der støtter mangfoldig­heden og samler danskerne. For det er der i den grad brug for.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Kronprins Frederik skal alene vaere en ceremoniel person.
FOTO: PHILIP DAVALI Kronprins Frederik skal alene vaere en ceremoniel person.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark