Ekstra Bladet

MANGE OPEL-EJERE MISTER NØDOPKALD OM FÅ ÅR

Opel vil droppe avanceret sikkerheds­tjeneste og tilbyde en ny, men det vil efterlade mange ejere uden nødopkald

- JENS OVERGAARD

Mindre sikkerhed og service på vejene. Det er udsigten for tusindvis af Opel-ejere, efter at producente­n har besluttet at droppe det, som laenge har vaeret markedets mest avancerede convenienc­e- og sikkerheds­tjeneste. I løbet af kort tid er det nemlig slut med Opel Onstar, der ikke alene forsvinder fra nye biler, men som fra udgangen af 2020 heller ikke laengere vil kunne bruges i de mange aeldre Opel-modeller, der herhjemme har haft systemet siden efteråret 2016.

Dermed er det ikke kun slut med at bruge en raekke servicefun­ktioner som fjernstyri­ng, bildiagnos­e, download af destinatio­ner til navigation san la eg g et og butler-services som hjaelp til at finde et hotel eller en restaurant. Det er heller ikke mulig tat b rugenødopk­alds funktionen, der gør bilen i stand til selv at ringe efter hjaelp ved ulykker og angive sin position. Også muligheden for selv at tilkalde hjaelp med et tryk på den røde SOSknap bortfalder.

AEndringer­ne sker som konsekvens af, at den franske bilkoncern PSA har købt Opel, og fra 2019 udstyres de første helt nye Opel-modeller med PSA’s eget system, som er døbt Opel Connect.

Det har en raekke lignende funktioner, men er mindre avanceret end Onstar, der er udviklet af Opels tidligere ejer, amerikansk­e GM. De to systemer, som minder om hinanden, og begge har automatisk nødopkald, kan dog ikke tale sammen. Og det får konsekvens­er for alle Opel-ejere i Europa, som har installere­t det gamle system, når Onstars europaeisk­e kontrolcen­ter i engelske Luton lukker i 2021.

Det drejer sig herhjemme om 8000-10.000 danske Opelejere og leasingtag­ere.

Efterlyser løsning

AEndringen møder kritik fra forbrugero­rganisatio­nen FDM, der påpeger, at kun-

Det vil vaere rimeligt med en kompensati­on

Det er et område, som Opel nu skal have afklaret på europaeisk plan

derne nu kommer i en situation, hvor de har et anlaeg, som ikke kan bruges. Lennart Fogh, der er afdelingsc­hef for juridisk rådgivning hos FDM, ser det som en betydelig forringels­e af det produkt, som kunderne har købt eller bestilt.

- Det undrer os, at Opel nu lukker det, der har vaeret anført som fremtidens teknologi. Isaer fordi den sikkerheds­maessige fordel med nødkaldsfu­nktion har vaeret markedsfør­t, og at nogen givetvis har købt bil efter dette, fordi de ville have en bil, der var både sikker og fremtidssi­kret, siger Lennart Fogh.

Opels pressechef, Erik Morsing, beklager, at Onstar lukker helt ned.

- Det er virkelig brandaerge­rligt. Men det er en konsekvens af, at GM har trukket sig fra Europa. Onstar er et firma, som er uden for vores indflydels­e, siger han.

Onstar, som har fungeret i USA i mange år, blev introducer­et i Europa i 2015. Danmark kom sent med - de første biler fik det herhjemme i slutningen af 2016 - og siden er systemet indført i det meste af modelprogr­ammet.

Det er gratis at bruge Onstar det første år. Herefter er kun nødopkalds­funktionen uden beregning, mens bilejerne har kunnet tilkøbe flere services for 750 kroner årligt.

På europaeisk plan har godt hver 10. tilkøbt abonnement, og det forventes at vaere på samme niveau herhjemme.

Lennart Fogh fra FDM mener, at Opel bør kompensere kunderne. Enten ved at sikre, at nødkaldsfu­nktionen og måske flere af systemets funktioner kan fortsaette eller på anden vis give et plaster på såret. Både til dem, der har købt bil, har en bilordre eller har leaset en Opel med Onstar.

- Det vil vaere rimeligt med en kompensati­on, da man kan forvente at kunne bruge det sikkerheds­udstyr, som bilen er solgt med. Her bør Opel komme med en samlet løsning til alle bilkøberne, så hver enkelt ikke skal afklare problemet med sin forhandler, siger han.

Helt nyt område

Lennart Fogh kan dog ikke med sikkerhed sige, om ophaevelse­n af Onstar er tilstraekk­eligt til at få en handel annulleret.

- Vi kan ikke udelukke, at Opels fjernelse af Onstar kan begrunde en ophaevelse af en handel. Vi har endnu ikke set nogen praksis omkring digitale tjenester i biler, som lukker ned, hos domstolene eller Ankenaevn for Biler, og derfor er der en vis usikkerhed om en sådan sags udfald. Det er noget andet, end hvis der for eksempel var en teknisk mangel. Det er en skaerpende omstaendig­hed, at det er et sikkerheds­maessigt aspekt, som har vaeret markedsfør­t. Men det et vigtigt, at Opel nu selv kommer på banen med løsningsmo­deller, siger Lennart Fogh.

Erik Morsing fra Opel kan dog ikke umiddelbar­t love nogen kompensati­on.

- Jeg kan ikke sige noget på nuvaerende tidspunkt. Det er ikke en isoleret dansk problemsti­lling. Men det er et område, som Opel nu skal have afklaret på europaeisk plan, siger Erik Morsing og tilføjer:

- Onstar er dog aktiv to og et halvt år endnu. Så der er noget tid til at få en afklaring på det.

Opel har markedsfør­t Onstar ind til for nyligt, men man har ikke kunnet sige noget til kunderne før nu, oplyser pressechef­en.

- Vi har ikke vaeret informeret om det tidligere, så vi har ikke kunnet gøre noget før, siger Erik Morsing.

På importøren­s hjemmeside informeres kunderne nu om, at systemet ophører med udgangen af 2020, mens beskrivels­en af Onstar snart fjernes.

Alle nye Opel-modeller, som produceres efter sommerferi­en, er uden Onstar. Den nye Opel Combo, der lanceres senere på året, får Opel Connect, ligesom den nye Corsa, der kommer i 2019. Fra 2024 vil Opel Connect blive introducer­et i alle Opel-modeller.

 ??  ?? Opel Onstar har en raekke services, hvor nødopkald til en alarmcentr­al ved ulykker har vaeret en hjørnesten. Den del forsvinder med systemet i slutningen af 2020. FOTOS: OPEL
Opel Onstar har en raekke services, hvor nødopkald til en alarmcentr­al ved ulykker har vaeret en hjørnesten. Den del forsvinder med systemet i slutningen af 2020. FOTOS: OPEL
 ??  ?? Onstar styres i øjeblikket fra et callcenter i engelske Luton, men det lukker med udgangen af 2020.
Onstar styres i øjeblikket fra et callcenter i engelske Luton, men det lukker med udgangen af 2020.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark