Ekstra Bladet

NY CACTUS BYDER PÅ KOMFORT SOM I GAMLE DAGE

Citroën C4 Cactus er fornyet med aendret affjedring og mere støjdaempn­ing. Resultatet er en mere voksen bil, der er som skabt til dårligt vedligehol­dte veje.

- JENS HØY

Citroën har historisk vaeret god til at skrue hyggelige og komfortabl­e biler sammen.

Et kig i historiebø­gerne afslører alt fra 2CV’ere til DS’ere med det, der i sin tid var verdens mest avancerede affjedring og finurlige detaljer.

Heldigvis er Citroën på vej tilbage til de historiske rødder - tilsat et moderne, uhøjtideli­gt staenk. Det ses tydeligt i den nye Citroën C4 Cactus, der netop er lanceret.

Citroën er helt aerlig og forsøger ikke at bilde nogen ind, at der her er en helt ny bil. Det tjener dem til aere, for alt for mange producente­r misbruger ordet ’nyt’ i kvalmende og selvrosend­e marketing.

Citroën konstatere­r blot, at 90 procent af de udvendige plader er nye, og beder i stedet om, at forbrugern­e taenker komfort, når de taenker Citroën.

Designet er da også blevet mere anonymt, isaer fordi de praktiske gummiplade­r på dørene er gjort betydeligt mindre synlige.

Støddaempe­re er aendret

I den nye, opdaterede Cactus er det første gang, Citroën benytter en ny type støddaempe­re, som tillader laengere fjedervand­ring. Systemet blev udviklet til motorsport tilbage i 1994 og skulle betyde bedre komfort.

Stort set alle modeller på det danske marked har de nye støddaempe­re, og jo, de virker skam. Cactus fjedrer behageligt over ujaevnhede­r, og det klaeder bilen, der nu også er bedre støjdaempe­t.

Om forskellen er stor i forhold til de almindelig­e støddaempe­re, kan diskuteres, men bilen tilbyder mere komfort end de andre biler i klassen, uden at den kraenger lige så faretruend­e, som de gamle 2CV’ere gør, når du kører hurtigt i et sving.

Citroën gør meget ud af at forklare, at komfort er mere end bare støddaempe­re, så derfor fås bilen med en ny type forsaeder kaldet Advanced Comfort Seats.

Saederne er med til at understreg­e den sofa-fornemmels­e, som bilen giver. Man sidder lidt som i en laenestol i de meget brede saeder. Polstringe­n er blevet tykkere, men saederne har ikke meget hold, hvis man skulle finde på at køre hurtigt i et sving.

Man kurer fra side til side, og saederne er derfor noget, man skal prøve, inden man bestiller bilen. De superbløde sofasaeder er da også ekstraudst­yr, medmindre man vaelger topudgaven Skyline.

På dette punkt er bilen meget anderledes end konkurrent­erne, men det er godt, for så er der noget til enhver smag. Er du til lounge-stemning, masser af blødhed i affjedring­en og et paent lavt støjniveau, ja, så er du potentiel Cactus-ejer.

Selve instrument­bordet er opdateret med en bedre skaerm og Apple CarPlay, men ligner ellers sig selv.

Skrabet basisudgav­e

Med det omfattende facelift følger også en automatisk nødbremse, der kan bremse for både biler og fodgaenger­e, men en adaptiv fartpilot må man til gengaeld kigge langt efter.

Den opdaterede Citroën leveres med samme motorer som tidligere. Det vil sige 130 hk eller 110 hk fra en trecylindr­et benzinmoto­r, mens en 82 hk-version også fås.

Svaerger du til diesel, er der 100 hk med fire cylindre. Samtidige r det mulig tat bestil leet sekstrins automatgea­r på udvalgte motorvaria­nter, og denny e mulighed er på alle ledder og kanter en velkommen og stor forbedring i forhold til den gamle.

Som altid hos Citroën er der taleomså kald teintroduk­tionsprise­r, men man skal ikke have gået ret laenge i skole for at vide, at priserne er des amme, når den såkaldte introdukti­onsperiode er overstået.

Prisen for en basisudgav­e uden de nye støddaempe­re begynder ved 175.000 kroner, men da den samtidig kun har 82 hk, virker den som et dårligt køb.

Kig i stedet i retning af Aspire-udgaven, der oven i den behagelige affjedring også har fartpilot, varme i saederne og en kraftigere benzinmoto­r med 110 hk til 195.000 kroner.

Dieseludga­ven er 5.000 kroner billigere. Aspire mangler dog en bagudrette­t parkerings­sensor og større hjul til at fylde skaermkass­erne.

Det udstyr har topmodelle­n Skyline til gengaeld. Denne udgave byder også på glastag samt automatisk klima og navigation til en pris på 225.000 kroner - inklusive de bløde sofasaeder.

Saederne i Cactus er noget, man skal prøve, inden man bestiller bilen

 ?? FOTOS: CITROËN ?? Tidligere skilte Cactus sig ud med store gummiplade­r på siderne. De er nu gjort en del mindre .
FOTOS: CITROËN Tidligere skilte Cactus sig ud med store gummiplade­r på siderne. De er nu gjort en del mindre .
 ??  ?? Bilen fås med en ny type forsaeder, men de er ikke standard på ret mange modeller.
Bilen fås med en ny type forsaeder, men de er ikke standard på ret mange modeller.
 ??  ?? Også bagtil er designet på Cactus gjort lidt mere klassisk, men nydelig, det er den.
Også bagtil er designet på Cactus gjort lidt mere klassisk, men nydelig, det er den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark