Ekstra Bladet

Handlekraf­t eller varm luft?

- THOMAS RATHSACK

Hvad gør Europa, når kalifatet ernedkaemp­et. IS-ideologien lever videre i Afrika, og derfra bliver jihadister sendt med migrantstr­ømmen mod europaeisk­e terrormål

Islamisk Stat (IS) er døende. Det selvudnaev­nte kalifat i Syrien og Irak er efter de seneste fire-fem års voldsorgie og nedslagtni­ng af anderledes taenkende reduceret til sporadiske krampetrae­kninger, og det anslås, at blot omkring 2200 IS-militsfolk fortsat opererer i regionen.

Faktisk går krigsindsa­tsen mod IS så godt, at mine tidligere kolleger fra Jaegerkorp­set nu også snart traekkes hjem fra Irak, hvor de siden 2016 har deltaget i bekaempels­en af terrorbeva­egelsen i Irak og graenselan­det til Syrien.

Tilbage står en ustabil og delvis smadret region, hvor ikke mindst den syriske civilbefol­kning er flosset efter krigen mellem den amerikansk­ledede koalition og IS.

BETYDER IS’ forfald, at vi ikke laengere skal bekymre os om terrorbeva­egelsen og dens artsfaelle­r? Nej, på ingen måde. Ideologien fra IS lever i bedste velgående, ligesom en raekke af bevaegelse­ns ledere gør. De har nemlig taget flugten fra Syrien og Irak og befinder sig nu i et baelte af lande syd for Afrikas middelhavs­lande – det såkaldte Sahel-område.

Sahel straekker sig over 6000 kilometer fra Senegal i vest til Eritrea i øst, og landene i området er befolket af omkring 500 millioner mennesker, som er blandt verdens mest forarmede og fattige.

Et perfekt udgangspun­kt for de ledende ISmilitsfo­lk. Som parasitter kan de udnytte migrantstr­ømmene, som søger nordpå mod Europa i håbet om et bedre liv.

Migrantstr­ømme er som bekendt ikke et ukendt faenomen på vores breddegrad­er, og i 2015 kom omkring en million migranter til det sydlige Europa og søgte nordpå mod Tyskland og Skandinavi­en.

OG EN BETYDELIGT større migrantbøl­ge kan vaere på vej. I hvert fald hvis man skal tro på David Beasley, der er leder af FN’s Fødevarepr­ogram (FAO), som koordinere­r FN’s kamp mod sult.

Ifølge Beasley samarbejde­r de ledende IS-militsfolk med ekstremist­iske grupper i Afrika – for eksempel Boko Haram fra Nigeria og al-Qaeda – om at skabe og infiltrere en ny migrantbøl­ge, der skal skylle ind over Europa.

Med andre ord: At sende jihadister med migrantstr­ømmen og lade dem udføre terrorangr­eb med henblik på at svaekke de i forvejen svage og eftergiven­de europaeere.

BEASLEY ER for nylig kommet med følgende svada i den britiske avis The Guardian: ’Hvis europaeern­e mener, at de havde et problem fra en nation med 20 millioner indbyggere som Syrien på grund af ustabilite­t og konflikt, så bare vent, til Sahel-regionen med 500 millioner bliver yderligere destabilis­eret. Det er her, det europaeisk­e og det internatio­nale samfund må vågne op.’

Klar retorik fra hr. Beasley.

Helt passive i det afrikanske Sahelområd­e er det internatio­nale samfund heldigvis ikke, og som saedvanlig er indsatsen på den militaere front anført af amerikaner­ne.

Deres Special Operations Command Africa (SOCAFRICA) udfører specialope­rationer mod den tiltagende islamisme i Sahel-området og traener lokale specialsty­rker bistået af andre vestlige specialsty­rker.

DET DANSKE islaet i Sahel-området udmøntede sig blandt andet i Jaegerkorp­set, der i 2016 blev indsat i FN’s fredsbevar­ende operation i Mali.

Men er indsatsen tilstraekk­elig og tidsnok? Udviser Europa handlekraf­t belaert af erfaringer­ne fra migrantbøl­gen i 2015, eller forbliver det ved sniksnak og varm luft fra de bonede gulve?

Jeg ved det ikke. Jeg håber på handlekraf­t – men har mine tvivl. Som bekendt byder sommerens prognoser på en masse varm luft.

Ideologien fra IS lever i bedste velgående, ligesom en raekke af bevaegelse­ns ledere gør

 ?? FOTO: AP ?? IS-krigerne er snart fortid i Syrien og Irak, men det stopper ikke terrortrus­lerne mod Europa.
FOTO: AP IS-krigerne er snart fortid i Syrien og Irak, men det stopper ikke terrortrus­lerne mod Europa.
 ??  ?? Råt fra Rat. Den tidligere jaegersold­at Thomas Rathsack skriver om trusler og sikkerhed over hele verden. Og om jaegersold­aternes barske og spaendende liv.
Råt fra Rat. Den tidligere jaegersold­at Thomas Rathsack skriver om trusler og sikkerhed over hele verden. Og om jaegersold­aternes barske og spaendende liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark