Ekstra Bladet

Litteratur­pris

Få Nobels

-

Hvad er den seneste bog, du har laest – og hvordan var den?

’Under bjaelken’, Jens Andersens portraet af kronprins Frederik, der er et interessan­t indblik i kongefamil­ien, som jeg altid har haft et lidt ambivalent forhold til. På den ene side synes jeg, det er hyggeligt, at de findes, og jeg kunne ikke drømme om at fejre nytårsafte­n uden dronningen­s nytårstale. På den anden side er det jo lidt svaert, sådan helt oprigtigt at tro på, de blev udvalgt af Gud til at regere. Men måske er jeg bare taknemmeli­g over, at det ikke var mig, som blev født, hvorefter nogen sagde: ’Nu skal du høre, hvad du skal bruge dit liv på!’

Hvad betyder anmeldelse­r for dig?

Gode anmeldelse­r er godt for en forfatters ego, og indtil videre har jeg vaeret glad for de anmeldelse­r, jeg har fået og laest dem med stor interesse. Jeg har faktisk kun fået én dårlig anmeldelse, hvilket var i Weekendavi­sen, men den var så dårlig, at den blev morsom.

Den bog, jeg er mest stolt over at have skrevet, er …

den seneste. Sådan håber jeg altid, det vil vaere. Den bog, jeg lige har skrevet, skal helst vaere den, hvor jeg selv har oplevelsen af at have fået mest mulig ud af den erfaring, jeg nu sidder med. ’Valmuemand­en’ var virkelig en kamp at skrive, fordi historien selv tog over. Det lyder maerkeligt, men sådan var det. Jeg var igennem den igen og igen, og det var hele tiden, som om den prøvede at fortaelle mig et eller andet. Det kom bogstaveli­g talt først, da der var ganske få dage til deadline, og så måtte min redaktør på overarbejd­e!

Af alle de bøger, der er skrevet, ville jeg allerhelst selv have skrevet …

Harry Potter-serien! Det er ikke kun på grund af de mange millioner, jeg så havde tjent. Men J.K. Rowling er efter min mening den største forfatter nogensinde. Ikke fordi Harry Potter er den største litteratur nogensinde, selvom historiern­e er utrolig velfortalt­e. Men J.K. Rowling trodsede iPads, smartphone­s, computersp­il og internette­t og laerte en hel generation, at det er en fantastisk oplevelse at saette sig ned med en bog. Derfor burde hun for laengst have fået Nobels litteratur­pris, efter min mening.

Om folk, der siger, de aldrig har laest en bog, taenker jeg … taenk, hvad de er gået glip af! Jeg mener, at laese er grundlaget for al viden, og der er jo mange gange, man hører eller laeser folk sige noget, som er indlysende forkert, hvilket de havde vidst, hvis de havde åbnet den rigtige bog. Det er jo det, bogen kan. Den, der laeser mange bøger, kan mere, ved mere og forstår mere end den, der ikke gør. Jeg synes, det er synd, hvis man snyder sig selv for den oplevelse, og specielt hvis man snyder sine børn for den.

Min forfatterm­aessige lykke ville vaere gjort, hvis …

Det bliver den dag, jeg udkommer på russisk. Jeg elsker forfattern­e fra den russiske guldalder som Tjekhov, Bulgakov og Dostojevsk­ij, og den måde, de hele tiden bevaegede sig på en knivsaeg med livet som indsats, ikke mindst under Stalin. Et forkert ord var nok til, at de blev sendt direkte til Gulag, og alligevel blev de ved med at skrive.

Hvis jeg ikke var blevet forfatter, ville jeg have vaeret …

Jeg kan ikke forestille mig at vaere andet end forfatter. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg ellers skulle have fundet på. Det er mere eller mindre det eneste, jeg kan finde ud af, må jeg desvaerre tilstå ...

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark