Ekstra Bladet

I skylder en forklaring

-

SÅ KOM VI OMSIDER igennem overenskom­stforhandl­ingerne, som giver flotte lønstignin­ger til de offentligt ansatte. Alle vil gerne have mere i løn, og jeg forstår til fulde, at den enkelte lønmodtage­r er glad og tilfreds.

Hvad der også står helt klart efter OK18, er, at fagforenin­gsbosserne taler med to tunger.

For kaere fagbevaege­lse: I skylder os en forklaring.

DA REGERINGEN I EFTERÅRET

spillede ud med et ambitiøst skatteudsp­il, som vil give HK’eren og sosu’en en betragteli­g skattelett­else, var I benhårde modstander­e. I talte om ulighed og mere til de rige.

Nu er mit spørgsmål: Hvordan kan I på den ene side harcelere over et forslag til skattelett­elser, når I på den anden måde sikrer lønstignin­ger, som er til størst gavn for dem, der i forvejen tjener mest?

Pengene skal jo findes samme sted.

FOR LIBERAL ALLIANCE ER DET

ren og skaer logik, at en procentvis skattelett­else også i kroner vil give mest til dem med de højeste indtaegter. Det er en naturlig konsekvens, og det har vi ikke noget problem med.

Men samme logik om procentreg­ning gaelder tilsynelad­ende ikke for fagbevaege­lsen.

LAD OS TAGE

TALLENE. De offentligt ansatte får over de naeste tre år en lønstignin­g på 8,1 procent. Heriblandt er en meget lille del reserveret til en lavtlønspu­lje. Ifølge Cepos’ beregning vil de kommende lønstignin­ger, hvis man tager udgangspun­kt i en lønstignin­g på 8,1 procent, give en helt almindelig paedagogme­dhjaelper ca. 25.000 kroner ekstra i løn over de naeste år. Chefkonsul­enten får en lønstignin­g på ca. 57.000 kroner, mens overlaegen får ca. 87.000 kroner. De reelle lønstignin­ger kan godt vaere mindre, men pointen er den samme: Det er dem, der tjener mest, som også får størst udbytte af lønstignin­ger.

DET ER FOR

Liberal Alliance ren logik, men det er det ikke for fagbevaege­lsen, når vi taler om skattelett­elser.

Ser vi på fagforenin­gerne for de privatansa­tte, så har de en faelles interesse i, at produktivi­teten følger med lønstignin­gerne. Men sådan gaelder det ikke for foreninger­ne for de offentligt ansatte. Der er nemlig ikke sammenhaen­g mellem lønstignin­ger og bedre offentlig service. Normeringe­rne i daginstitu­tionerne bliver jo ikke bedre af, at lønnen stiger.

STOD DET TIL

Liberal Alliance, skal sosuassist­enten og HK’eren have lov at beholde langt flere af deres egne penge. Det er blandt andet for de offentligt ansattes skyld, at vi har foreslået skattelett­elser på 20.000 kroner for alle danskere i arbejde.

Det giver i runde tal 40.000 kroner pr. år til et par, der er sosu-assistente­r. Det har vi lagt frem i en fuldt finansiere­t 2025plan. Og det kommer vel at maerke oveni lønstignin­gerne.

Det, synes vi, er god og fornuftig politik for det arbejdende folk.

Det er dem, der tjener mest, som også får størst udbytte af lønstignin­ger

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Joachim B. Olsen mener, at fagbossern­e – her Bente Sorgenfrey (FTF), Dennis Kristensen (FOA) og Flemming Vinther (CFU) – taler med to tunger.
FOTO: MOGENS FLINDT Joachim B. Olsen mener, at fagbossern­e – her Bente Sorgenfrey (FTF), Dennis Kristensen (FOA) og Flemming Vinther (CFU) – taler med to tunger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark