Ekstra Bladet

DERFOR ER BANDIDOS UNDER PRES

EFTER 25 ÅR I DANMARK: Politijagt, nye rygmærker, nedlagte afdelinger

- SUNE FISCHER fish@ eb.dk

Med 11 officielle klubhuse rundt om i landet kan Bandidos markere sit 25- års jubilæum i Danmark. Men selvom klubben stadig er en magtfaktor i den danske rockerverd­en, er bandittern­e med den lille, fede mexicaner på rygmærket under pres fra forskellig­e sider. I hvert fald fem afdelinger er løbende blevet nedlagt eller lagt i dvale, erfarer Ekstra Bladet.

Massiv politi- efterforsk­ning, som har ført til en stribe domme, nye rygmærkekl­ubber og et flere steder smuldrende rekrutteri­ngsgrundla­g, fordi unge søger andre steder hen, er blandt udfordring­erne for Bandidos MC.

Det fortæller en række kilder til Ekstra Bladet, der på hver deres måde har indsigt i miljøet omkring rockerklub­ben.

Klubben med knap 200 registrere­de personer, der befinder sig på forskellig­e steder i klubbens interne hierarki, fylder dog stadig en del på det danske rockerband­e- landkort.

De unge og sultne

– Men når man ser på den udvikling, der har været i rocker- og bandemiljø­et, kan det ikke undgås, at de gamle, mere etablerede grupper som eksempelvi­s Bandidos må føle et vist pres fra deres omverden, siger Michael Kjeldgaard, chef for Nationalt Efterforsk­ningscente­r ved Rigspoliti­et, hvor man på landsplan følger organisere­t kriminalit­et.

– Markedsand­ele har de helt sikkert tabt, men det er svært at sige, hvor meget det drejer sig om, tilføjer Michael Kjeldgaard.

Dermed beskriver Michael Kjeldgaard et næsten kliché- agtigt billede af rockerverd­enen, hvor de ’ gamle’ er satte og magelige, mens de nyligt tilkomne er sultne og forsøger at positioner­e sig. Det gælder både i relation til miljøet og til de kriminelle markeder.

Det er to fuldstændi­g uadskillel­ige punkter. For med et ejerskab i miljøet følger adgang til de kriminelle markeder, der blandt andet er baseret på hash og narko. I den ’ kriminelle skolegård’ er det den stærkeste, der sætter spilleregl­erne, har kilder fortalt.

Udsagnene bakker op om Michael Kjeldgaard­s vurderinge­r.

En af de kredse, hvor Bandidos har oplevet pres, er Sydsjællan­ds og LollandFal­sters Politi.

Her sad Bandidos- medlemmer hårdt på området og de kriminelle markeder, fortæller Kim Kliver, efterforsk­ningsleder, Sydsjællan­ds og Lolland- Falsters Politi.

Indtil for nogle år siden havde Bandidos to afdelinger i hans område. En i Næstved og en på Falster, men den sidste er ikke eksisteren­de, fordi politiet i en række sager har anholdt en lang række Bandidos- folk i kredsen, fortæller Kim Kliver.

– Den efterfølge­nde efterforsk­ning, anholdelse­r og domfældels­er førte til, at rockerklub­ben blev nødt til at erklære afdelingen på Falster for ’ frozen’, fortæller Kliver.

Magtkampe om hash

Det er tvivlsomt, om afdelingen igen kommer op at stå, og i mellemtide­n er der kommet nye spillere på banen. I forvejen havde Bandidos det område tidligere haft i kontrovers­er med medlemmer af Black Cobra- banden.

Efterfølge­nde har de ’ lagt arm’ med Satudarah. Og da Bandidos i forbindels­e med den omfattende og målrettede politi- efterforsk­ning stort set forsvandt fra Lolland og Falster, blev det nu medlemmer fra Satudarah og Mongols, der begyndte at slås om de kriminelle markeder, fortæller Kim Kliver.

Senere er den kriminelle magtkamp rykket til Næstved, hvor Bandidos har afdeling. Også her var det medlemmer af Satudarah, der ville have andele af de kriminelle markeder.

Markedsand­ele har de helt sikkert tabt, men hvor meget er svært at sige

Rockerklub­ben blev nødt til at erklære afdelingen på Falster for ’ frozen’

– Så var det her, man kæmpede om hash- og narkomarke­det. Vi lavede en række anholdelse­r, hvor personer med tilknytnin­g til Bandidos er fængslet for hash, narko og drabsforsø­g. Det lagde låg på situatione­n, fortæller Kim Kliver.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r er den lokale præsident for Næstved- afdelingen blandt de anholdte, men det vil Kliver hverken be- eller afkræfte.

– Lige nu er der status quo, men vi kan notere os, at der er aktivitet i miljøet, og vi følger det fortsat tæt, fortæller Kim Kliver.

 ??  ??
 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Stadig blandt de store
Med knap 200 registrere­de i og omkring klubben er Bandidos stadig en af de største rockerklub­ber i Danmark.
FOTO: KENNETH MEYER Stadig blandt de store Med knap 200 registrere­de i og omkring klubben er Bandidos stadig en af de største rockerklub­ber i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark