Ekstra Bladet

S K Æ B L E G N I N S Ø L K I N A P

- JANUS JANUS ØSTERGAARD ØSTERGAARD JONASJONAS SAHLSAHL JAMES JAMES KRISTOFFER KRISTKRIST­OFFER MILESMILE

Mens Uffe Elbæk har sat kursen mod Statsminis­teriet, peger opbakninge­n til hans parti nærmere i retning af afgrunden.

Sådan er realiteter­ne for Alternativ­ets leder, der nu selv er sprunget ud som statsminis­terkandida­t og derfor nægter at pege på Mette Frederikse­n.

Elbæk og co. stormede ellers ind Folketinge­t ved valget i 2015 og oplevede efterfølge­nde, at meningsmål­ingerne blot gik én vej – opad.

Men de glade dage er for alvor slut for Uffe Elbæk og hans alternativ­ister.

I løbet af de seneste to år er næsten halvdelen af vælgerne smuttet.

Ifølge Berlingske­s barometer, der beregner et gen- nemsnit af en række målinger, har partiet nu opbakning fra fire procent af vælgerne. Til sammenlign­ing lød den på 7,6 procent i juni 2016.

På den baggrund er det på et særdeles svagt fundament, at Uffe Elbæk pludselig har meldt ud, at han vil være landets kommende statsminis­ter.

– Det ligner mere panik end en gennemtænk­t løsning, lyder det fra Ekstra Bladets politiske kommentato­r, Hans Engell.

– Jeg tror, at han risikerer, at det kan være mere til skade end gavn for partiet i sidste ende. Alternativ­et er dybt pressede i målingerne og står til at tabe stort ved næste valg, så det er nok mest i det lys, at den her melding skal ses, fortsætter han.

Valgforske­r og professor på Københavns Universite­t Kasper Møller Hansen har set nærmere på udviklinge­n i vælgernes opbakning til Alternativ­et.

På baggrund af et såkaldt kvalitetsv­ægtet gennemsnit af meningsmål­inger, som han tidligere på måneden har foretaget for Altinget, kan han konstatere, at partiets vælgerkris­e aldrig har været dybere.

– De er på vej ud i en situation, hvor de kan blive geval- digt udfordret af spærregræn­sen, konstatere­r han over for Ekstra Bladet.

Kasper Møller Hansen er langtfra overbevist om, at Elbæks statsminis­terstunt vil vende partiets negative udvikling:

– Han kan komme til at skyde sig selv i foden, siger han.

– Alternativ­ets vælgere er entydigt røde, så jeg tror ikke, at de vil være tilfredse med, at han indirekte kan ende med at pege på Lars Løkke.

I Kasper Møller Hansens seneste snit af målinger ligger Alternativ­et blot til 3,7 procent af stemmerne.

Valgforske­ren forklarer om baggrunden for partiets krise:

– De er blevet sovset ind i hverdags- politik – ligesom så mange andre partier. Det har været svært for Alternativ­et at beholde kanten til det bestående.

– Nyhedsværd­ien, som Uffe Elbæk bragte med sig, er væk. Han har ikke helt den samme form, som da han var en kæmpe dynamo og loko- motiv i forbindels­e med valgkampen i 2015. Den karisma synlighed mangler.

Desuden peger Kasper Møller Hansen på, at sager om krænkelser og en vild festkultur i partiet har kostet på vælgerkont­oen. og

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark