Ekstra Bladet

Taend op Giv den bare gas med sommergril­len

- ANDERS ZACHO az@eb.dk

Det er sommer i Danmark, og solen skinner som aldrig før. Det er kort og godt perfekt vejr til at taende op i grillen.

Men det tørre sommervejr har fået Danske Beredskabe­r til at indføre et afbraendin­gsforbud i hele landet. Du skal dog ikke fortvivle. Du må nemlig gerne grille i hele landet, hvis du blot følger en raekke retningsli­njer.

For det første skal du altid tjekke reglerne i din egen kommune.

Det er nemlig sådan, at hvis du bor i en af ni kommuner i Midt-, Vest- og Nordjyllan­d,

Danskere i et lejet sommerhus må ikke grille, da det ikke er deres egen bolig

er det ikke tilladt at bruge kulgrill, selvom den står sikkert på fliserne i baghaven. Gasgrill må du derimod bruge i hele landet.

Generelt medfører afbraendin­gsforbudde­t i hele landet, at du ikke må grille andre steder end hjemme på privatadre­ssen, slår Bjarne Nigaard, der er sekretaria­tschef hos Danske Beredskabe­r, fast over for Ekstra Bladet:

– At grille med gas er tilladt over hele landet.

– Det vil sige, at du gerne må grille, hvis du har placeret din gasgrill på et ikke brandbart underlag, og hvis den er haevet over jorden. Men det skal vaere på privat grund.

Bruger man en engangsgri­ll, skal den altså haeves over jorden, selvom den står på ikke-brandbare fliser.

Fy, fy til lejere

Mange ferie-danskere nyder nu solen i et lejet sommerhus, men selvom de befinder sig på privat grund, må de ikke grille, da det ikke er deres egen bolig.

– Det handler om, at man skal have et kendskab til områdets vind og vejr. Når du er derhjemme, ved du godt, hvor den naermeste vandslange er, eller hvem du skal ringe til, hvis der opstår en farlig situation. Det ved du ikke, hvis du er i et lejet sommerhus, og derfor er reglerne skruet sådan sammen, forklarer Bjarne Nigaard, der understreg­er, at alle stadig skal passe på, selvom de godt må grille på privat – og ikke brandbar – grund.

– Man skal altid have en spand med vand eller vandslange i naerheden, og hvis du er i tvivl, fordi fliserne rokker, eller der kun er to små fliser, som du kan saette grillen på, så lad vaere.

Ingen tegn på aendring

De seneste dage har flere områder langt om laenge fået en smule nedbør, men der skal falde meget mere regn, hvis afbraendin­gsforbudde­t skal ophaeves, vurderer Bjarne Nigaard.

– Det er svaert at sige, hvornår det kan ske, men det kommer an på de lokale forhold. Det har slet ikke regnet nok, kan jeg dog sige. Tirsdag havde vi skybrud over København, men det ramte så hurtigt, at jorden ikke nåede

Man skal altid have en spand med vand eller vandslange i naerheden

Han tror ikke, at danskerne kommer til at grille på eksempelvi­s stranden i denne sommer, fordi det tørre vejr ser ud til at fortsaette.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Hvis du har en gasgrill, kan du trygt taende op i den resten af sommeren.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Hvis du har en gasgrill, kan du trygt taende op i den resten af sommeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark