Ekstra Bladet

Danmarks dyreste A4-ark vist frem

Jakob Jakobsens kunstvaerk ’Dødsfald’ blev i går vist frem for offentligh­eden på Charlotten­borg

- MIKKEL RYRSØ FOTO: MOGENS FLINDT mr@eb.dk

Dusinvis af mennesker var i går mødt op for at se de måske mest omtalte A4-ark i nyere dansk historie.

20 A4 ark. 10.000 kroner. Det betalte Københavns Kommunens billedkuns­tudvalg, der faldt over de hvide ark med standard-skrifttype­n i Word, Cambria, på en udstilling i juni måned og slog til. På hvert ark står navnet på en politiker efterfulgt af ’er død’.

I går blev vaerket så vist frem for første gang siden købet.

– Som et lille kuriosum kan jeg naevne, at rammerne også har kostet 500 kroner stykket, sagde Michael Thouber, der er direktør på Kunsthal Charlotten­borg, da han bød folk velkommen til en snak med kunstneren Jakob Jakobsen.

Flere politikere var hurtigt på banen, da det kom frem, at Københavns Kommune havde købt vaerket ’Dødsfald’. Dan Jørgensen (S) kaldte blandt andet Københavns Kommunes køb for usmageligt.

Selv er kunstneren godt tilfreds og overvaelde­t over opmaerksom­heden.

– Det har vaeret en interessan­t og forfaerdel­ig oplevelse. Jeg har aldrig i mine 30 år som kunstner fået så meget opmaerksom­hed i offentligh­eden, siger Jakob Jørgensen, der beredvilli­gt interagere­de med publikum .

Og valget af de 20 politikere var ikke just tilfaeldig­t.

– Jeg synes, de politikere er et problem, og derfor var det nok dem, der dukkede op i den halve time, hvor jeg taenkte over det (hvilke politikere, der skulle vaere på arkene, red.).

Processen med at få produceret de 20 ark gik også hurtigt, fortaeller 53-årige Jakob Jakobsen.

– Man kan sige, at det er den mindst kunstneris­ke indsats. Jeg har blot brugt Words standard-skrifttype, -margen osv. Jeg åbnede bare programmet og skrev.

Vi skal alle dø

Af de omkring 60 fremmødte virkede ingen dog til, på trods af den beskedne kunstneris­ke indsats i udformning­en, at laegge det vaerket til last. Tvaertimod.

– Jeg synes, det er virkelig fint. For det kommer jo til at ske – vi skal jo alle dø. Og jeg synes faktisk, at når man går og kigger på det, kommer man til taenke over, hvad det er, vi efterlader. Hvad bliver vores eftermaele, siger 67årige Grethe Nymak.

Den 67-årige Københavne­r vil dog ikke selv have vaerket haengende derhjemme – selvom Jakob Jakobsen har lagt det ud på nettet til gratis download. Veninden Karen Manå er enig.

– Jeg synes, kunst skal opleves, ikke haenges op derhjemme, siger hun.

– Det er ikke bare fordi, I synes, det er grimt?

– Nej. Jeg synes ikke, man skal bedømme kvaliteten af et kunstvaerk på, om det er simpelt, siger Grethe Nymak.

Vi er blevet enige

Foran vaerket blev der også talt meget om de sirligt ophaengte stykker papir i afdaempede sorte rammer. Men selvom der kun var rosende ord til kunstneren fra de, der bad om ordet, var to alligevel lidt i tvivl.

– Vi står faktisk og diskuterer, om det rent faktisk er kunst, men vi er lige blevet enige om, at det er det, siger Ditte Størner på 37 år og fortsaette­r.

– Men det er ikke noget aestetisk saerligt kønt vaerk, er vi også blevet enige om.

Prisen på de 10.000 kroner giver dem heller ikke ondt i skattebill­etten, selvom vaerket nu kan hentes gratis af alle på nettet.

– Kunstnere skal jo også tjene penge, så jeg synes det er godt, man betaler for det, siger Ole Jensen, der allerede har printet vaerket ud og givet det i gave til Ditte .

Vaerket ’Dødsfald’ kan downloades på Kunsthal Charlotten­borgs hjemmeside.

Kunstnere skal jo også tjene penge, så jeg synes det er godt, man betaler for det

 ??  ?? Tilfreds kunstner – Jeg har aldrig i mine 30 år som kunstner fået så meget opmaerksom­hed i offentligh­eden, fortalte Jakob Jørgensen.
Tilfreds kunstner – Jeg har aldrig i mine 30 år som kunstner fået så meget opmaerksom­hed i offentligh­eden, fortalte Jakob Jørgensen.
 ??  ?? Sådan ser en af de omdiskuter­ede kunstvaerk­er ud taet på.
Sådan ser en af de omdiskuter­ede kunstvaerk­er ud taet på.
 ??  ?? – Vi står faktisk og diskuterer, om det rent faktisk er kunst, men vi er lige blevet enige om, at det er det, fortaeller Ditte Størner og Ole Jensen.
– Vi står faktisk og diskuterer, om det rent faktisk er kunst, men vi er lige blevet enige om, at det er det, fortaeller Ditte Størner og Ole Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark