Ekstra Bladet

Ekspert: Putin gnider sig i haenderne

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@eb.dk

Trumps vaden rundt som en elefant i et glasbutik får Putin til at gnide sig i haenderne. I hvert fald når det gaelder udenrigspo­litik, hvor den russiske praesident i forvejen rider på en bølge af popularite­t efter VM i fodbold.

– VM har fyldt meget i russiske medier. Putin sidder med den kroatiske og franske praesident. Han smiler varmt, mens Macron går rundt og er den gode vinder. Det er virkelig en iscenesaet­telse, som er god til hjemmefron­ten, siger lektor emeritus ved Københavns Universite­t Karsten Fledelius, der også er historiker med propaganda som fagområde.

Gaven fra Trump

Men så kom gaven fra Trump til Putin, fordi Trump under topmødet i Finland ikke sattte spørgsmåls­tegn ved Putins benaegtels­e af, at russerne har blandet sig i det amerikansk­e praesident­valg.

– Det er helt utroligt. Her kan Putin bare sidde og gnide sig i haenderne. Hvis han taenker, at Trump er en nyttig idiot, kan man ikke undre sig. Men man skal ikke tro, at alle russerne står bag ved Putin. Hans opbakning i målinger er på det seneste faldet til godt 40 procent.

– Det er på grund af det indenrigsp­olitiske og det sociale. Han går blandt andet ind og rører ved pensionsal­deren. Putin vil gennemføre noget, der er mere radikalt end den danske efterlønsr­eform, som var med til at bringe statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen til fald.

– Over en årraekke vil Rusland øge pensionsal­deren for kvinder fra 55 år til 63 og for maend fra 60 til 65. Det er et voldsomt hug, siger Karsten Fledelius.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark