Ekstra Bladet

DANSKE CECILIE TOG HELE CYKELVERDE­NEN MED STORM

- JONAS SØRVIN KRISTIANSE­N jonas@eb.dk

Kvindecykl­ingen kaemper en hård kamp for opmaerksom­hed og står i skyggen af herrerne – ikke mindst deres igangvaere­nde Tour de France.

Men i denne uge fik kvindecykl­ingen endelig lidt tiltraengt tv-sendetid, da La Course, som er et af kvindespor­tens vigtigste cykelløb, blev kørt i Frankrig.

De bedste kvinder i verden skulle køre på en del af den samme rute, som herrerne skulle forcere få timer senere, og der var tv-daekning og masser af tilskuere.

En vild oplevelse

Et af løbets helt store lyspunkter – måske endda det allerstørs­te – var dansk. For selvom hun ikke vandt, men dog kørte sig til en yderst imponerend­e fjerdeplad­s på den skrappe dag i bjergene, så tog 22-årige Cecilie Uttrup Ludwig en hel cykelverde­n med storm.

Det skete takket vaere et helt igennem forrygende, forblaende­nde og fortryllen­de interview, som hun gav i minutterne efter, at hun var kommet i mål.

Mens hun sad på asfalten fortalte hun både begejstret og graedefaer­dig om skrigende sportsdire­ktører, kvindecykl­ing og ikke mindst visdomstae­nder på både engelsk og dansk.

– For en måned siden kørte jeg så dårligt, men så fik jeg revet en visdomstan­d ud, og siden er det bare gået bedre dag for dag.

– Og nu sidder jeg og kører med verdenseli­ten. Det er for sindssygt at ligge derude alene, bare mig og bjerget. Det er for vildt, sagde hun blandt andet til TV2 efter løbet, mens tårerne vaeltede frem.

Umuligt at styre følelserne

Dagen efter var ’Cykel Cille’, som hun kalder sig, fortsat helt ekstatisk oven på den store oplevelse.

– Jeg er stadig helt høj. Det har vaeret så fedt! Det var en vanvittig oplevelse det hele, fortaeller Uttrup Ludwig over telefonen, mens hun sidder i tog på vej mod en velfortjen­t ferie i Italien.

– Det var fantastisk. Det er jo det her udstilling­svindue, vi ønsker at have. Vi fik lov til at vise, hvor god cykling vi kvinder kan køre. Det er derfor, La Course er så stort.

– Man må sige, at dit interview har fået masser af opmaerksom­hed. Hvad går der igennem dig i de minutter, du leverer dine interview-guldkorn?

– Jeg kunne bare ikke styre mine følelser, og jeg kunne ikke holde tårerne tilbage. Det var så stort og fedt. Jeg var så umiddelbar og glad over det hele. Og personligt var det også, fordi jeg har haft en svaer saeson med min visdomstan­d, der har voldt mig problemer. Det har vaeret meget bedre, efter at den kom ud.

– Hvilke reaktioner har du fået efter den massive omtale?

– Jamen, altså. Min telefon har vaeret rødglødend­e. Den har vaeret brandvarm. Jeg har ikke nået at laese og svare på en tiendeldel af alle de beskeder, hilsner og privatbesk­eder, jeg har fået.

– Det rører mig virkelig, at det også er nået ud til den brede del af Danmark. Jeg har mange venner, der ikke har med cykling at gøre, som har set det i nyhederne og har skrevet og rost mig.

– Det gør mig bare så sindssygt glad og stolt, for det er det, jeg braender for og vil. Jeg vil, at vi får noget mere opmaerksom­hed til kvinderne i cykelsport­en.

Vil fortsat sige sin mening

Det er ikke første gang, at Uttrup vaekker opmaerksom­hed. Hun har tidligere slået et slag for, at kvinder får lov at køre på de samme ruter og få de samme udfordring­er som maendene, eksempelvi­s ved VM.

– Det er bare så fedt, hvis jeg kan hjaelpe til med at få opmaerksom­hed. Jeg skriver blogs og udtaler mig om ting, som jeg braender for og er passionere­t omkring. Det håber jeg, at jeg kan fortsaette med.

– Min blog om VM blev modtaget virkelig fedt og skabte debat. Det er det, jeg håber på, at vi kan få aendret nogle ting. Jeg vil i hvert fald fortsaette med at skrive og sige min mening, lover Cecilie Uttrup Ludwig.

La Course blev i øvrigt vundet med en naermest episk finaleafsl­utning af hollandske Annemiek van Vleuten få mulehår foran landsmande­n Anna van der Breggen.

Uttrup Ludwigs holdkammer­at Ashleigh Moolman snuppede den nederste plads på podiet.

Det er bare så fedt, hvis jeg kan hjaelpe til med at få opmaerksom­hed

Jeg er stadig helt høj. Det har vaeret så fedt! Det var en vanvittig oplevelse det hele

 ?? FOTO: JUSTIN SETTERFIEL­D/ALL OVER PRESS ?? Cecilie Uttrup Ludwig blev hyldet på podiet, da hun kørte point nok hjem til at sikre sig bjerghaede­ren. Den danske cykelrytte­r leverede et saerdeles medrivende interview efter det flotte soloridt i La Course, der er et af kvindespor­tens vigtigste...
FOTO: JUSTIN SETTERFIEL­D/ALL OVER PRESS Cecilie Uttrup Ludwig blev hyldet på podiet, da hun kørte point nok hjem til at sikre sig bjerghaede­ren. Den danske cykelrytte­r leverede et saerdeles medrivende interview efter det flotte soloridt i La Course, der er et af kvindespor­tens vigtigste...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark