Ekstra Bladet

KAROLINE ER

SPIDDET AF HEGNSPAEL: Laegerne opererede i syv

- METTE PEDERSEN FOTO: ANITA GRAVERSEN mepe@eb.dk

Bilen holder stille – hun må vaere besvimet et kort øjeblik. Hendes to veninder er ikke laengere i bilen, men den ene står udenfor og taler i telefon med bange stemme. Det gør ondt. Hun kigger ned og ser traepaelen. Den er gået gennem forruden og direkte ind i brystkasse­n.

– Jeg blev panisk og graed, tog min sele af og åbnede døren. Jeg ville vaere sikker på, at det, jeg så, var rigtigt, så jeg klappede spejlet ned og så blodet i hovedet, fortaeller 18-årige Karoline Andersen til Ekstra Bladet.

– Så kom en mand og sagde, jeg var nødt til at slappe af. Det er noget af det sidste, jeg husker. Jeg nåede at taenke ’det er rimelig svaert, når jeg har en hegnspael i kroppen’, før jeg så mistede bevidsthed­en.

Hun er et mirakel

Vi er på Aarhus Universite­tshospital. Her har den unge kvinde vaeret indlagt, siden hun 28. juni kørte galt på Ramskovvej i Grenaa og i kritisk tilstand måtte flyves med helikopter til hospitalet, hvor laeger i en syv timer lang operation kaempede for hendes liv og fjernede paelen.

Veninderne slap med skrammer, men Karoline kunne lige så godt vaere død.

– Hun er et mirakel. Jeg vidste godt, min pige var sej, men at hun var SÅ sej, havde jeg alligevel ikke forestille­t mig, siger Karolines mor, med baevende stemme.

Hun giver sin yngste datter et kaerligt klem. ’Hvor var det godt, du blev’, hvisker hun, mens de begge tørrer tårer vaek fra kinderne.

Karoline og veninderne kører på en grusvej, da det går galt. Hun drejer hovedet for at sige noget til en af de andre, og pludselig er bilen ovre i den anden side af vejen. Hun forsøger at rette op, daekkene skrider, og bilen rammer et hegn, så der ryger en pael gennem forruden. Karoline vil bremse, men traeder på speederen, og bilen fortsaette­r over en haek og ind i en mur, så paelen spidder hende.

Den 18-årige kvinde har taget køretimer, men har ikke kørekort. Det er heller ikke hendes bil, men vennens, som stod i indkørslen.

– Jeg ved ikke, hvad der gik galt for mig, da jeg tog den. Jeg har tydeligvis ikke taenkt mig saerlig godt om. Det var så dumt.

To sønner døde

På vej til hospitalet med sine to aeldste døtre når Pia at taenke, at det ikke nytter, at Karoline dør, for der er ikke plads på kirkegårde­n. Her ligger både børnenes far og parrets to sønner, Victor og Stefan. Alle tre er døde af sygdom med års mellemrum. Senest Stefan, som i februar sidste år blev fundet død i sin lejlighed.

– Det var simpelthen ubaerligt at skulle fortaelle mine store piger, at der igen var sket noget forfaerdel­igt. Og stå ude på hospitalet så kort tid efter, vi har mistet Stefan, siger Pia grådkvalt.

Da laegen fortaeller, at hendes datter er blevet spiddet af en hegnspael gennem brystkasse­n og ud på den anden side, skriger Pia. Hun forstår ikke, hvordan KaroliPia, ne kan overleve operatione­n.

’Lever hun’, spørger den 54-årige mor igen og igen personalet på sygehuset, og mange kan ikke svare. Men det gør Karoline.

Undskyld

Operatione­n går godt, og allerede dagen efter bliver hun erklaeret uden for livsfare. Da hun på intensiv vågner første gang koblet til maskiner og med slanger i halsen, beder hun med fagter om pen og papir. Her skriver hun et ord: ’Undskyld.’

Karoline kan ikke selv huske det, men hun ved hvorfor, for hun har gentaget det utallige gange siden.

– Allerede da jeg sad i bilen og var kørt galt, var jeg ked af det. Jeg taenkte ’fuck nu mig, altså’. Vi har vaeret igennem nok i min familie, og så sad jeg der i en bil, der ikke er forsikret uden noget kørekort og med en pael i kroppen. Jeg vidste jo, at min mor skulle se mig på et tidspunkt, og det var hårdt.

Du er her, du lever, og du holdt ved. Alt andet er ligegyldig­t

Vi har vaeret igennem nok i min familie, og så sad jeg der i en bil, der ikke er forsikret uden noget kørekort og med en pael i kroppen

Pia ryster på hovedet og tager sin datters hånd. Der er ikke noget at undskylde, har hun svaret utallige gange – både mens hendes datter sov og nu, hvor hun er så frisk, at laegerne vil udskrive hende.

– Du er her, du lever, og du holdt ved. Alt andet er ligegyldig­t.

 ??  ?? Overlevede
Både Pia og Karoline er uendelig taknemmeli­ge over, hvad sygehusets personale har gjort for dem. – Jeg er så rørt over den menneskeli­ghed og ekspertise, vi er blevet mødt med. De har givet mig min datter igen, og jeg kan aldrig takke dem...
Overlevede Både Pia og Karoline er uendelig taknemmeli­ge over, hvad sygehusets personale har gjort for dem. – Jeg er så rørt over den menneskeli­ghed og ekspertise, vi er blevet mødt med. De har givet mig min datter igen, og jeg kan aldrig takke dem...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark