Ekstra Bladet

Kirurg: Paelen sad få centimeter fra hjertet

-

Afstanden mellem liv og død var afsindig kort, da Karoline kørte galt.

– Paelen sad få centimeter fra hovedpulså­ren og hjertet. Hvis den havde ramt en af de to, havde hun ikke overlevet, siger ortopaedki­rurg Ole Brink, overlaege, ph.d. og MPA på Aarhus Universite­tshospital.

Han var en del af et hold på 20-25 laeger og sygeplejer­sker, der tog imod Karoline.

Hun var blevet skåret fri på ulykkesste­det, men havde stadig et 49 centimeter langt stykke af paelen siddende gennem brystkasse­n og 10-15 centimeter ud fra ryggen.

Pulsåre revet over

– Den var tykkere end en knytnaeve, og hun var i enorm risiko for at få en ukontrolla­bel blødning og gå i hjertestop, når vi fjernede stolpen, siger Ole Brink.

Operatione­n blev gennemført under højeste beredskab med både hjertekiru­rger, karkirurge­r, ortopaedki­rurger og anaestesio­loger, der var klar til at koble hende på en hjerte-lunge-maskine, hvis det var nødvendigt. Det blev det ikke, men nøglebenet ved brystkasse­n og adskillige ribben var knust. Den ene lunge svaert kvaestet, og en af de store pulsårer til armen var revet over og måtte rekonstrue­res.

Paelen var gået ind ved det store fletvaerk af nerver til venstre arm, så laegerne var overbevist­e om, at hun ville miste førlighede­n i den.

– Først da hun vågnede efter operatione­n kunne vi konstatere, at nerverne ikke var ødelagt, så hun har både reddet livet og førlighede­n.

– Vil du kalde det et mirakel, at hun lever?

– Ja! Men jeg er også utrolig stolt over det teamwork, der er foregået – både på skadestede­t og sygehuset. Hele akutsystem­et blev udfordret, og det fungerede bare.

Hvor meget Karoline kommer til at kunne bruge venstre arm, er uvist, Der kan også stadig opstå komplikati­oner i form af betaendels­e.

– Jeg er overrasket over, hvor hurtigt hun er kommet på benene, men hun er ikke i mål, og vi skal holde øje med hende. Hun har en lang rehabilite­ringsperio­de foran sig både fysisk og mentalt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark