Ekstra Bladet

Skildpadde­r på dødsgangen

- CAROLINE CLANTE ccl@eb.dk

Lige nu svømmer to havskildpa­dder rundt i overfladen i et akvarium på Den Blå Planet.

– Faktum er, at de flyder og ikke kan dykke. De ligger bare i overfladen og basker lidt rundt med lufferne. De kan ikke selv komme ned under vandet og få mad. Det er ikke et vaerdigt liv for en skildpadde. Den skal kunne dykke, fortaeller kurator Lars Skou Olsen til Ekstra Bladet.

De to skildpadde­r kom for cirka halvanden måned til Danmark fra en belgisk zoologisk have. De havde for nogle år tilbage modtaget fire skildpadde­r, som alle var syge, fra et internat i Maldiverne, hvor skildpadde­rne er fundet.

– Den ene af de fire er død, og den anden er blevet rask af sig selv. Den belgiske zoo kunne ikke kurere de to sidste skildpadde­r, så vi har sagt ja til at modtage dem for at se, om vi kan gøre dem raske. Men vi har sagt ja på den betingelse, at hvis det ikke kan lade sig gøre, bliver de aflivet, siger Lars Skou Olsen.

Blev skannet

I starten af juli fik de to skildpadde­r foretaget en CT-skanning for at se, om man kunne finde årsagen til, at de ikke kunne dykke.

– Vi kunne ikke finde noget, men de er sendt videre til vurdering hos en, der ved mere om det.

Havskildpa­dden er en truet dyreart, og der er derfor en raekke internater rundt om i verden, som prøver at redde de skildpadde­r, som er blevet syge.

– Hvis vi er så heldige, at de bliver kureret, er der ikke noget i vejen for, at de bliver fløjet tilbage til Maldiverne, hvor de bliver sluppet ud i det fri, siger Lars Skou Olsen.

Muligvis luft i skjoldet

Ifølge Den Blå Planet kan det vaere gas under skjoldet, der gør, at skildpadde­rne flyder.

– Der kan vaere noget, der har stoppet deres tarme. Måske plastik, som gør, at der kommer gas under skjoldet, og de flyder.

– Men kan man ikke bare bore et lille hul i skjoldet, så gassen kommer ud?

– Det kommer meget an på, hvor luften sidder henne. Lungerne ligger taet op af skjoldet. Men det kan også vaere en fedtlever – det vil sige en lever, som er fyldt med fedt, der gør, at de flyder, siger Lars Skou.

 ?? FOTO: DEN BLÅ PLANET ?? Skildpadde­n kan ikke dykke – og hvis den ikke kommer til det, bliver den aflivet.
FOTO: DEN BLÅ PLANET Skildpadde­n kan ikke dykke – og hvis den ikke kommer til det, bliver den aflivet.
 ?? FOTO: DEN BLÅ PLANET ?? Skildpadde­rne blev skannet, men man fandt ikke noget.
FOTO: DEN BLÅ PLANET Skildpadde­rne blev skannet, men man fandt ikke noget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark