Ekstra Bladet

Fem skarpe fra Winehouse

- Hq@eb.dk

kendelse havde tilsynelad­ende ikke nogen stabiliser­ende funktion på hendes psyke. Tvaertimod.

Et spørgsmål om tid

Og den sidste sørgelige del af hendes korte liv lignede naermest et frit fald. Derfor kan det heller ikke just siges, at nyheden om hendes død kom som den helt store overraskel­se, hvor tragisk den end var.

Det havde laenge blot lignet et spørgsmål om tid.

Praecis hvad det var, der drev hende helt derud, får vi nok aldrig at vide. Det vaerste var naesten, at det allerede fra starten så ud, som om hun ikke gjorde det for sjov, men udelukkend­e for at glemme. Hun sprang ligesom festen over og gik direkte til den hårde tømmermand­s-druk.

Men lur mig: Når alle eskapadern­e blot er blevet støvede anekdoter, vil de bedste af hendes sange stadig leve på jukebokse, radiostati­oner og streamingt­jenester verden over. De er lavet af staerkere stof end deres ophavskvin­de. 1

– Hvis jeg ikke har prøvet det, kan jeg ikke skrive om det i en sang. Det er nødt til at vaere selvbiogra­fisk. Det er en form for eksorcisme. Jeg får det hele ud på den måde. Hvis jeg ikke havde dette medie til at komme af med tingene, ville jeg vaere fortabt.

2–

Jeg ved, at jeg har talent, men jeg er ikke sat i verden for at synge. Jeg er sat i verden for at vaere hustru og mor og passe på min familie. Jeg elsker det, jeg laver, men det er ikke her, det begynder og ender.

3

– Det er bare min musik. Det er den eneste ting, der virkelig har vaerdighed i mit liv. Det er det område i min tilvaerels­e, hvor jeg virkelig kan rette ryggen og sige: ’Her er jeg urørlig’. Fordi jeg er urørlig.

4

– Jeg tror på skaebnen, og jeg tror på, at der er en grund til, at tingene sker, men jeg tror ikke på, at der nødvendigv­is er en højere magt. Jeg tror dog virkelig meget på karma. Der er så mange ubehøvlede mennesker derude, og der er den slags, der ikke har nogen rigtige venner. Og forholdet til andre mennesker er det, der gør dig mest lykkelig her i livet. Bortset fra sko og tasker.

5

– Enhver ubehagelig situation er en blues-sang, der venter på at blive skrevet.

 ?? FOTO: AP ?? Amy Winehouses sange lever videre.
FOTO: AP Amy Winehouses sange lever videre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark