Ekstra Bladet

DET ER JO HELT VANVITTIGT

Børnefamil­ie stiller borgerfors­lag for at råbe politikern­e op

- THOMAS GÖSTA SVENSSON OG LOUISE SVANE PEDERSEN tgs@eb.dk; lsp@eb.dk

Forestil dig, at du pludselig får besked om, at der skal køre passager- og godstog 12 meter fra din haek og 30 meter fra dine stuevindue­r alle døgnets 24 timer – og at din bolig som følge heraf har mistet millioner af kroner i vaerdi.

De fleste vil nok mene, at det berører en ejendom saerligt indgribend­e. Bare ikke Vejdirekto­ratet.

Borgerfors­lag

De har givet afslag til Brian Goerke og hustruen Lena om at opkøbe deres ejendom i landsbyen Indslev, da man ikke mener, at den nye jernbane over Vestfyn kommer til at genere familien, der er også taeller børnene, Patrick og Philip på ni og 11 år, i saerlig stort omfang.

Familien står dermed i samme håbløse situation som en hel del andre andre borgere i området, der er blevet stavnsbund­et til deres vaerdiløse huse. Blandt andet Torben og hustruen Katja, som Ekstra Bladet skrev om i går, hvis hus har mistet 1,3 mio. kroner i vaerdi.

– Jeg har fuld forståelse for, at infrastruk­turen skal udvikles og havde da også nødtvungen­t accepteret, at vi ville miste vores hus. Så da vi får en mand ud fra Vejdirekto­ratet, er jeg overbevist om, at de naturligvi­s vil opkøbe vores ejendom. Men så begynder han at vaeve og traekke i land og fortaelle, at jernbanen ikke er saerlig indgribend­e, fordi det ikke direkte berører vores matrikel, siger Brian.

– Det er jo helt vanvittigt. Ud over alle generne ved at have jernbanen så taet på så har jeg talt med banken, seks ejendomsma­eglere og en advokat – og vi står til at miste to mio. på vores hus, siger han

Brian har talt med flere politikere for at få aendret situatione­n, herunder transportm­inister Ole Birk Olesen (LA). Men uden held. Han har også sammen med blandt andet Lena stillet et borgerfors­lag om, at borgere der kan dokumenter­e, at de bliver vaesentlig berørt både økonomisk og følelsesma­essigt af infrastruk­tur-planer som eksempelvi­s en jernbane eller motorvej, bør blive tilbudt forlods overtagels­e, så de ikke ender med at vaere stavnsbund­et.

Gør alt, hvad du kan

– Min bedstefar sagde altid, at hvis du siger sandheden og gør alt, hvad du kan i det, du foretager dig, så kan du ikke selv gøre mere. Og hvis jeg står om nogle år og har mistet alt, kan jeg i det mindste med god samvittigh­ed sige, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for min familie, siger han.

Det kraever, at 50.000 personer med stemmeret til folketings­valg støtter et borgerfors­lag, før det kan blive fremsat i Folketinge­t. Brian Goerke har nu også klaget over Vejdirekto­ratets afgørelse. Sagen ligger i Transportm­inisteriet, og der forventes et svar til august.

– Vi står i en fuldstaend­ig håbløs situation. Vi er stadig i gang med renovering­en af huset, så drengene har ikke nogen vaerelser, og der er ikke nogen varme, men banken har sagt stop for lån, fordi vaerdien af huset er faldet så drastisk, siger han.

Vi står i en fuldstaend­ig håbløs situation

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? Håbløs situation Her ses Brian og Lena foran indkørslen til deres hus. Jernbanen kommer til at løbe parallelt med indkørslen ved det røde stribede bånd i baggrunden, der viser bredden på i alt 20 meter.
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN Håbløs situation Her ses Brian og Lena foran indkørslen til deres hus. Jernbanen kommer til at løbe parallelt med indkørslen ved det røde stribede bånd i baggrunden, der viser bredden på i alt 20 meter.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark