Ekstra Bladet

TIDSGRAENS­EN

-

VALENCE (Ekstra Bladet): Kom hjem til tiden – ellers får det konsekvens­er.

Tour-rytterne kaemper ikke blot med at komme de 3351 km rundt i Frankrig – de kaemper også en daglig kamp med at komme hjem inden for tidsgraens­en, der er en procentdel af vinderens tid.

Sådan har det vaeret i mange år – alligevel er emnet hottere end nogensinde.

For efter hviledagen stod der tre etaper i Alperne på menuen, og specielt de to sidste – 108,5 km til La Rosière og 175,5 km til Alpe d’Huez – kostede dyrt. Isaer for de tunge sprintere.

Mark Cavendish og Marcel Kittel faldt for tidsgraens­en onsdag, og torsdag var det så André Greipel, Fernando Gaviria og Dylan Groenewege­n, der måtte bukke under.

Rasende sportsdire­ktør

Fem stjerner er altså ude af løbet blot halvvejs – og det vaekker bekymring hos sportsdire­ktørerne.

– Personligt mener jeg, at tidsgraens­en ikke er god.

– Torsdag kaempede jeg med organisati­onen og juryen og fortalte dem, at det ikke var i orden. For på den slags etaper med mere end 5000 højdemeter har man før tabt 45 minutter. Nu må man tabe 30 minutter, siger Frans Maassen fra Dylan Groenewege­ns hold, LottoNL-Jumbo.

Han har flere gange klaget over tidsgraens­en.

– Jeg var virkelig rasende over det. Her til morgen gik jeg til juryen og sagde, at de burde tage et naermere kig på Pyrenaeern­e igen. For det her er ikke rigtigt.

– Det er et dårligt tegn, når store stjerner som Gaviria, Kittel, Cavendish, Greipel og Dylan er ude af løbet. De var alle Tour-helte. De kaempede med alt, hvad de havde, og de burde stadig have vaeret her.

– Det er en skam for løbet, siger Maassen.

Lav den om

På Quick-Step måtte man torsdag sige farvel til Fernando Gaviria. Og her er sportsdire­ktør Tom Steels også med på, at tidsgraens­en skal kigges efter i sømmene.

– Udregninge­n af tidsgraens­en er altid meget vigtig. Man ved, at når gennemsnit­sfarten kun er 31-32 kilometer i timen, så er tidsgraens­en ikke så stor.

– Man behøver ikke at have den på 50 procent, men rytterne skal have bedre muligheder for at blive i løbet.

– Når 30-40 ryttere skal kaempe så hårdt for at nå det, vil det vaere humant at justere den. Altså, ikke for at de skal kunne tage det let, men fordi de ikke skal kaempe så hårdt, siger Steels, der i sin tid selv var sprinter og kender alt til at lide i bjergene.

For sent

Også Marc Sergeant hos Lotto-Jumbo – André Greipels hold – håber, at der bliver kigget på tidsgraens­en. Under torsdagens etape til Alpe d’Huez blev den højst utradition­el haevet med to procent undervejs – men det var ikke måden at gøre det på, mener han.

– Når man har de gaeldende tidsgraens­er, saetter man

Når 30-40 ryttere skal kaempe så hårdt for at nå det, vil det vaere humant at justere den

mange under pres.

– Da Movistar lagde pres på, var der mange, der gik over deres egen graense for at haenge på. Men de kunne ikke gøre det. Jeg så grupettoer i en lang raekke – normalt sidder rytterne i et felt. Men det var ikke realistisk.

– De øgede den med to procent undervejs, men det var for sent. Det havde allerede sat sig i hovederne på rytterne.

– Og Pyrenaeern­e kommer nu … Måske vil de taenke sig om ift. en justering af tidsgraens­en, siger Marc Sergeant.

Løbets jury består af dommere fra den internatio­nale cykelunion, UCI. Den har endnu ikke fremsat en erklaering om, hvorvidt tidsgraens­en bliver aendret til bjergetape­rne i Pyrenaeern­e.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Farvel på bjerget
På Quick-Step måtte man torsdag sige farvel til Fernando Gaviria. Og her er sportsdire­ktør Tom Steels også med på, at tidsgraens­en skal kigges efter i sømmene.
FOTO: RITZAU SCANPIX Farvel på bjerget På Quick-Step måtte man torsdag sige farvel til Fernando Gaviria. Og her er sportsdire­ktør Tom Steels også med på, at tidsgraens­en skal kigges efter i sømmene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark