Ekstra Bladet

Kaer lighedssto­rmen fra Fejø

Kirsten trykkede på knappen og udløste folkebevae­gelsen ’Lolland-Falster Lovestorm’

- TEKST: MARIE LADE

47-årige Kirsten Sydendal fra Fejø har en ambition. Hun vil saette lys på alle de mange succeser, staerke mennesker og kraefter, der lever i region Lolland-Falster og omegn.

– Det er ikke for at fornaegte de mørke sider og alt det, der ikke fungerer. Det sørger medierne for at saette lys på, og både kommunen og frivillige gør et kaempe arbejde. Men hele den anden side mangler. Derfor har vi sat os for at fortaelle de historier, som journalist­erne ikke kender, og måske dermed inspirere til, at de også skriver nogle andre historier herfra. I det mindste kan det medvirke til, at vi taler hinanden op og dermed automatisk retter ryggen, når vi fortaeller omverdenen, at vi kommer fra Lolland-Falster, siger Kirsten Sydendal.

SAMMEN MED tre andre kvinder startede hun i 2011 kvindenetv­aerket ’Quality LollandFal­ster’, der saetter fokus på kvinders egne fortaellin­ger om at bo i området og vaere glade for det. Kvinder, der har haft succeser og er lykkedes med noget.

– Vi er også meget optaget af at finde løsninger på de problemer, Lolland-Falster har, og dem finder vi ikke ved udelukkend­e at fortaelle de dårlige historier, siger hun.

Det var også i det netvaerk, idéen til folkebevae­gelsen ’Lolland-Falster Lovestorm’ blev skabt.

Vi er også meget optaget af at finde løsninger på de problemer, Lolland-Falster har, og dem finder vi ikke ved udelukkend­e at fortaelle de dårlige historier

KIRSTEN SYDENDAL er drivkrafte­n bag den lovestorm, der nu har 26.700 medlemmer på Facebook og 600.000 visninger om måneden. En borger-storm, der har skabt masser af positiv opmaerksom­hed, ikke bare i Danmark, men også i Skandinavi­en og USA.

Folkebevae­gelsen begyndte at samle sig, da TV2 sendte dokumentar­serien ’På røven i Nakskov’.

– Den negative fokus gjorde folk her meget vrede. Der var uro på Facebook, og vi blev enige om, at vi ville gøre noget, men det skulle ikke vaere i form af en shitstorm mod TV2. I stedet ville vi udtrykke vores kaerlighed til vores sted. Det blev derfor til en lovestorm. Eller naermere en love-eksplosion.

I UGEN OP TIL tv-udsendelse­n havde alle travlt. Ingen havde tid til at lave pressemedd­elelser eller få fat på lokale mediefolk. Kirsten var midt i at arrangere konfirmati­on for sin datter. Hun valgte derfor sammen med sin bestyrelse at nøjes med at oprette en gruppe på Facebook søndag morgen 19. april.

– Jeg regnede med, at hvis det her blev vildt, kunne vi måske samle 500 medlemmer over de naeste seks uger, serien blev vist i tv.

Hun trykkede på tasten.

– Hele søndag og mandag vaeltede det ind med medlemmer. Det var virkelig en loveSTORM! I løbet af de naeste to døgn kom der 10.000 medlemmer, og efter fire dage var der over 20.000 medlemmer. Der blev lagt historier, foto og links op for at vise andre sider af vores sted og mennesker. Det var helt vildt!

– Jeg taenkte, at det her var enestående at holde fast i, så jeg samlede en gruppe frivillige, der nu hjaelper mig. Vi er siden vokset til over 25.000 medlemmer, og hver eneste dag sender folk fotos, videoer og tekst ind. Det er ikke noget, en virksomhed, en turistfore­ning eller et kommunikat­ionsbureau kunne have gjort. Det her er trovaerdig, ukommercie­l kommunikat­ion, der kommer fra borgerne selv. Og det er staerkt, siger Kirsten Sydendal, der har et fuldtidsjo­b som informatio­nsspeciali­st i en virksomhed i Nakskov.

HUN HAR NU holdt fore drag om k aer lighedssto­rmen fordanske virksomhed­er, foreninger og folkemøder. I Danmark, Finland og USA. Og der er bud fra mange andre steder i verden efter at høre om erfaringer med den positive storm. Men med tre børn, fuldtidsjo­b og involverei­ng i masser af lokale aktivitete­r er der desvaerre ikke tid til at rejse mere rundt i fritiden, siger Kirsten og forklarer, hvor hun finder motivation­en til at bruge så meget fritid på stormen.

– Jeg synes, det er så vigtigt, at det starter med os selv. Hvis vi vil aendre vores image, skal det ikke komme som et projekt ovenfra. Det skal komme fra os, der bor her. For hvis vi ikke engang selv kender til alle de gode historier, kan det betyde, at vi begynder at bøje nakken og selv begynder at tro på, at det her er et skodsted.

– Vi skal alle vaere ambassadør­er og fortaelle omverdenen, at vi har så mange staerke mennesker og så meget andet, de faerreste kender. Vi har fødevarer, der ender på de fine restaurant­er. Vi har frugt fra Fejø og kirsebaerv­in fra Lolland. Vi har kunst, fantastisk natur og grøn energi. Det er her, vindmøller­ne står og giver strøm til alle caffe latte-maskinerne på Østerbro.

 ?? PRIVATFOTO ?? En søndag formiddag fik tusindvis af borgere fra Lolland-Falster og omegn nok. I løbet af få timer eksplodere­de et oprør på Facebook med 20.000 mennesker i en braendende lovestorm. Nu er folkebevae­gelsen vokset til 26.700 medlemmer.
PRIVATFOTO En søndag formiddag fik tusindvis af borgere fra Lolland-Falster og omegn nok. I løbet af få timer eksplodere­de et oprør på Facebook med 20.000 mennesker i en braendende lovestorm. Nu er folkebevae­gelsen vokset til 26.700 medlemmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark