Ekstra Bladet

HAR STADIG MARERIDT OM SIN FAR

Da han døde, følte jeg ingenting

- HELLE KASTHOLM FOTO: OLIVIA LOFTLUND hka@eb.dk

Tvang, vold og ensretning er ikke den bedste basis for en sund opvaekst. Det viser Bille August i sin nye storfilm, ’Lykke-Per’, og det konstatere­r han om sin egen opvaekst.

’Lykke-Per’ er en filmatiser­ing af et af Henrik Pontoppida­ns hovedvaerk­er fra 1898. Og en stor del af Bille Augusts tilgang til den grumme fortaellin­g handler om sønnens opgør med den daemoniske og dominerend­e far – og om, hvor forkrøblet og traumatise­ret man kan blive, når ikke mindst den psykiske vold forpester ens opvaekst.

I naesten uhyggelig grad er der mange faellestra­ek imellem Lykke-Pers og Billes egen opvaekst, og den snart 70-årige instruktør indrømmer da også, at det nok ikke er helt tilfaeldig­t, at han for mere end otte år siden begyndte at føle sig draget af netop denne roman.

Fanatisk

– Jeg laeste ’Lykke-Per’ for mange år siden og følte mig meget tiltrukket af den af mange grunde. Men det er en stor og umiddelbar­t svaer historie. Så den blev parkeret, indtil jeg følte, at jeg havde overskudde­t til den.

Lykke-Pers far er en mørkets praest med en fanatisk tilgang til sin evigt fordømmend­e og revsende Gud, og de naermest psykopatis­ke traek kender instruktør­en godt fra sin egen barndom.

– Min far var hypnotisør­en Frithiof August – en dominerend­e og undertrykk­ende mand, som gjorde min og mine søstres opvaekst til et helvede. Trods mange timers terapi kan jeg den dag i dag stadig vågne op med mareridt.

De hvide maend

Faderen truede sønnen med ’de små, hvide maend’, der ville komme og hente ham, hvis han forsyndede sig mod et eller andet. Og hvis den lille Bille var for laenge om at sige undskyld, gik faderen hen til telefonen og foregav at ringe efter de hvide maend i deres hvide bil, og så måtte den graedende knaegt tigge sin far om at lade vaere med at hidkalde dem.

– Nogle gange vågner jeg, fordi jeg tror, at de små, hvide maend er på vej ind i mit sovevaerel­se, fortaeller han og ryster lidt på hovedet over, hvor dybt traumer kan lejre sig i et menneskes bevidsthed.

Moderen døde

Under Bille Augusts opvaekst var moderen meget syg. Hun havde kraeft og røg ud og ind af Finsen. Den meget aeldre storesøste­r, Lotte, som Frithiof havde med, da han giftede sig med Bille Augusts mor, var som en mor for Bille og søsteren Ditte.

– Min mor døde, da jeg var otte år, og Lotte, som var 1819 år, blev bortvist fra hjemmet. Fra den ene dag til den anden blev det forbudt at have kontakt med Lotte og naevne min mors navn. Alle fotos med min mor blev fjernet fra familiealb­ummet, og jeg aner stadig ikke, hvor hun ligger begravet. Min far mente ikke, at der var grund til at gå og haege om de døde. En uge senere flyttede en ny dame ind, og hende skulle vi så efter et stykke tid kalde mor.

Frithiof August døde i 1984, og først efter den tid fik Bille kontakt til sin søster Lotte.

– Vi var hjernevask­ede med, at hun var ’forbudt område’, så det tog sin tid at komme ud af det traume, fortaeller han.

Billes redning

Fantasien var Billes redning gennem barndommen. Den flygtede han ind i, og den brugte han i sit valg af fag, da han stak af til Sverige og blev fotograf, mødte Ingmar Bergman og hen ad vejen blev instruktør.

Bille August er selv far til otte børn, hvoraf den yngste kun er fem år. Tre af dem er sønner, og de to voksne er manuskript­forfattere. Anders, den aeldste af sønnerne, er medforfatt­er på ’Lykke-Per’.

– For mig er forholdet til mine børn ekstremt vigtigt. På grund af mit job har jeg i lange perioder vaeret meget vaek, men de har altid vidst, hvor de havde mig, og jeg har altid stillet op, når det var vigtigt. Det betyder ikke, at jeg har haft mulighed for at overvaere alle sports-afslutning­erne eller deltage i alle skole-hjem-samtalerne. Men jeg har bestraebt mig på at vaere lydhør og kaerlig.

Jordisk helvede

Omsorgssvi­gt er et hårdt ord, men Bille August er ikke bange for at bruge det om sin opvaekst, og han kunne meget let – som det sker i ’Lykke-Per’ – vaere endt som et ’vansiret menneske’.

– Jeg var tvunget ind i en boble som barn – for at overleve. Sådan bør ingen leve. Fundamente­t til et ordentligt menneske laegges i barndommen, og hvis man opdrages med fysisk – eller endnu vaerre – psykisk terror, så får man ar. Så der er helt klart en kobling til for eksempel ’Pelle Erobreren’, hvor Lasse-far står som drømmen af en far – den lysende og smukke – og ’Lykke-Per’, hvor faderen skaber et jordisk helvede.

En dominerend­e og undertrykk­ende mand, som gjorde min og mine søstres opvaekst til et helvede

For mig er forholdet til mine børn ekstremt vigtigt

 ??  ??
 ??  ?? Omsorgssvi­gt– Min mor døde, da jeg var otte år, og Lotte, som var 18-19 år, blev strittet ud hjemmefra. Fra den ene dag til den anden blev det forbudt at have kontakt med Lotte og naevne min mors navn. Alle fotos med min mor blev fjernet fra familiealb­ummet, og jeg aner stadig ikke, hvor hun ligger begravet, fortaeller Bille August.
Omsorgssvi­gt– Min mor døde, da jeg var otte år, og Lotte, som var 18-19 år, blev strittet ud hjemmefra. Fra den ene dag til den anden blev det forbudt at have kontakt med Lotte og naevne min mors navn. Alle fotos med min mor blev fjernet fra familiealb­ummet, og jeg aner stadig ikke, hvor hun ligger begravet, fortaeller Bille August.
 ??  ?? Bille August kunne med egne ord let vaere endt som et vansiret menneske – ligesom karakteren Lykke-Per i hans nye film.
Bille August kunne med egne ord let vaere endt som et vansiret menneske – ligesom karakteren Lykke-Per i hans nye film.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark