Ekstra Bladet

Italien vil nu sikre broer

Venstre vil tillade handsker ved statsborge­r-håndtryk DF OG K kraever håndtryk af nye statsborge­re. Men V og LA tøver. Først skal vi undersøge om der er juridiske problemer ved et håndtryks-krav, forklarer V-ordfører

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

Personer, der ikke vil trykke deres borgmester i hånden ved en ceremoni, skal ikke kunne få dansk statsborge­rskab. Håndtrykke­t skal simpelthen vaere et krav.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti og de konservati­ve. Men forslaget møder tøven fra Venstre og Liberal Alliance.

Indfødsret­sordfører Jan E. Jørgensen (V) reagerer i første omgang med et ’Åh gud ... ingen kommentare­r’, da Ekstra Bladet kontakter ham.

LA har ikke taget stilling til ’statsborge­rhåndtrykk­et’ og vil ikke udtale sig.

’Det skal vi lige drøfte’

Men efter lidt betaenknin­gstid forklarer Jan E. Jørgensen, at politikern­e stadig ikke ved, hvordan den kommunale ceremoni – som er besluttet i en ny indfødsret­saftale – i praksis skal foregå.

– Venstre er endnu ikke helt afklaret på, om denne her ceremoni skal omfatte krav om håndtryk?

– Nej, det skal vi lige drøfte. Det skal også undersøges, om der er juridiske problemsti­llinger i det. Men det er en grundlaegg­ende del af at vaere dansker, at man giver hånd til hinanden.

– Vil det kunne godkendes, hvis ansøgeren tager handsker på?

– Hvis du skal give hånd til dronningen, så er der nogle, som mener, at det er det allermest respektful­de at tage handsker på. Så jeg har svaert ved at forestille mig, at det bliver et problem. Men jeg kan garantere, at det ikke bliver et krav, at man skal have hvide handsker på til ceremonien, siger Jan E. Jørgensen.

’Helt naturligt’

Han advarer mod at traekke en alt for detaljeret beskrivels­e af ceremonien ned over hovedet på landets borgmestre. Men erkender også, at kommunerne skal vide, hvad det betyder, når ansøgere skal ’optraede respektful­dt over for myndigheds­personer’.

Socialdemo­kraterne – det femte parti bag den nye indfødsret­saftale – finder det ’helt naturligt’, at en ansøger om statsborge­rskab giver hånd, hvis deres borgmester stikker hånden frem. Uanset køn og religion, forklarer indfødsret­sordfører Astrid Krag. Men hun vil ikke svare på, om partiet i lighed med DF og K vil kraeve det under efterårets forhandlin­ger med VLAK og DF. Den italienske regering vil i naeste måned lancere en plan, der skal gøre infrastruk­turen i landet mere sikker. Det sker, efter at en motorvejsb­ro i Genova kollapsede tirsdag. Ulykken har kostet 43 mennesker livet.

Giancarlo Giorgetti, der er departemen­tschef i premiermin­isterens kontor, oplyser, at planen inkluderer motorveje, broer og viadukter men også offentlige bygninger som skoler.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Et håndtryk fra nye statsborge­re, og så er de velkommen i Danmark.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Et håndtryk fra nye statsborge­re, og så er de velkommen i Danmark.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? ’Åh gud,’ lød det umiddelbar­t fra V-ordfører Jan E. Jørgensen (V) på kravet om håndtryk for statsborge­rskab.
FOTO: JENS DRESLING ’Åh gud,’ lød det umiddelbar­t fra V-ordfører Jan E. Jørgensen (V) på kravet om håndtryk for statsborge­rskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark