Ekstra Bladet

Første husbådskir­ke på vej

Elever leger ’Rasmus Paludan’ i skolegårde­n Christian Hansens tiårige søn kom hjem fra skole og fortalte om højre-nationalis­tisk leg i frikvarter­erne, hvor ’jøder’ og ’muslimer’ bliver taget som gidsler

- MARIE NØRGAARD FOTO: MOGENS FLINDT marien@eb.dk

I en fynsk skolegård har almindelig fangeleg og røvere og soldater taget en voldsom drejning.

Det fortaeller Christian Hansen, der er far til tiårige Mathias, som går i femte klasse på den pågaeldend­e skole.

– Min søn kommer hjem og spørger mig, hvem Rasmus Paludan er. Det undrer mig, at en dreng i femte klasse kender hans navn, så jeg får uddybet historien, fortaeller den 41-årige far, som til daglig er konceptudv­iklingsche­f i en virksomhed i Odense.

Muslimer i bure

’Rasmus Paludan-leg’ går i alt sin enkelthed ud på, at eleverne bliver inddelt i tre hold – kristne, jøder og muslimer. De kristne – ledet af en elev, der figurerer som Rasmus Paludan – skal fange jøderne og muslimerne og saette dem i bure, som de skal forsøge at slippe ud af.

– Jeg bliver en smule skraemt, da jeg hører det. Mathias har allerede nu fået serveret en fortaellin­g om, at nogle mennesker er gode, mens andre er dårlige - og at det er de kristne, der er de gode.

Ikke skolens ansvar

– De aeldre elever på skolen forholder sig til Rasmus Paludan som satire. Han er et kaempe YouTube-faenomen, og det kan de store børn tilsynelad­ende godt sortere i men det er jeg ikke sikker på, at de små kan, fortaeller den bekymrede far, der har kontaktet skolen, som har taget hånd om situatione­n.

– De har vaeret rigtig gode, men jeg synes ikke, at det er deres ansvar. Det er vores ansvar som foraeldre at tale med vores børn, siger 41-årige Christian Hansen, der mener, at politikern­e er medansvarl­ige i det sprogbrug, der bliver brugt og accepteret i den politiske debat.

– Og i øvrigt kunne det have vaeret alle mulige andre end lige Rasmus Paludan. Børnene spejler jo bare den virkelighe­d, de er en del af. Det kan vi så taenke på, når vi kigger ned i skolegårde­n og ser børnene bure ’muslimer’ og ’jøder’ inde, mens de kalder dem alt muligt grimt praecis som Paludan og Stram Kurs gør til demonstrat­ioner.

De bliver radikalise­ret

Christian Hansen ved godt, at børn altid har leget fangeleg eller cowboy og indianere, uden at de er blevet indoktrine­ret, men han synes, det skraemmend­e ved Rasmus Paludan-legen er, at det er symptom på noget andet og større.

– Vi er ved at skabe en virkelighe­d, hvor vores unger i skolegårde­n er fuldt bevidste om segregatio­n - som når muslimer bliver kaldt ’taber’ eller ’paedofile’. Det er så uhyggeligt.

– Taenk på de børn, der er jøder eller muslimer, som står der i skolegårde­n og er vidne til den leg. ’Kampen’ er bragt ind i skolegårde­n. Der er sgu da ikke noget at sige til, hvis de bliver radikalise­ret. Alle har brug for et faellesska­b, hvor de føler, de er noget vaerd. Fra naeste år kan man få en gyngende dåb, konfirmati­on eller vielse, når landets første flydende kirke åbner.

Kirkefonde­t, der er en privat organisati­on, bruger ti millioner kroner på at bygge en husbådskir­ke, som skal bruges i beboelseso­mråder, hvor man endnu ikke har kirkelokal­er. danskere besøgte i går de nye hospitalsb­yggerier over hele landet, oplyser Danske Regioner. De 12 byggerier er en del af de 43 nye og ombyggede hospitaler, som opføres frem mod 2025.

Det er så uhyggeligt

Tørken truede gammelt forsvar

En del af danmarkshi­storien var taet på at blive opløst på grund af sommerens varme vejr. Resterne af en 1000 år gammel palisade i Jelling var lige ved at blive destrueret under tørken, skriver DR Trekanten.

Selv om dele af palisaden blev taget op i 2013, befinder resten sig under bunden af Smededamme­n i Jelling. Det 1000 år gamle egetrae kan ikke tåle ilt, og derfor ville verdensarv­en smuldre, hvis dammen tørrede helt ud.

 ??  ?? Barske paroler Ekstra Bladet går. i Når Rasmus Paludan og Stram Kurs går på gaden og demonstrer­er, bruger de ord som ’kriminelle tabere’, ’paedofile svin’ og ’skam jer’, når de råber af muslimer og indvandrer­e.
Barske paroler Ekstra Bladet går. i Når Rasmus Paludan og Stram Kurs går på gaden og demonstrer­er, bruger de ord som ’kriminelle tabere’, ’paedofile svin’ og ’skam jer’, når de råber af muslimer og indvandrer­e.
 ?? PRIVATFOTO ?? På en lille midtfynsk skole har eleverne fundet på en ny leg, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen på Christian Hansen, der er far til Mathias i femte klasse.
PRIVATFOTO På en lille midtfynsk skole har eleverne fundet på en ny leg, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen på Christian Hansen, der er far til Mathias i femte klasse.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark