Ekstra Bladet

Jeg blev tvunget

Ukendte bagmaend tvang og pressede libaneser til at smugle narko, lød forklaring­en

- FREJ BRAMMING fb@eb.dk

En 43-årig libanesisk mand, der er tiltalt i danmarkshi­storiens hidtil største narkosag, erkender at have bidraget til indsmuglin­gen af hash fra Libanon gennem sit firma, men forklarer, at han i vidt omfang har handlet under tvang fra ukendte bagmaend.

Det kom frem torsdag i Københavns Byret under det første af tre retsmøder i sagen, hvor den tiltalte libaneser risikerer at blive idømt 20 års faengsel på grund af en saerbestem­melse i straffelov­en.

Seks containere

Politiet mener, at han har stået bag transporte­n af seks containere, der indeholdt tonsvis af hash og amfetamin, og som blev afskibet fra Libanon til København.

Den 43-årige, en lavstammet mand med kort, gråt hår, erkendte i retten at have hjulpet med at indsmugle 300 kilo hash.

Gemt i plastikrul­ler

Den øvrige maengde hash, der ifølge politiets beregninge­r udgør en maengde på i alt 13,8 tons, er ifølge manden sket under tvang.

– Det var ikke mig, der ville saelge det, jeg blev tvunget, forklarede den libanesisk­e mand, der ligeledes er tiltalt for at have smuglet 1,3 tons amfetamin til landet.

I retten erkendte han sig skyldig i overtraede­lse af laegemidde­lloven, fordi han var af den opfattelse, at pillerne var ’viagra eller lignende’, og altså ikke amfetamin.

Sagen begyndte efter et tip om et fragtfirma, der havde sendt nogle paller for et firma, der var ejet af den tiltalte libaneser.

I en af pallerne fandt politiet 24,5 kilo hash, hvilket førte til en ransagning af den 43-åriges bopael på Amager.

Ved ransagning­en fandt politiet flere hundrede plastikrul­ler, der var proppet med 547.530 piller, som indeholdt 93 kilo amfetamin samt yderligere godt 53 kilo amfetamin i pulverform.

Frygter for sin sikkerhed

Under torsdagens retsmøde var der en lang raekke detaljer, den 43-årige ikke ville svare på, fordi han ifølge eget udsagn frygtede for sin sikkerhed.

Han forklarede, at han mellem 2014-2015 kom i økonomiske problemer, og at han derfor tog et lån hos ukendte personer.

Han kunne ikke betale lånet tilbage til aftalt tid, og de ukendte personer begyndte at tilføre flere og flere renter, indtil den 43-årige pludselig skyldte mere end en million kroner.

– Jeg kan ikke beskrive de her personer, for det er nogle meget farlige mennesker, forklarede den libanesisk­e mand, som bedyrede at vaere blevet presset til at stå for transporte­n af én forsendels­e af plastikpos­er, hvori der var gemt narkotika.

– Jeg har ikke en rolle i det her. Jeg var blot et middel. Det eneste, jeg har gjort, er, at de har brugt mit firma.

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? I et lagerrum hos Shurgard i Kastrup fandt politiet en del af den importered­e hash, godt to tons, og halvanden million piller.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND I et lagerrum hos Shurgard i Kastrup fandt politiet en del af den importered­e hash, godt to tons, og halvanden million piller.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark