Ekstra Bladet

Blev sindssyg af hash og kokain

Den 23-årige digter slipper for faengsel, men skal i tidsubeste­mt behandling for psykisk sygdom som følge af stort misbrug

- KARSTEN GØTTLER kag@eb.dk

Den 23-årige digter Yahya Hassan er blevet svaert psykisk påvirket og i perioder endog sindssyg efter et mangeårigt, stort misbrug af isaer hash og kokain.

Det fastslår en psykiatris­k undersøgel­se af den unge digter, som Retslaeger­ådet støtter uden slinger i valsen. Det fremgik af et kort retsmøde i går i Aarhus.

Retten havde ellers sat to dage af til en straffesag med ikke faerre end 42 forhold mod den tidligere dømte digterspir­e, men efter blot to timer og en fuldstaend­ig tilståelse af hele anklageskr­iftet erkendte anklager Tanja Fogt, at Yahya Hassans sygdom gør ham uegnet til faengsel.

Tanker om selvmord

Ifølge Retslaeger­ådet opfylder den 23-årige østjyde med de mellemøstl­ige rødder vilkårene for at blive erklaeret sindssyg og dermed, at han er uegnet til almindelig straf.

Yahya Hassan har siden midten af juli befundet sig i surrogatar­rest på retspsykia­trisk afdeling i Aarhus, og her blev han kørt tilbage til efter dommen i går.

Dommer Kirsten Schmidts dom lyder, at den 23-årige i en periode uden tidsbegrae­nsning skal underkaste sig psykiatris­k behandling. Behandling­en kan i praksis vare resten af hans liv. Til gengaeld slipper han for faengsel.

Selv har Yahya Hassan flere gange henvendt sig til psykiatrie­n i Aarhus med selvmordst­anker.

Når der foreligger en plan for hans behandling, kan han bevaege sig frit

Sindssyg af stoffer

– I et tilfaelde var han åbenlyst sindssyg på grund af stofindtag­else, lød det fra anklager Tanja Fogt.

Ifølge forsvarer Michael Juul Eriksen kan Yahya Hassan vaere på fri fod en af de naermeste dage.

– Når der foreligger en plan for hans behandling, kan han bevaege sig frit, sagde forsvarere­n til Ekstra Bladet.

Yahya Hassan modtog dommen efter et hurtigt samråd med sin forsvarer.

 ??  ?? Stort misbrug af stoffer har aendret digteren Yahya Hassans psyke så meget, at han i perioder er decideret sindssyg og paranoid, fastslår dommen.Foto: Ernst van norde
Stort misbrug af stoffer har aendret digteren Yahya Hassans psyke så meget, at han i perioder er decideret sindssyg og paranoid, fastslår dommen.Foto: Ernst van norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark