Ekstra Bladet

Endnu en fornaermel­se mod gyser-originalen

- HENRIK QUEITSCH

’Halloween’. Instr.: David Gordon Green. 106 min. Premiere i dag i 59 biografer landet over. Medv.: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichal, James Jude Courtney m.fl.

BB

John Carpenters ’Halloween’, eller ’Maskernes nat’, som den hed på dansk ved premieren i 1978, er en vaskeaegte gyserklass­iker, som vanen tro har fået en serie af mere eller mindre vellykkede efterfølge­re.

Den aktuelle af slagsen, der for forvirring­ens skyld også blot hedder ’Halloween’ er nummer ti i raekken, og den fordrer, at vi fuldstaend­ig glemmer de mellemligg­ende otte i serien.

Det er nu heller svaert.

Morderen Michael Myers ikke så (James Jude Courtney) sidder stadig i faengsel her 40 år efter de blodige begivenhed­er i den oprindelig­e film, og Laurie Strode (Jamie Lee Curtis, der fik sit gennembrud i etteren) er stadig dybt traumatise­ret efter den voldsomme nat, hendes hjem er en blanding af en faestning og en bunker, hun har et par forliste aegteskabe­r bag sig og et noget anstrengt forhold til både datteren Karen (Judy Greer) og barnebarne­t Allyson (Andi Matichak).

Hun venter egentlig blot på, at Myers vender tilbage, så hun kan få haevn.

Undslipper

Handlingen tager fat, da Myers skal overføres fra et faengsel til et andet og selvfølgel­ig undslipper undervejs. Det er endvidere så heldigt, at et par journalist­er netop har opsøgt ham medbringen­de den oprindelig­e maske, så da han helt tilfaeldig­t støder ind i dem på en tankstatio­n, er det jo naerliggen­de at slagte dem, så han kan komme til at ligne sig selv fra den gamle film.

Han tager så tilbage til den fiktive by Haddonfiel­d i Illinois, hvor det ved endnu et utroligt tilfaelde igen er halloween, og begynder – da han jo er den inkarnered­e ondskab – uden naermere forklaring at myrde løs med naermest komiske robotagtig­e bevaegelse­r.

Nu skal man jo ikke have set mange gyserfilm (eller film i det hele taget) for at kunne regne ud, at det nok ender med et stort opgør, der inkluderer både Laurie, datter og barnebarn.

Mere skal dog ikke røbes her. Det skulle da lige vaere, at fortaellin­gen også byder på noget, der tangerer at vaere filmhistor­iens mest utrovaerdi­ge psykiater.

Når man nu har haft fire årtier til at taenke sig om, er det ret utroligt, at man ikke har kunnet finde på noget bedre end dette tarvelige opkog af genrens mest skamredne klicheer, og med hele den arv, man har i bagagen, ikke har kunnet få mere ud af sine karakterer.

Det er endvidere så heldigt, at et par journalist­er netop har opsøgt ham medbringen­de den oprindelig­e maske

Genbrug

En ting er, at Myers ifølge forskrifte­rne er den ansigtsløs­e djaevelska­b, men at alle omkring ham er lige så endimensio­nale, er alligevel lidt forstemmen­de.

Der er med andre ord ikke tale om andet end åndløst genbrug af et varemaerke, som slet ikke formår at naerme sig originalen­s low budget- charme. Det mest uhyggelige er faktisk, hvor ringe udført dette gennemkalk­ulerede produkt er.

Det eneste, der holder, er John Carpenters musikalske tema.

 ?? FOTO: SONY ?? Middelmådi­g 30-årige Mø alias Karen Marie Ørsted Andersen giver koncert i Royal Arena på Amager 1. december.
FOTO: SONY Middelmådi­g 30-årige Mø alias Karen Marie Ørsted Andersen giver koncert i Royal Arena på Amager 1. december.
 ?? FOTO: UNIVERSAL PICTURES ?? Laurie Strode (Jamie Lee Curtis, der fik sit gennembrud i etteren) er stadig dybt traumatise­ret og venter egentlig blot på, at Myers vender tilbage, så hun kan få haevn.
FOTO: UNIVERSAL PICTURES Laurie Strode (Jamie Lee Curtis, der fik sit gennembrud i etteren) er stadig dybt traumatise­ret og venter egentlig blot på, at Myers vender tilbage, så hun kan få haevn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark