Ekstra Bladet

’Friheden’ er vanedannen­de

TV3 viser, at de også kan levere danskprodu­cerede tv-serier med store ambitioner KUN 4 DAGE TILBAGE

- HENRIK QUEITSCH hq@eb.dk

’Friheden’,

afsnit 1. Instr.: Mikkel Serup. Manus: Thor Bjørn Krebs og Mikkel Serup. TV3 i aftes. Medv.: Lars Ranthe, Lene Maria Christense­n, Lotte Andersen, Emma B. Marott m.fl.

BBB

Det er ikke kun fra politisk side, at DR er presset i disse tider. Konkurrent­erne byder efterhånde­n også jaevnligt på danskprodu­cerede tv-serier, der på kvalitetsb­arometret snildt kan måle sig med det mastodonte­n leverer. TV2 kører lige nu hver mandag den glimrende spaendings­serie ’Kriger’, og nu kommer TV3 på banen med den ligeledes overbevise­nde ’Friheden’.

’Kriger’ og ’Friheden’ har ligeledes det til faelles, at Lars Ranthe spiller en vaesentlig rolle i begge. I ’Kriger’ er han rockerlede­r, og i ’Friheden’ er han trynet familiefar med en fortid som forbryder. I de indledende scene ser vi ham og kaeresten Simone (Lene Maria Christense­n) i gang med endnu et svindelnum­mer i eksotiske omgivelser, der indbringer dem kassen.

Derefter klippes der 17 år frem i tiden, hvor Christian og Simone, som i mellemtide­n er blevet til Erik og Nina, stå og skaendes over opvasken i et dårligt beliggende parcelhus naer Friheden station, mens radioen bringer dårligt nyt om boliglån.

Da Simone/Nina blev gravid med datteren Esther, valgte parret nemlig at kvitte den kriminelle løbebane og leve ’et rigtigt liv’, og er blevet en gennemsnit­lig kernefamil­ie med far, mor, to børn og knas med kontoen. Nina arbejder som økonomians­varlig i et it-firma og flirter lidt med chefen, mens Erik hutler sig igennem med diverse småjobs som kok.

Ikke lutter lagkage

Tilvaerels­en er med andre ord langt fra lutter lagkage, så da deres gamle makker Jacqueline (Lotte Andersen) pludselig dukker op med et lukrativt tilbud, er Erik nem at overtale, mens Nina kun mere modvilligt springer til.

Det naermere plot skal ikke røbes her, men involverer blandt andet medicinali­ndustrien.

’Friheden’ (ja, titlen skal forstås meget ironisk) balancerer godt mellem de to spor, som vi jo kunne kalde 'krimidelen' og 'familiedel­en' og vi afslører nok ikke for meget, ved at fortaelle, at de selvfølgel­ig bliver viklet mere og mere ind i hinanden, som tiden går.

Decideret blaendende

Manuskript­forfattern­e har forstået, at noget af de vigtigste ved et succesfuld­t seriekonce­pt, er at man får skabt nogle interessan­te og flertydige figurer med udviklings­potentiale. Ranthe er som sagt virkelig god som Erik, men Lene Maria Christense­n er decideret blaendende som Nina, og de to mennesker gider man godt dele mange timer sammen med. At jeg så stadig ikke har forstået, hvad svindelnum­meret egentlig går ud på gør knap så meget. Og det er måske heller ikke meningen, at jeg skal forstå det. Endnu.

’Friheden’ er et ganske overbevise­nde argument for, at TV3 nu kan sidde med til højbords i dramasalen, og selv om budgettet tydeligvis ikke har vaeret ubegraense­t, har man prioritere­t helt rigtigt, ved at lade karakterer­ne og ikke det spektakula­ere vaere det primaere omdrejning­spunkt. En herlig gavtyvefor­taelling. Jeg er hooked.

En herlig gavtyvefor­taelling

 ??  ??
 ?? FOTO: TV3 ?? Lars Ranthe og Lene Maria Christense­n spiller med stor overbevisn­ing det genaktiver­ede svindlerpa­r i ’Friheden’.
FOTO: TV3 Lars Ranthe og Lene Maria Christense­n spiller med stor overbevisn­ing det genaktiver­ede svindlerpa­r i ’Friheden’.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark