Ekstra Bladet

TVIVLEDE IKKE PÅ EGEN DØMMEKRAFT

Den tidligere PET-chef vil kun gøres ansvarlig for direkte citater i bogen ’Syv år for PET’

-

Det er kun ordene omgivet af citationst­egn i bogen ’Syv år for PET’, som den tidligere chef for efterretni­ngstjenest­en Jakob Scharf vil stå på mål for.

Al den øvrige tekst i bogen er udelukkend­e forfattere­ns ansvar, forklarer Jakob Scharf under en afhøring i Københavns Byret i går.

Her anklages han for at have brudt sin tavshedspl­igt. Både om konkrete sager, om PET’s arbejdsmet­oder og om forholdet til andre landes efterretni­ngstjenest­er.

Anklager undrer sig

Anklagemyn­digheden kraever derfor Scharf idømt faengsel for udtalelser­ne til bogen, som er skrevet af journalist Morten Skjoldager. Jakob Scharf naegter sig skyldig.

– Det har vaeret en klar forudsaetn­ing, at alt, hvad jeg bidrog med, var til direkte citat, siger han.

Alle andre oplysninge­r står altså for journalist­ens regning, men en af anklagerne, vicestatsa­dvokat Jakob Berger, undrer sig.

For eksempel haefter han sig ved en passage, hvor der står, at PET overvejede at spraenge nogle vandrør, så man på den måde kunne få en mistaenkt ud af en lejlighed.

Det er ikke angivet som direkte citat fra Scharf, men vicestatsa­dvokaten vil gerne vide, hvor journalist­en har oplysninge­n fra.

– Det er ikke mig, siger Jakob Scharf.

– Jeg er ikke ansvarlig for konteksten, tilføjer han.

Den tidligere chef for efterretni­ngstjenest­en forklarer, at han var sikker på, at han ikke røbede fortrolige oplysninge­r. Inden udgivelsen godkendte han kun citaterne.

Ikke i tvivl

– På det tidspunkt, hvor citaterne foreligger, er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg befinder mig inden for rammerne. Havde jeg vaeret i tvivl, ville jeg naturligvi­s have forelagt det for PET. Jeg følte mig meget komfortabe­l med, at det var inden for rammerne af min tavshedspl­igt, forklarer han.

Anklageren vil vide, hvorfor han ikke kontaktede PET om bogprojekt­et.

– Jeg var klart vidende om, hvad der var fortroligt og om, hvad der kunne siges, og hvad der ikke kunne siges, svarer Jakob Scharf.

Han har tjent 397.625 kroner på bogen. Det var langt over forventnin­gen fra forlaget People’s Press, som havde stillet ham højst 100.000 i udsigt.

Men han siger, at hensigten ikke var at tjene penge, men at beskrive en periode, hvor terrortrus­len udviklede sig meget alvorligt. Ritzau

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Jakob Scharf er tiltalt for at have brudt sin tavshedspl­igt om konkrete sager, PET’s arbejdsmet­oder og forholdet til andre landes efterretni­ngstjenest­er.
FOTO: LINDA JOHANSEN Jakob Scharf er tiltalt for at have brudt sin tavshedspl­igt om konkrete sager, PET’s arbejdsmet­oder og forholdet til andre landes efterretni­ngstjenest­er.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark