Ekstra Bladet

Fup eller fakta

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD

’First Man’-instruktør­en Damien Chazelle har i et interview med magasinet GQ vurderet, at det må have vaeret umuligt med datidens teknologi at fabrikere en trovaerdig månelandin­g i et filmstudie.

– Jeg husker, at filmholdet og mig kiggede på hinanden og sagde: ’Hvis det er så vanskeligt at genskabe en fem minutter lang version af denne begivenhed 50 år senere ... at skabe en ’live-stream’ på flere timer af begivenhed­en i 1969?’. Jeg er af den overbevisn­ing, at det ville have vaeret svaerere at ’fake’ det end rent faktisk at gøre det, siger instruktør Damien Chazelle.

Håbløs opgave

Danmarks førende ekspert på området hedder Michael Linden-Vørnle. Han er ansat som astrofysik­er og chefkonsul­ent på DTU Space – Institut for Rumforskni­ng og Rumteknolo­gi. Han er ph.d. i astrofysik fra Niels Bohr Institutet og cand.scient. i astronomi.

Han bliver ofte konfronter­et med skeptikere, der ikke anerkender, at månelandin­gen i 1969 fandt sted.

Ifølge ham er det en håbløs opgave at overbevise faktaresis­tente konspirati­onsteoreti­kere om, at historiebø­gerne taler sandt, når de beretter om ’menneskehe­dens store spring’.

Skal han alligevel forsøge at komme med et enkelt argument, fremhaever han, at det er vigtigt at have med i overvejels­erne, at Apolloprog­rammet som bekendt fandt sted midt under den kolde krig.

En konkurrenc­e

– Jeg synes, man skal taenke grundigt over en helt fundamenta­l ting, nemlig: ’Hvad handler det her i virkelighe­den om?’. Det var en konkurrenc­e mellem USA og Sovjetunio­nen. Fra USA’s side havde man valgt den bemandede månelandin­g som noget, der ville vaere et meget staerkt argument over for den kommunisti­ske del af verden. Man ville vise en gang for alle, at USA havde den teknologis­ke førertrøje på, siger Michael Linden-Vørnle.

Nogle mennesker har valgt – af forskellig­e årsager – ikke at acceptere, at mennesket har vaeret på månen, og det kan man jo som isoleret faenomen ikke rigtig gøre andet end at begraede

– Og så kan man jo taenke over, hvem der ville have vaeret de første til at afsløre det, hvis det havde vaeret et fupnummer. Sovjetunio­nen fulgte naturligvi­s meget taet, hvad der foregik. Og det er klart, at de ville have råbt op, hvis der havde vaeret den mindste tvivl.

– Hvad skal der til for at overbevise skeptikern­e om, at månelandin­gen rent faktisk fandt sted som beskrevet og dokumenter­et?

– Ligegyldig­t hvad du kører i stilling af argumenter, vil det desvaerre ingen effekt have på dem, der allerede har bestemt sig for, at det hele er fup. Selv om det måtte blive muligt i vores levetid for almindelig­e mennesker at tage til månen og se landingsmo­dulet fra Apollo 11 med egne øjne, så vil folk bare påstå, at det er noget, der er opstillet for at få os til at tro, at der fandt en månelandin­g sted. Man kan blive ved i det uendelige. Det er en kamp, der ikke kan vindes.

– Er det blevet vaerre i en tid med af fake news og alternativ­e fakta?

– Ja. I den post-faktuelle verden, vi efterhånde­n lever i, hvor folk mener og synes, lige hvad de vil, uden at tage højde for, at der måske findes personer, der ved mere om sagen end dem, virker det til at vaere umuligt at komme til livs.

– Hvorfor tror du, nogen foretraekk­er en alternativ virkelighe­d?

– For mange er det ofte federe og mere spaendende at tro på noget andet end det, som det etablerede system kommer og siger. Det er en del af det, som mange finder tiltraekke­nde ved konspirati­onsteorier. Folk vil have en alternativ virkelighe­d og gerne en mystisk en, hvor der er onde magthavere, der manipulere­r og skjuler noget for os.

– Hvordan har du det med at blive konfronter­et med påstandene igen og igen?

– Nogle mennesker har valgt – af forskellig­e årsager – ikke at acceptere, at menne og re an så vil vi ru me re De af er

 ??  ?? Pragtpraes
Pragtpraes
 ?? FOTO: NASA ?? Her ses Neil Armstrong på månen under Apollo 11-missionen i 1969. Han døde 25. august 2012, 82 år gammel.
FOTO: NASA Her ses Neil Armstrong på månen under Apollo 11-missionen i 1969. Han døde 25. august 2012, 82 år gammel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark