Ekstra Bladet

Kan endelig frigøre sig fra skam og skyld

-

Som 20-årig flytter Nina Emeis med sin danske kaereste til Danmark og skriver på universite­tet speciale om holocaust og problemer med at tackle det i ord og handling.

– Som voksen ved jeg, at jeg ikke er skyldig, men det, der skete i Paris, forfølger mig. Det udviklede sig til en stor, syg knude i maven på mig, og det har bestyrket mig i, at det er vigtigt at handle og saette ord på, hvad der sker omkring én. Min egen familie ydede ikke modstand. Som de fleste tyskere så de i bedste fald til og var passive, siger Nina Emeis.

Selv bliver hun først aktivistis­k efter de dødbringen­de terrorangr­eb i København i 2015. De faldt sammen med en bølge af syriske flygtninge i Norden, og en mere frygtsom holdning over for isaer muslimer hos mange danskere.

Risiko for faengsel

Nina Emeis er nu tilknyttet en flygtninge-støttegrup­pe, der yder moralsk opbakning, udfører papirarbej­de eller hjaelper små syriske drenge til fodboldtra­ening.

– Det er befriende, at jeg på den måde kan frigøre mig fra den skam og skyld, der stadigvaek ligger dybt i mig, siger Nina Emeis.

Projektet er ’i høj grad også egoistisk’. Det erkender Nina Emeis.

– Jeg har et skaerpet blik på had i omgivelser ne. Det er en konsekvens af at vaere tysker og af min egen historik. Men det at handle betyder, at skyldfølel­sen ikke laengere har den der sygelige tyngde.

Den deportatio­ns-sag, som Nina Emeis involvered­e sig staerkt i sidste år, er ude af hendes haender nu. Rohullah befinder sig ikke laengere i Danmark.

– Vi foretog os ikke noget ulovligt den dag i lufthavnen. Det eneste, vi gjorde, var at informere folk om Rohullahs sag.

– Men forløbet viste, at faengselss­traf er en reel risiko, når man gerne vil nuancere debatten og problemati­sere, at loven bringer folk i livsfare, siger Nina Emeis.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Franz Hoessler, tidligere SS-kommandant for kvindelejr­en i nazisterne­s udryddelse­slejr Auschwitz, foran en lastbil fyldt med lig. Det var holocaust-billeder som dette – og en fransk historiela­erers brutale anklager mod tyske Nina Emeis – der traumatise­rede den dengang 16-årige pige tilbage i 1993.
FOTO: RITZAU SCANPIX Franz Hoessler, tidligere SS-kommandant for kvindelejr­en i nazisterne­s udryddelse­slejr Auschwitz, foran en lastbil fyldt med lig. Det var holocaust-billeder som dette – og en fransk historiela­erers brutale anklager mod tyske Nina Emeis – der traumatise­rede den dengang 16-årige pige tilbage i 1993.
 ?? PRIVATFOTO ?? Nina Emeis som teenager og skoleelev omkring 1993. Det kortvarige ophold på en katolsk pigeskole i Paris fik store konsekvens­er for hende.
PRIVATFOTO Nina Emeis som teenager og skoleelev omkring 1993. Det kortvarige ophold på en katolsk pigeskole i Paris fik store konsekvens­er for hende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark