Ekstra Bladet

Lillesøste­rs rørende farvel

’Mads Holger – til farvel’ tegner et nuanceret billede af en kompleks personligh­ed

- HENRIK QUEITSCH hq@eb.dk

’Mads Holger – til farvel’. Instr.: Pippi Olivia Norgaard Skov. 70 min. Premiere i dag.

BBBB

Forfattere­n, debattøren, folketings­kandidaten, provokatør­en, fest-arrangøren og levemanden Mads Holger (Norgaard Madsen) tog sit eget liv i sommeren 2016, blot 38 år gammel. Dokumentar­en ’Mads Holger – til farvel’ er lillesøste­ren Pippi Olivia Norgaard Skovs forsøg på at komme overens med den kendsgerni­ng, og hun betegner selv arbejdet med den som en del af sin sorgproces.

Som hun siger et sted tidligt i filmen: ’En storebror tager ikke livet af sig selv’.

Afskedsbre­v

Undervejs opdagede hun sidste sommer et ni sider langt afskedsbre­v på hans computer, som viste nye facetter af hans personligh­ed, og citater herfra udgør rygraden i filmen, der forsøger at besvare spørgsmåle­t: ’Hvem var der bag dit jakkesaet?’

Det giver ’Mads Holger – til farvel’ langt fra noget enkelt svar på, og det er noget af det fascineren­de ved den.

For Mads Holger viser sig at vaere et noget mere sammensat og skrøbeligt menneske, end han ønskede at give udtryk af udadtil.

Og det var måske i sidste ende erkendelse­n af, at han ikke laengere orkede at opretholde facaden, men ikke vidste, hvad han skulle saette i stedet, der var med til at slå ham ihjel.

Skilte sig ud

Med brevet som ledetråd opsøger Pippi Olivia Norgaard Skov gamle venner, kaerester, kollegaer og familiemed­lemmer (ikke mindst deres mor) for at få dem til at fortaelle om deres indtryk af og oplevelser med Mads Holger. Ekskonen Paula Larrain er dog en markant fravaerend­e stemme.

Faktisk omtales aegteskabe­t med hende slet ikke, så hvorvidt det er hendes eller instruktør­ens valg, fremgår ikke.

Mads Holger yndede allerede fra barnsben af at skille sig ud, men viste også allerede tidligt tegn på et depressivt sind bag den flamboyant­e overflade.

Første store knaek kom, da hans elskede onkel døde af cancer i en alder af blot 33 år. Faderen havde han kun yderst sporadisk kontakt til – og han haengte sig i øvrigt i en faengselsc­elle i Göteborg i 2001, efter at han i offentligh­eden var blevet kendt som ’hiv-manden’.

Hårdt ramt

De beskriver alle et meget sammensat menneske, som det var meget svaert at nå ind til kernen af. Et menneske, der elskede at stikke snuden frem, men også blev meget hårdt ramt af de slag, som det naturligvi­s medførte. En yderst velklaedt mand, indtil man kom taet nok på til at se, at skjorten ofte var flere dage gammel og jakkesaett­et var fuld af pletter.

En mand, som arrangered­e eksorbitan­te fester i privatfly, men egentlig foretrak stilheden alene i sommerhuse­t på Thurø. En mand, som vaeltede sig i champagne, men i virkelighe­den foretrak en guldbajer. En mand, som måske i bund og grund var født det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Får vi så svaret på, hvem der egentlig gemte sig bag facaden? I hvert fald ikke et entydigt af slagsen. Og det er nok hele pointen. Men taettere på end søsterens rørende og intime portraet kommer vi nok aldrig. Så lad hende da bare få det sidste ord: ’Han kom så langt, han kunne, med det liv, han valgte at leve’.

Mads Holger viser sig at vaere et noget mere sammensat og skrøbeligt menneske, end han ønskede at give udtryk af udadtil

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark