Ekstra Bladet

Advarer mod ny tjeneste: Den kan overtage dit hjem

- JONAS SKOV NIELSEN skov@eb.dk

I går rullede Google sine stemmestyr­ede enheder Google Home og Google Home Mini ud på det danske marked.

De små minicomput­ere placeres i hjemmet, hvor de lytter til det, du siger, og kan på den baggrund udføre en raekke opgaver, du før skulle have fat i telefonen for at løse

Google-enhederne kan fortaelle dig, hvordan vejret bliver. De kan gennemgå din private kalender for dig, styre din musik, taende og slukke dine smarte elpaerer og meget andet.

Har en bagside

Og der kommer hele tiden ny hardware til, så du kan låse døre, styre termostate­r eller traekke gardinerne for og taende for kaffemaski­ner. Alt sammen ved hjaelp af din stemme. Men der er også en bagside af den nye teknologi.

Det forklarer sikkerheds­specialist Keld Norman.

Han har den seneste tid testet Google Home og Home Mini i sit eget hjem for at undersøge, hvordan den stemmestyr­ede teknologi kan misbruges.

– Det er kun fantasien, der saetter graenser for, hvordan de her stemmestyr­ede enheder kan misbruges, hvis hackere formår at bryde ind i dem, forklarer Keld Norman og tilføjer:

– Hackeren kan i bund og grund overtage dit hjem. Hvis al din elektronik er koblet til Google Home, kan hackeren låse dine døre op. Han kan taende din ovn, mens du ikke er hjemme, og i bund og grund overtage din identitet.

Giver falsk tryghed

Googles talestyred­e enheder har vaeret på det engelskspr­ogede marked i flere måneder, og det ser ifølge Keld Norman ikke ud til, at hackere endnu har formået at bryde ind i it-gigantens nyeste stykke elektronik.

Google har da også forsøgt at indbygge en raekke sikkerheds­foranstalt­ninger i Google Home for at undgå, at forbrugern­e bliver misbrugt og ikke mindst overvåget.

Enhedens software opdateres jaevnligt, samtidig med at Google har tilføjet muligheden for, at man via en knap på produktet kan slå mikrofonen fra. Men sidstnaevn­te ’gimmick’ giver Keld Norman ikke meget for:

– Det er en falsk tryghed. For modsat et webkamera, som man kan saette et stykke tape over eller på anden måde fysisk afskaerme, betyder en sluk-knap på en mikrofon ikke nødvendigv­is, at mikrofonen er slukket.

Knappen og mikrofonen er softwarest­yret, så enheden alligevel kan slås til igen af hackere.

 ?? ARKIVFOTO: JOACHIM ADRIAN/RITZAU SCANPIX ?? Blev 38 år gammelMads Holger, der begik selvmord som 38-årig i 2016, var ikke sådan at komme ind på livet af.
ARKIVFOTO: JOACHIM ADRIAN/RITZAU SCANPIX Blev 38 år gammelMads Holger, der begik selvmord som 38-årig i 2016, var ikke sådan at komme ind på livet af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark