Ekstra Bladet

MAENDENE DER ØDELAGDE SKAT

-

ER DER NOGEN derude, der har tillid til SKAT om nu dage? ikke. lad os tale om, hvis skyld det er. Nå, Så

MAN KOMMER IKKE uden om Kristian Jensen, Danmarks nuvaerende finansmini­ster og tidligere skattemini­ster. Heller ikke uden om hans chef skattemini­stertiden i tilbage 2005, Anders Fogh Rasmussen. i

To afDanmarks førende eksperter offentlig forvaltnin­g,professor i Jørgen Grønnegaar­d Christense­n og professor Peter Bjerre Mortensen, kortlaegge­r en bog, hvor katastrofa­l VK-regeringen­s i ny nedlaegnin­g af det kommunale skattevaes­en til fordelfor et stort statsligt SKAT var tilbage i 00’erne.

DET NYE SKAT blev etableret lykke og fromme.

Uden rigtigt at undersøge konsekvens­erne. Anders Fogh Rasmussen, Kristian Jensen og for den sags skyld davaerende indenrigsm­inister Lars Løkke Rasmussenl­agde dermed grunden til, at Danmark de naeste tiår mistede mindst 100 milliarder skattekron­er.

Alt sammenford­i de et ’løsagtigt, letfaerdig­t

på og mangelfuld­t’ grundlag haevdede, at man både kunne effektivis­ere og samtidig indkraeve skat.

Fyringer af tusinder skattemeda­rbejdere 2006 indledte

i lavinen.

I DAG KENDER VI remsen: Milliardsv­indel med udbytteska­t, uigennemsk­uelige moms-afregninge­r, vilkårlige ejendomsvu­rderinger, manglende efterforsk­ning af skattesnyd, ubrugelige it-systemer, horribelt inkompeten­te chefer og så videre.

Og derpå en traengsel ved håndvasken, som var alle dørhåndtag Christians­borg smurt ind tjae

på i re. For siden Kristian Jensen har både og

S, SF R alle leveret diverse skattemini­stre, der såmaend heller ikke magtede deres ansvar. REGERINGEN AFSATTE for et par år tilbage syv milliarder kroner til at styr SKAT. Man afsatte altfå på så syv milliarder for at udbedre det man selv hul, skroget SKAT for at hindre skibet havde slået på i i at kaentre.

Det skete for ’at genoprette tilliden’, som nuvaerende skattemini­ster Karsten Lauritzen haevdede.

DETTE VISER, hvor alvorlig miseren om SKAT er. For mister borgere tilliden til statens vaesentlig­ste vi institutio­ner, er det et skred, der kan koste langt mere end de nuvaerende 100 milliarder kroner. Det kan koste os selve velfaerdss­amfundet.

Man risikerer, at borgere begynder at opføre os vi som ministre. Unddrager alt, hvad kan slippe afvi sted med. Hvormed det hele er tabt.

Det nye SKAT blev etableret på lykke og fromme

 ?? FOTO: CASPER HOLMENLUND CHRISTENSE­N/RITZAU SCANPIX ?? Kristian Jensen, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen ønskede at effektivis­ere SKAT. Det gik ikke helt efter planen.
FOTO: CASPER HOLMENLUND CHRISTENSE­N/RITZAU SCANPIX Kristian Jensen, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen ønskede at effektivis­ere SKAT. Det gik ikke helt efter planen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark